пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24.Мотиви поетичної творчості Б. Грінченка

Як поет Грінченко виступав з ліричними поезіями, пое­мами, байками та перекладами з інших мов. Вперше з'яв­ляються друком його поезії на початку 80-х років, а окремі збірки поетичних творів відомі такі: «Пісні Василя Чайченка» (1884), «Під сільською стріхою» (1886), «Нові пісні і думи Василя Чайченка» (1887), «Під хмарним небом» (1893), «Пісні та думи» (1895), «Хвилини» (у книзі «Пи­сання»).

Провідне місце в кожній збірці Грінченка належить гро­мадській ліриці. Поет розкриває сумні картини підневіль­ного життя народу, уболіває за його долю. Поет обумовлює свій смуток соціальними причи­нами і не впадає в безнадію, а висловлює віру в часи, коли полинуть інші співи.

Великий вплив на розвиток громадських мотивів у ліри­ці Грінченка мали твори Шевченка і Некрасова. Не випад­ково одним із ранніх його поезій є вірш «Некрасову й Шев­ченкові», в якому проголошується народним співцям «вели­кая слава довіку» та відзначається спільність їхніх  ідей:

Образи трударів, бідноти, жебраків, проходять у ліриці Грінченка. Хвилюючий образ дитини-сиротини, яка жебрачить, постає в поезії «Шматок хліба».

Від зображення окремих реалістичних епізодів бідня­цького життя Грінченко переходить до ширших реалістичних узагальнень, змальовує простори рідного краю під хмарним небом соціальної несправедливості:

Написана 1883 року поезія «Смутні картини» зворушли­вим смутком за долю народу, за «ріднії села», за «ріднії люди».

Пейзажна лірика Грінченка пройнята тужною любов'ю до рідного краю. Навіть зображаючи весняні пейзажі, Грінченко вкрап­лює в них мотиви недолі і горя народного. Приносить весна нові тривоги.Поезії циклу «Весняні сонети», які увійшли у збірку «Під хмарним небом», говорять про багату поетичну обда­рованість Грінченка. Він описує чарівну красу рідного краю, передає з сердечною теплотою пробудження в природі.

Образ тру­дівника, в якому відтворено характерні риси поне­воленого народу, що носить у своїх думах і піснях заковану, але незбориму силу. Таким постає образ ліричного героя в поезії «Хлібороб» (1884)

У вірші «До народу» (1884) він під­носить шукання ідеалів у народному житті.

Тема боротьби й віри в перемогу трудящих була про­відною в ліриці Грінченка на різних етапах його творчості і весь час набувала глибшого ідейного змісту

А коли в політичному житті країни намітилося нове ре­волюційне піднесення, Грінченко в 1903 році пишевірш «Приходить час», в якому ставить питання про місце гро­мадянина в суспільному житті.

Присвячуючи окремі поезії борцям за волю, Грінченко в дусі героїчної романтики оспівує їх мужність.

З розвитком громадсько-політичних мотивів у ліриці на­бувають більшої ідейної гостроти і сатиричні поезії Б. Грінченка.У сатиричному звертанні до лібералів «Російським лібе­ралам» (1897) поет розвінчує їх як прислужників царизму, що покірно гнуть спину перед ним.А в поезії «Українець» (1892) Грінченко висміяв укра­їнських  лібералів-«патріотів»,   які   вихваляють  Україну  за сало та галушки, одягають вишивані сорочки, проголошу­ють промови і проливають за народ «ложку сліз», щоб при­ховати свою вовчу вдачу.Зброї сатиричного слова не залишав поет і в часи тяж­кої передсмертної хвороби. Він пише вірш«Всемогутній єси, боже», в якому дає іронічну «сповідь» перед богом.

Розвиваючи традиції Глібова, Грінченко звертається і до жанру байки.Грінченко написав ряд байок за сюжетами народних гуморесок, відтворивши в них народну мудрість, уміння простої людини перемагати сміхом своїх супротивників. Та­кими є байки: «Циган та Хлібороб», «Брехун», «Швидка робота», «Химчині співи».Визначальною ознакою байок Грінченка є їх ліризм, ви­разність етнографічно-побутових деталей, мальовничість картин української природи.


15.06.2015; 16:46
хиты: 221
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь