пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5.Проблематика та художня своєрідність драм.М.Метерлінка «Сліпі» та «Синій птах». Образи-символи в драмах

«Сліпі»

У п’єсі розповідається про притулок для сліпих, в якому зрячі тільки немолодий священик (помер на самому початку п’єси) і дряхлі черниці. Нещодавно там був лікар, але він помер раніше, з-за чого священик турбувався, так як він був хворий і передчував власну смерть. Незадовго до неї він збирає всіх сліпих і веде на прогулянку по острову. Однак йому стає погано і, попрощавшись з прекрасної юної сліпий, він помирає. Проте сліпі не помічають смерті свого поводиря, а вважаючи, що він скоро повернеться за ними, чекають на його повернення. З часом вони починають турбуватися і спілкуватися між собою. Розмірковуючи і скаржачись на поведінку священика (заздрісні слепорожденные), а також згадуючи минуле, сліпі поступово втрачають надію на його повернення.

Незабаром приходить приютская собака і завдяки їй сліпі дізнаються, що священик помер. Розмірковуючи про те, як їм вибратися, сліпі починають відчувати, що хтось торкається їх. Незабаром вони чують чиїсь кроки і молода сліпа бере на руки зрячої дитини, сподіваючись, що він побачить, хто йде. Однак по мірі наближення невідомого дитина все сильніше плаче.

Символізм «Сліпих»

На момент написання п’єси захопився філософією символізму Моріс Метерлінк. «Сліпі» повні множини символів.

В першу чергу це смерть, навколишнє сліпих. Її символізує океан неподалік.

Також символічний маяк, мешканці якого прекрасно бачать, однак не дивляться в бік сліпих (символ науки).

Ще один символ – старі зрячі черниці притулку, про яких відомо, що вони, знаючи про зникнення своїх підопічних, не підуть їх шукати. Тут Метерлінк описує сучасне йому ставлення церкви до пастви. Незважаючи на покликання дбає і оберігати “незрячих” підопічних, багато священиків просто ігнорують їх проблеми.

Сліпі герої – це людство, яке в минулі століття знаходило свій шлях завдяки вірі (церкви).

Але тепер віра померла і люди загубилися в темряві. Вони шукають дорогу, але не в змозі знайти її своїми силами. До сліпим в кінці п’єси приходить хтось, але з-за відкритого закінчення невідомо – новий чи це провідник, який бажає допомогти нещасним людям, або жорстокий вбивця.

Незважаючи на те що деякі трактують закінчення п’єси як загибель людства, для багатьох прихід невідомого символізує надію. Крик зрячої дитини, можливо, означає не страх, а радість чи заклик до незнайомця (незнайомці) про допомогу.

 

«Синій птах» — п'єса Моріса Метерлінка, написана у 1908 році в жанрі символізму.Герої п'єси, діти дроворуба, Тільтіль та Мітіль, за дорученням феї (яка дуже схожа на їхню сусідку) шукають Синього птаха щастя, який потрібен для того, щоб одужала онучка феї. У їх подорожі їх супроводжують душі предметів (Хліб, Цукор), тварин (Собака, Кіт) або «елементів» (Вогонь, Вода, Світло). Вони ловлять декількох птахів, але ті помирають або виявляються не синіми. Врешті-решт, не знайшовши птаха, діти повертаються додому, і виявляється, що їм все наснилося. Тільтіль дарує сусідці свого птаха для її онучки і цей птах перетворюється на синього.

Маленькі герої Тільтіль і Мітіль — якраз той самий місточок, що перекинуто від сьогодення до майбутнього, тому їхнім очам відкривається цей світ незвичайного. "Нехай діти граються в те, що вони щасливі", — каже дроворуб, і в його звичайних словах — велика істина.

А Синій Птах Щастя дійсно живе в кожному домі. За ним не треба далеко мандрувати — вирушати в путь треба, щоб зрозуміти й оцінити свій дім. Тільки його не можна тримати у клітці, бо Щастя, Добро, Любов приходять тільки до вільних, незаздрісних, щирих серцем людей.

Це й складає символіку п'єси Моріса Метерлінка, глибокий сенс його провідного твору.


17.11.2016; 19:32
хиты: 238
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь