пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Поетичний реалізм в творчості Г.Аполлінера. Новаторство поета.

Новаторство Аполлінера у літературі розпочалося після зближення з кубістами. Футуризм приваблював митця можливістю необмежених експериментів у використанні мови, жанрів, стилю. Шукаючи себе у поезії шляхом експериментів, Аполлінер спробував об'єднати елементи фантастики і сатири, героїку та інтимність. Так він вийшов на новий "поетичний реалізм", де кожен вірш є самостійною темою серед більш широких тематичних комплексів.) 

 Гійом Аполлінер називав своє мистецтво "новим реалізмом", "надреалізмом", "сюрреалізмом". Цей термін вперше прозвучав з уст поета у 1917 році й визначив появу нової модерністської течії. Сюрреалізм прагнув "створити видимість надреальної дійсності, яка поєднує риси яви й сну", перебуває поза логікою, доводами розуму, традиційними естетичними та моральними нормами". У сюрреалістичних творах, як правило, присутнє строкате зібрання власних страхів і наслань, незрозумілих явищ — мани чи мари, без пластичної цілісності композиції, але з утвердженням насолоди від почуття розкутості, творчої свободи, від звільнення глибоко захованих думок і сутностей, навіть від звільнення мови від бідноти граматики. 

Для Гійома Аполлінера сюрреалізм був перш за все засобом пізнання "не слів, не марень, а реальності", однак пізнання глибшого за просте відтворення життя, пізнання глибинного, внутрішньої сутності, "ідеї". Отже, його поезія має насамперед філософський характер. 
Митець мав свій погляд на місце поета та поезії у суспільстві. Вважав, що провідною метою поезії є пізнання світу в його цілісності, розкриття та розв'язання найважливіших проблем, винайдення засобів його перетворення, відродження духовності. Поезія покликана епатувати, дивувати, пробуджувати від байдужості, надихати на дії, на втручання у дійсність, на її зміну. Звідси винайдення та відкриття нових, нетрадиційних форм, образів, ігнорування канонів. Деякі з критиків сприймали Аполлінера в першу чергу як руйнівника. Поет заперечував це категорично: себе особисто він вважав не руйнівником, а творцем нового "поетичного реалізму". 
Один із найулюбленіших моїх віршів Г. Аполлінера "Міст Міра-бо" яскраво демонструє новаторство поета. Критики вважають, що цей вірш передає смуток і розчарування поета, бо основний його мотив — швидкоплинність життя, кохання, неможливість зупинити час. У такому аспекті дійсно можна відчути песимістичне звучання твору, у той же час сам поет наказував "не шукати суму... лише саме життя". 

 


17.11.2016; 19:32
хиты: 174
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь