пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61.Аналітизм у трактуванні соціально-економічної тематики. Повісті “Boa constrictor”, “Борислав сміється” І. Франка. Риси натуралізму.

Натуралізм - закономірний етап у розвитку світового літератур­ного процесу кінця XIX - початку XX століття. Одним із перших репрезентантів цього літературного напрямку в Україні був І. Франко. Елементи натуралізму з різним ступенем інтенсивності прояв­ляються в багатьох художніх творах письменника. 

У повісті «Воа соnstrictor» (1878, 1884, 1905-1907) поетика на­туралізму проявляється найінтенсивніше в епізодах типу Германових спогадів про материнське «виховання»: «Тоді вона хопила його за волосся, підняла догори, заліпила рану розіжваним хлібом, плюнула йому в рот, щоб утишити плач його, і вивергла за двері, песя скавуляче...»'3. Або у спогадах про лютування холери в Гали­чині, коли малий Герман «не раз надибав холодні, слизькі вже тру­пи і бридився їх гірше жаби...»14.

Використання «мандруючих персонажів» (Герман Гольдкремер, Рифка, Готліб, Матій), що переходять у Франка із твору в твір, на­приклад, із «Воа соnstrictor» у «Борислав сміється», також є рисою реалістично-натуралістичної літератури («Людська комедія» Бальзака, «Ругон-Маккари» Золя»).

Поетика натуралізму в повісті «Борислав сміється» проявила­ся й у фактографічній техніці письма, яка дає змогу докладно опи­сати працю, побут, умови злиденного існування бориславських ро­бітників та жителів навколишніх сіл:

«Між народом почали промітуватися недуги: заразливі гаряч­ки, тифус та пропасниця. Попухлі з голоду діти мужицькі, голі та сині, цілими чередами лазили по толоках та сіножатях, шукаючи кваску; вони, не находячи кваску, пасли траву, мов телята, обрива­ючи листя з черешень та яблунь, гризли його, западали на животи і мерли цілими десятками».

Загалом поетика натуралізму посідає важливе місце у струк­турі творчого методу І. Франка. З різною інтенсивністю вона про­являється упродовж усієї творчої діяльності письменника на рівні як конкретних творів, так і їх циклів. Упродовж усього життя Фран­ко писав романтичні, натуралістичні, реалістичні, та й, зрештою, модерністські твори, і це, очевидно, зумовлено тим, що проблема вибору між «радіо» та «емоціо» стояла перед ним постійно й на рівні конкретних творів чи циклів письменник по-різному її вирі­шував.


15.06.2015; 20:39
хиты: 214
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь