пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46.Збірка “З вершин і низин” І. Франка. Композиціязбірки. Основнімотиви, теми, образи

«З вершин і низин» — збіркатворів Івана Франка. Є зразкомгромадянськоїлірики. Впершезбірку видано 1887 року, друге, перероблене й доповненевидання — 1893 року.Ідеєюзбірки є голос гнівуболю, заклик до боротьби за народ, за щасливемайбутнє. Іван Франко вірив в ідеїборотьби і закликав до цієїборотьби.

Зміст збірки

«Укладаючи матеріал для сеї книжки, — писав І.Франко у „Передньому слові“, — я покинув думку про хронологічний порядок, зовсім не пригожий в книжці так різномастого змісту, котрій, проте, хотілось мені придати яку-таку артистичну суцільність».Збірка складається з семи великих розділів. У перших трьох розділах — «Deprofundis», «Профілі і маски» та «Сонети» — зібрано ліричні твори, в чотирьох останніх — «Галицькі образки», «Із жидівських мелодій», «Панські жарти» та «Легенди»— твори епічні.

Цілоюепохоювукраїнськійлітературісталазбірка "Звершинінизин", щопосіланайпочеснішевнашійлітературімісце — поруч "Кобзаря". 

Провідний мотив цієїпоетичної книги — полум'янийзаклик до боротьбипроти несправедливого суспільного устрою: 

Не ридать, а здобуватиХочсинам, як не собі, Кращу долю в боротьбі. Такими словами звертається поет до сучасників у програмномувіршізбірки — "Гімн". 

Зранене неволею народу поетовесерцеобливаєтьсякров'ю і на паперівиливаєсвійсум. Але сум — то ще не розпач.Ліричний герой — це сам автор-поет, клянеться твердо стояти на захисті прав трудящих і все життя "правдіслужити, неправду палити, путаламати, в серцеправдивлучать". 

Найкращі твори збірки "З вершин і низин" — "Viverememento*, "Гримить", "Грієсонечко". Почеснемісцепоряд з названимипосідають і вірші "Тихенько річкакотитьхвилічисті", "Місяцю князю", "Сікстинська мадонна". Цепоезіїпейзажної, інтимної, мистецької тематики. "Осіння дума" Франка — "Тихенько річкакотитьхвилічисті" — один з найкращихйогопейзажнихмалюнків.Поетична "нічна дума" "Місяцю князю" тежсповнена думою про людину. Ліричномугероєві, щовдивляється в таємничий океан хвиль, хочеться в тих ніжниххвиляхзмитизісвогосерця горе. І. Франко називає наш великий український народ велетнем і незборимим, міцним і славнимсиномземлі, який, довгістоліттячекаючисвоєїдолі, сподівається на краще і бореться за нього. Працьовитість і вічнамолодість духовного світу народу-велетнявселяє в поетаміцнувіру в йогощасливемайбутнє. 

Ідеязвеличення народу, засвоєння ним мудростііншихнаціональностей, зміцненняінтернаціональнихзв'язків — мотив збірки "МійІзмарагд". Середкращихтворівзбіркипоезії "Сідоглавому" та "Декадент". Поет полемізує про те, що значить любитиУкраїну, хто є патріотом народу. Франко завждибувзв'язаний з народом своїм, і у вірші "Декадент" вінще раз про цепереконливо і з гордістю сказав


15.06.2015; 20:33
хиты: 257
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь