пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

(!)5.“Чотири броди” М. Стельмаха. Соціальні та морально-етичні проблеми у романі. Мова твору.

Роман "Чотири броди" став останнім твором М. Стельмаха, в якому вiн ніби підсумовував i узагальнював свою попередню творчу працю. Роман починається епіграфом із давньої української пісні, в якій образно висловлено народні погляди на мету і сенс людського існування: “Ой, думай, думай, чи перепливеш Дунай”. Справді, у кожного — своя ріка життя, яку треба гідно здолати, не оминаючи ні буйства повені, ні підступності мілини. Для письменника, глибоко закоріненого у фольклор, це — броди людського життя, якими стікають його води: блакитний, як досвіт, брід дитинства; хмільний, наче сон, брід кохання; далі — брід безмірних турбот і щоденної праці та, нарешті, — онуків і прощання. М. Стельмах ставить перед собою завдання: використовуючи народнопоетичну скарбницю, показати людину-трудівника на складних перехрестях новітньої історії як втілення парадної моралі, народного досвіду і чеснот.

М. Стельмах змальовує своїх героїв через призму народних поглядів на проблеми добра і зла, правди і кривди. Ідучи за уснопоетичною традицією, він одних персонажів зображає як втілення світлих начал у людині, а інших — як темних. Перші уособлюють красу життя, совісність, порядність, працелюбність, вірність матері, коханій. Вітчизні. На іншому полюсі — людці на зразок Безбородька, сина і батька Магазаників, Кундрика. Вони з тієї породи, яка “все хоче взяти від життя, але нічого не дати життю”, внаслідок чого втрачають людське начало.

У романі “Чотири броди” вплив фольклору виявляється багатоаспектно. М. Стельмах іде за народними морально-психологічними критеріями в оцінці героїв — вони вірні сини своєї землі, зберігають вдячну ніжність до матері і коханої, шанують пам’ять роду, прагнуть гідно пройти крізь життєві випробування. Письменник також використовує у тексті фольклорні художні засоби. Відштовхуючись від культури народу, він творить епопею селянського життя на крутих зламах XX століття.


31.05.2016; 23:10
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь