пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Літературно-естетичні погляди та поетична творчість П.Грабовського. Стаття “Дещо про творчість поетичну”.

Таким чином, українська народна творчість в ідейно-естетичній концепції П. Грабовського виступала невіддільно від конкретного життя трудового народу, його побуту і звичаїв. П. Грабовському була чужа всяка ідеалізація, націоналістичне зачарування патріархальщиною, пережитками, зовнішньо-декоративною мальовничістю українського життя. «...Не тільки той любить свою країну, — писав він, — хто все захвалює та не зводить з неї зачарованих очей, а також і той, хто часом кляне та ненавидить, як би йому гірко се не було» (III, 293).

Тому в сприйнятті української народної творчості, яка справді викликала подив і захоплення, П. Грабовський ніколи не поділяв націоналістичних тенденцій. І тут він виявив себе справжнім інтернаціоналістом, про що, зокрема, свідчить і його перекладацька робота над російськими билинами, які поет готував за пропозицією І. Франка до друку в журналі «Житє і слово», а також його схвильоване сприйняття польських та єврейських народних пісень (III, 273).
Про глибоке розуміння П. Грабовським суспільної ваги народної поезії свідчать і його художні твори, спеціально присвячені народній пісні. У поетичній творчості патріотичні мотиви займали значне місце і досі є недослідженим пластом творчості П.Грабовського. Вониприсутні у віршах: "До Русі-України", "До українців", "До галичан". Особливу увагу треба звернути на патріотичне звучання поезії"Народові українському". Грабовського мучило те, що світ не знав про Україну, що, розшарпана окупантами, вона помирала в "братніх"обіймах.Громадянська поезія П.Грабовського тенденційна. В основному він розробляв три її аспекти: нужденну долю народу ("Робітникові",Швачка", "Трудівниця"), захоплення жертовністю народників і пропаганду боротьби з існуючим ладом ("До Н.К.С.", "Надія", "Уперед",«Не раз ми ходили в дорогу") та проблему митця і суспільства ("Поетам-українцям", "Я не співець чудовної природи", "До парнасців","Співець").Серед віршів про тяжку долю трудящих особливо цікавий "Швачка" в основу якого ліг дійсний факт: сестра поета, білошвейка, відтонкої роботи втратила зір, а також "Трудівниця", де П.Грабовський вивів образ народної вчительки, яка довгі роки була порадницеювсьому селу.Вірші-заклики "Уперед" та "Не раз ми ходили в дорогу" все-таки мають песимістичне, надривне звучання. Анафора (єдинопочаток)"уперед» у першому вірші не стільки підкреслює потребу боротьби, скільки вражає відчаєм і зневірою.Значна частина інтимних поезій має пряме відношення до дружини П.Грабовського Анастасії Миколаївни Лук'янової. У вірші "Я кохаютебе, а не знаю - за що" автор підсумовує, що саме ця жінка вміла спів страждати і співчувати, була його опорою в час невиліковноїхвороби.Є у П.Грабовського вірші, адресовані матері. Поет любив свою неньку, знав, що приніс їй багато страждань своїм безталанним життям.Засланий в Сибір, він більше ніколи не побачив матері, навіть не зміг прибути на її похорон. Найбільш відомою є поезія "До матері", в якійдорослий син просить розради у найріднішої людини.Мотив розлуки з рідними звучить також у поезіях "Сон" та "До сестри". Вірш "Сон" став народною піснею, яка розпочинається словами:«Зелений гай, пахуче поле В тюрмі приснилися мені...


 Думки про активну роль літератури в суспільно-політичному житті висловлював П. Грабовський і в своїх літературознавчих працях. Стаття «Дещо про творчість поетичну» за програмою в школі не вивчається, але вчитель не залишить її поза увагою. Хай учні збагнуть найсуттєвіші, найголовніші естетичні положення автора. Допомогти їм у цьому повинен учитель. Насамперед він наголосить, якою, на думку письменника, має бути справжня революційна література і поезія зокрема. Грабовський вважав її «одним з чинників поступу загальнолюдського». Вона повинна бути засобом «боротьби з світовою неправдою, сміливим голосом за всіх пригноблених та окривджених». Взірцем поета — борця і громадянина — для Грабовського був Шевченко, який у «своїй праці поетичній... мав на оці тільки людину та її щастя».


15.06.2015; 20:31
хиты: 188
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь