пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

89. Морально-етична та соціальна проблематика в романах М. Стельмаха «Чотири броди», «Правда і кривда» та ін. (на вибір).

У романі «Правда і кривда» Михайло Стельмах показує українське село в останні роки війни та перше позоєнне літо, переборення хліборобами труднощів у відбудові народного господарства, а головне — одвічну боротьбу правди і кривди, добра і зла.

Але М.П.Стельмах був радянським письменником, і в силу певних обставин він був вимушений вихваляти комуністичний спосіб життя. Хоча, на мою думку, якби тоді в колишньому Союзі була справжня демократія, то письменник трохи по-іншому змалював би образи радянських людей, бійців Червоної Армії.

Головний герой твору «Правда і кривда» Марко Безсмертний — уособлення найкращих рис українського народу: незламної волі, стійкої віри в краще майбутнє держави.

Тисячі мужніх і відданих українських синів були обмануті комуністичною ідеологією «старшого брата», який «натравлював» українця на братовбивчу війну — українець проти українця. Одні з них боролися за свою державу, за самостійну Україну, а інші — за Україну підневільну в складі більшовицької імперії.

Одним із таких бійців був і Марко Безсмертний. Ми зустрічаємося з ним, відкриваючи першу сторінку книжечки. Початок твору — основні події та вирішальні битви найжорстокішої  війни.   1945  рік.   Марка  поранено  в   ногу Про його героїзм люди складали легенди. Маркові, як кожній справжній людині, властива скромність. Ідучи по дорозі додому, він заходить до однієї жінки в хату. І — диво: на стіні у неї його портрет. На запитання «Чий портрет?» жінка розповіла про героя Безсмертного, рятівника села. Марко не зізнався жінці, що це він, а лише заперечував перебільшену славу.

Не зненависть живить ідейний світ Безсмертного, а несказанна любов до краси, до правди, до життя. Тому цілком закономірним є те, що, повернувшись інвалідом з війни, Марко не замикається сам у собі, а дивиться на все очима людей, допомагає односельцям добрими словами, порадою, думає, як засіяти поле, не маючи ні зерна, ні пального.

Розкриваючи образ Безсмертного, автор торкається суспільно гострих проблем. Тому Марка цікавить усе: чому низька вартість трудодня, чому нема зацікавленості у колгоспника. Неабияку сміливість потрібно було мати письменнику, щоб так відкрито говорити про гірку долю хлібороба.

Марко безкорисливий, доброзичливий, чуйний. Навіть коли Безбородькр відмовляється від своєї дитини. Безсмертний іде назустріч Марії Покритченко, пропонуючи її записати дитину на його прізвище.

Але повернувшись додому, знову вступає у двобій з неправдою, яка засіла навіть у вищих керівних органах. Марко — партійна людина. Це, на мою думку, данина часу. Хіба зміг би М.П.Стельмах у радянські часи писати по-іншому, зобразити позитивного героя без партквитка? Безсмертний не злякався ні погроз, ні анонімок Безбородька, Шавули, Киселя, Мамури. Змальовуючи їхні мізерні власницькі інтереси, боягузство, зрадництво в роки війни, здатність до наклепів і обмов, автор ще більше підкреслює ту велику прірву, яка розділяла Марка і цих духовно бідних людей.

Безсмертний, дивлячись на все з позицій народу, правди, звертаючись до районного чи вищого керівництва, майже не знаходить відповіді на свої «чому». Автор цим показує, яка недосконала і прогнила вся комуністична система

Пережити і здолати ці труднощі може тільки великий народ. І безсмертним він буде лише тоді, коли житиме по совісті, по правді, а з кривдою вестиме нещадну боротьбу.

Тому Марко Безсмертний не один. Він мас багато однодумців і друзів. Це Григорій Задніпровський, старий Євген Дибенко, Борисенко. Також найкращі риси трудящих втілено в образах Броварника, Василя Триг.айводи, Петра Гайшука. Далеко не всі з них комуністи. Розкриваючи ці образи, письменник показує красу і силу дружби, перемогу правди і величі життя, ідею безсмертя українського народу.

 

 


31.05.2016; 23:10
хиты: 158
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь