пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Новаторство драматургіі Б. Грінченка (“Степовий гість”, “Нахмарило”).

Грінченко свої літературні твори націлював на перспективу просвітницької дії, думаючи насамперед про пот­реби своєї доби. Письменник велику вагу приділяв значенню сценічного мистецтва, специфіці його дії на глядача, своєрідному ефектові театрального катарсису, що його повинен одержати глядач. І п’єси-

Грінченка, як соціально-психологічні, так і історичні, були відгомоном злоби дня, реально «працювали» на ріст національного Самоусвідомлення. Зазначимо, що п’єси Грінченка нерівноцінні; це стосується довершеності цілих творів і різних частин однієї й тієї ж п’єси.

 Втіленням ідеалу письменника у драмах стає центральний позитивний герой.

 Внутрішній конфлікт такого героя проявляється в комічних формах, що набувають трагіфарсового звучання («Нахмарило»). Варіантність причин та коло конфлікту тут може бути широке: відчуття дискомфорту після одруження, підсвідомий комплекс сексуальної неповноцінності і т. д.

 Звичайно, Грінченко, пишучи п’єсу з моралізаторською метою, не ставив за мету з’ясувати важелі тих причин ревнощів, котрі ледь не призводять до трагедії (бажання вбити дружину). У п’єсі «Ясні зорі» - подібна ситуація змальована уже не з такою народницькою декоративністю і дає підстави для глибших висновків.

 Різнобічність конфліктних станів героїв, переплетення типів конфлікту, відбиття конфліктної ситуації на мікросвіт персонажів драми має, своє, окреме художнє розв’язання в кожній п’єсі. Помітною є значна еволюція майстерності письменника — як психолога й драматурга.

Особливо великою популярністю користувалася п’єса «Степовий гість». Як згадував актор театру М. Садовсько-го П. Коваленко, у роки революції 1905-1907 років «не було жодної української трупи чи аматорського гуртка, які б не виставляли цієї драми» 53. Цікаво, що драматичний гурток, утворений при робітничому хорі на чолі з К. Стеценком, ставив цю п’єсу під режисурою самого Б. Грінченка (письменник зумів розкрити перед артистами-робіт-никами характери своїх персонажів, а в деяких аматорських виставах він і сам брав участь як актор).


15.06.2015; 16:46
хиты: 211
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь