пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

80. Характеристика ранньої поетичної творчості П. Тичини.

Кульмінацією ранньої творчості Тичини є збірка "Сонячні кларнети" .Вона вийшла друком у 1918 році. У віршах її поєдналися дві музи — Музика і Поезія з братом Живописом. Внесений у заголовок книжки незвичний образ — символ сонячних кларнетів якнайкраще відбиває сутність індивідуального стилю молодого Тичини. До неї Павло Тичина включив 44 найкращі свої твори, які умовно можна поділити на три тематичні групи.

До першої належить лірика з пейзажними і любовними мотивами. Це музичні, граційні, живописні вірші: "Гаї шумлять...", "Десь надходила весна...", "Не дивися так привітно...", "Подивилась ясно...", "О панно Інно...", "Туман", "Сонце", "Вітер", "Дощ", "Пастелі" (цикл віршів) та інші. Поезії ці надзвичайно вражають красою образів і глибоким чуттям природи.

Гармонійне поєднання людських почуттів і краси природи, мажорний настрій поета виразно відчувається у вірші "Гаї шумлять..." (1914).

У поезії "Арфами, арфами..." (1914) Тичина славить прихід весни, "запашної, квітами-перлами закосиченої". Основний настрій вірша — життєво-ствердний, оптимістичний. Герой твору — людина, закохана в рідний край.

Однією з перлин інтимної лірики Тичини є поезія "О панно Інно..." Це щире освідчення ліричного героя, в якому повінь почуттів передається чарівною музичністю звучання слова, схвильованою уривчастістю сповіді, яскравою образністю.

Поезія "Ви знаєте, як липа шелестить?" належить до жанру пейзажної лірики. Це пейзаж-паралелізм, що нагадує фольклорні твори, де картини природи пов'язані з душевними настроями.

Друга група віршів збірки "Сонячні кларнети" — вірші про народне горе, спричинене Першою світовою війною. "Хтось гладив ниви...", "Іще пташки..." У них відчувається нова експресивно виражена емоційна тональність.

Третя група тематично поєднується з другою: Україна і революція. Тут, як і в попередніх творах, Павло Тичина передовсім гуманіст, який, глибоко вболіваючи за трагічну долю свого народу, показує революцію в її страшній суті: «Одчиняйте двері!»

 

 


31.05.2016; 23:10
хиты: 189
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь