пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47.Мотиви циклу “Веснянки” іззбірки “З вершин і низин” І. Франка. Особливостівикористання фольклорного жанру.

Цілий цикл поезій «Веснянки», де автор широко вдається до образності, поетики, ритмомелодики цього жанру. Тут бринитьпередчуттящасливоївеснилюдства, революційногооновленнясвіту («Дивувалась зима…», «Гримить! Благодатна пора наступає…», «Грієсонечко!..», «Розвивайся, лозо, борзо…» та ін.):

Гримить! Тайна дрожпронимає народи,—
Мабуть, благодатная хвилянадходить…
Мільйоничекаютьщасливоїзміни,
Ті хмари — плідноїбудущинитіни,
Щолюдськість, мов красна весна, обновить…
Гримить! (1,26).

У своїх веснянках І. Франко часто вдається до народнопісеннихзачинів, окремихобразів, а до вірша «Ой що в полі за димове?» поет включив, майже без зміни, два рядки фольклорної веснянки .Як пише О. І. Дей, ці рядки І. Франко дослівно взяв ізнародноїпісні, записаної ним 1880 р. відКароляБатовського:
Ой братчикуРоманочку,
Що то в полі за димове?
Чи то вірликрильмиб’ються,
Чивівчарітурму гонять?
За зразкомцієїпісні про Романа і продану сестру Франко побудував увесь свійвірш, щовиявилось і в ритміці, і в інтонаційнихособливостях, і у відсутностічіткогоримування, і в багатьохсинтаксичних та лексичних формах. (Див.: Дей Олексій. Іван Франко і народна творчість.— К.: Держлітвидав, 1955, с. 214).»

Та цебули не стилізаціїпід фольклор, а цілкоморигінальні, піднесені на рівеньсуспільно-філософського, революційногозвучанняпоезії, де народнопоетичніобразиотрималиновеідейно-естетичненаповнення. Жанровийрізновидлірики — веснянки — розробляли й іншіукраїнськіпоети — М. Шашкевич, І. Манжура, Леся Українка, П. Грабовський. Протесаме в І. Франка знаходимонайповнішетематичнерозгалуження, різноманітністьобразних і ритмомелодичнихвиявів, а головне — найвищийідейно-філософськийзміст.


15.06.2015; 20:33
хиты: 190
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь