пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18 проблеми пореформеного села у романі “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” Панаса Мирного. Особливості поетики і жанрова специфіка твору.

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» (1872-1875) — найвизначніший твір Панаса Мирного, написаний ним у співдружності з братом Іваном Біликом. У соціально-психологічному романі йдеться про долю широких суспільних верств, насамперед поневоленого селянства. Головна ідея твору закладена вже в його алегоричній назві: воли — символічний образ уярмлених кріпаків — не ревли б, якби було що їсти й пити, тобто якби були добрі умови життя. Уромані автор розкриває ряд важливих проблем. Він показує, зокрема, як руйнуються і гинуть національні сили українського народу, як разом з тим наростають у ньому настрої протесту і бунтарства, критикує несправедливу селянську реформу 1861 року, яку називає «голодною волею», змальовує згубний вплив солдатчини тощо.

Розгортаючи iсторiю села Пiски протягом трьох поколiнь, письменник  вiдтворює майже сторiчну iсторiю всього украïнського селянства. Показує, як  ще за часiв козацького розселення в Пiсках точилася боротьба мiж бiднотою i  козацькою старшиною, яка пiд час закрiпачення селян захопила кращi землi, 
прикрiпила до них колишнiх рядових козакiв i почала ïх нещад­но  експлуатувати.

Жанрові й стильові особливості твору

 У романі порушено суспільно значущі соціальні проблеми, тому за характером вінсоціальний. Крім того, соціальні процеси зображено через психологію героїв, їхні думки, прагнення й переживання, звідси глибокий психологізм. Отже, це яскраво виражений соціально-психологічний роман.Поява соціально’психологічного роману засвідчує зрілість літератури й культури того чи того народу.


15.06.2015; 15:56
хиты: 249
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь