пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Риторичні методи аргументування


1. Фундаментальний метод. Суть його — пряме звертання до аудиторії, яку ви знайомите з фактами і відомостями, що є основою вашого докази.

Істотну роль тут відіграють цифрові приклади і статистичні дані. Вони є прекрасним тлом для підтримки ваших тез і положень. Адже на відміну від словесних дані, які часто бувають суперечливими, цифри виглядають більш переконливо, так як їх джерело, як правило, не є безпосередньо зацікавленим і тому більш об'єктивний і привабливий.


Використовуючи цифрові дані, необхідно знати міру, бо нагромадження цифрового матеріалу стомлює слухачів і не викликає у них необхідного враження. Зауважу також, що недбало оброблені статистичні матеріали можуть ввести слухачів в оману, а іноді навіть обдурити їх.

Для того щоб статистичні дані були ілюстративними, вони повинні охоплювати велику кількість людей, подій, явищ і т. п.

2. Метод протиріччя. За своєю сутністю цей метод є оборонною. Він заснований на виявленні протиріч в міркуваннях, а також аргументації співрозмовника і загостренні уваги на них.

3. Метод «вилучення висновків». Він ґрунтується на точній аргументації, яка поступово, крок за кроком, за допомогою часткових висновків приведе вас до бажаного висновку. Особливу увагу тут потрібно звернути на логіку міркувань.

У своїх міркуваннях перед аудиторією ви можете йти по одному з наступних шляхів:
а) від причини до наслідку;
б) від слідства до причини.

Іншими словами, ви можете викласти, з чого все почалося і який результат або яким він очікується в перспективі. Ви можете почати з того, що сталося. І лише потім викласти те, з чого все почалося.

Припустимо, вам як депутату Ради необхідно переконати жителів району в будівництві нової школи і часткове її фінансування. По першому варіанту план виступу буде виглядати приблизно так.

Початок: «Я не збираюся просити вас внести гроші тільки з гуманістичних спонукань. Я вірю, що ви бачите корінь проблеми. Я хочу просити вас про підтримку, тому що рівень освіти, а отже, рівень життя зачіпає кожного персонально.

Я вірю, що ваш внесок у систему освіти нашого району дасть нам найближчим часом відчутний прибуток».

Головна частина (розкривається методом «вилучення висновків»): суть проблеми.

«1. За останні три роки населення району збільшилася на 32 %.
2. Кількість учнів в середній школі в наступному році зросте на 21 %, тобто приблизно 320 нових учнів прийдуть вже переповнену школу.
3. Батьки будуть шукати можливості дати освіту своїм дітям в іншому місці. Це потягне за собою вирішення низки нових соціальних проблем і, в кінцевому рахунку, позначиться на зниженні в частині працюючих батьків продуктивності праці. Як результат — доходи району підуть вниз.
4. Іншим негативним результатом становища, буде те, що кращі вчителі також відправляться на пошуки кращих робочих місць.
5. Подібна ситуація вже відбувалася в іншому районі, в Колпіно, дванадцять років тому. Виправити становище їм досі не вдалося».

4. Метод порівняння. Дуже ефективний і має виключне значення (особливо, коли порівняння підібрані вдало). Це надає промови оратора виняткову яскравість і велику силу навіювання. Певною мірою він фактично являє собою особливу форму методу «вилучення висновків». Це ще один спосіб зробити ваше твердження більш видимим і відчутним. Тим більше, якщо ви навчилися викорис-
реалізувати якісь аналогії порівняння з предметами і явищами, добре відомими слухачам: «Життя в Антарктиді можна порівняти лише з перебуванням в холодильнику, де до того ж забули вимкнути світло».

5. Метод «так... але». Цей метод доцільно використовувати, коли аудиторія до теми розмови свідомо ставиться з деяким упередженням. В ній обов'язково знайдеться кілька слухачів, у яких, висловлюючись шаховим мовою, будуть добре підготовлені «домашні заготовки» (природно, складні і незручні для вас). Тому відповідно «налаштуйтеся» на них. Тут повинен бути застосовано аналітичний підхід до згаданих «домашнім заготівлях». Адже будь-який процес, явище або предмет мають у своєму прояві як позитивні, так і негативні моменти. Звідси легко застосувати метод «так... але», який дозволяє розглянути й інші сторони вирішення питання. Тому ви можете спокійно погодитися зі слухачем, а потім настає так зване «але».

6. Метод шматків. Цей метод застосовується часто. Особливо зараз, коли в наше життя замість монологовых видів спілкування активно впроваджуються діалог, бесіда, дискусія, суперечка. Суть методу полягає в розчленуванні виступу вашого співрозмовника таким чином, щоб було ясно помітні окремі частини: «це точно», «сумнівно», «тут існують різні точки зору», «це явно помилково».

Фактично даний метод базується на відомій тезі: оскільки в будь-якому положенні, а тим більше висновку завжди можна знайти щось недостовірне, помилкове або ж перебільшене, то впевнене «наступ» дає можливість певною мірою «розвантажити» ситуації, в тому числі і найважчі.

7. Метод потенціювання. Оратору часто доводиться виступати перед слухачами з дуже гострим, спірним і ще недостатньо розробленими як у навчальній, так і науковій літературі проблем.

Саме в цих ситуаціях найбільш доцільно використовувати цей метод. Суть його полягає в тому, що у відповідності зі своїми інтересами (виконуючи соціальне замовлення) ви зміщуєте акцент, висуваючи на перший план те, що ви вважаєте за потрібне в інтересах вирішення поставленого завдання.

8. Метод «бумеранга». Він дає можливість використовувати «зброя» співрозмовника проти нього самого. Цей метод не має сили доказу, але надає винятковий вплив на аудиторію, особливо якщо його застосувати з неабиякою часткою дотепності.

9. Метод ігнорування. Як правило, даний метод найбільш часто використовується у бесідах, диспутах, суперечках.
Суть його полягає в тому, що факт, викладений співрозмовником, не може бути спростовано вами, але зате його цінність і значення можна з успіхом проігнорувати. Вам здається, що співрозмовник надає значення чогось, що, на вашу думку, не настільки важливо. Ви констатуєте це і аналізуєте.

10. Метод виведення. Ґрунтується на поступовому суб'єктивному зміну істоти справи.

Приклад: «Багатство не має меж, коли у великих розмірах йде за кордон»; «Дрібна сошка краще за всіх знає, кому дістанеться м'ясо. Але хто буде слухати дрібноту?»

11. Метод видимої підтримки. Він вимагає особливо ретельної підготовки. Користуватися їм найбільш доцільно тоді, коли ви виступаєте в якості опонента (наприклад, в дискусії). У чому він полягає? Скажімо, вам співрозмовник виклав свої аргументи, факти, докази по проблемі
дискусії, а тепер слово надається вам. Але на початку своєї промови ви йому взагалі не суперечите і не заперечуєте.


25.11.2015; 22:27
хиты: 327
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь