пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

79. Тема визвольної війни 1648-1654 років у трилогії Івана Ле «Хмельницький».

В історичному романі «Хмельницький»  Іван Ле створив монументальні образи історичних постатей, разом із тим використав пси- хологічні механізми самозбереження національної свідомості. Зокрема йдеться про відображення характеру Богдана Хмельницького, його внутріш- нього світу, пояснення його вчинків, прагнень, переживань.

У першій книзі Іван Ле багато уваги приділив поясненню особливостей вдачі Богдана в дитинстві. Іван Ле показує формування юного Богдана як сміливого оборонця, розгортаючи панорамну картину: купці, з якими Богдан ішов у Стамбул, зустрічаються в степу із загоном турків. Автор пояснює, як за короткий час молодий Хмельницький осмислює своє становище у протистоянні ворогу. У романі художньо осмислено важливий етап становлення вольової особистості Хмельницького – участь у морській подорожі в Крим та великий бій за визволення невільників у Кафі. За короткий проміжок часу в психології Хмельницького відбувалися кардинальні зміни. Обставини бою у Кафі випробовували його силу духу.

У другій книзі письменник художньо пояснив випробування психіки Богдана складними життєвими ситуаціями. Відображуючи перебування Хмельницького в турецькому полоні, письменник осмислює переживання героя. Для Богдана «полон – ганьба, неволя». Він не міг вирватися на свободу, усі сили йшли на внутрішню боротьбу.

У третій книзі роману Богдан Хмельницький зображений як полководець, державний діяч. Серед життєвих пріоритетів залишалася воля козацтва. Тому важким ударом для Богдана стала поразка козаків у битві з поляками під Кумейками. Події 1637 року, коли розпочався занепад Війська Запорозького, відтворені у романі через психологічний стан Хмельницького.

У романі відображено позицію Хмельницького на фоні політичних інтересів Речі Посполитої. Богдан використовує ситуацію війни й веде запорожців у Францію на облогу міста Дюнкерс, захопленого іспанцями. Відтворюючи вправне вміння Богдана керувати військом у бою, Іван Ле зосереджує увагу на твердості характеру й гострому розумі полководця. У цьому вимірі Хмельницький свідомо сприймає події, використовує досвід, чітко й виважено виконує справу.

Іван Ле прослідковує, як у психології Богдана Хмельницького утверджується готовність до організації визвольного руху проти польської шляхти, як формується його почуття відповідальності за взятий на себе обов’язок очолити військо козаків і повсталих селян.

 

 

 


31.05.2016; 23:10
хиты: 190
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь