пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

76. Концепції суспільства у філософії

СУСПІЛЬСТВО - група людей, яка утворилася завдяки цілеспрямованій і розумно організованої спільної діяльності, причому члени такої групи не є об'єднані настільки глибоким принципом, як у випадку справжньої спільності. Суспільство спочиває на конвенції, договорі, однаковій спрямованості інтересів. Індивідуальність окремої людини набагато менше змінюється під впливом його включеності в суспільство, ніж залежно від включеності в спільність. Часто під суспільством увазі сферу, що лежить між індивідом і державою (напр., коли мова йде про орієнтуванні цілей виховання на "громадську" волю певної епохи), або громадянське суспільство.

 

Основні концепції суспільства, характеру його існування ...і розвитку в світоглядному плані спираються на те чи інше рішення основного питання філософії стосовно до соціальної дійсності. У цьому плані зазвичай виділяють дві основні концепції: ідеалістичну і матеріалістичну.

У поглядах на суспільне життя, історію суспільства тривалий час панувала, так і в даний час продовжує, ідеалістична концепція. Ідеалістична концепція виходить з твердження, що визначальну роль у суспільстві відіграє духовне начало. Таким початком вважався або Бог, Світовий Розум і т. п., або свідомість людей. Так, об'єктивний ідеаліст Гегель вважав, що вся історія - лише зовнішній прояв абсолютної ідеї; вищою формою прояву абсолютної ідеї в суспільстві є прусська монархія. В іншому випадку ми зустрічаємося з тезою про те, що В«думки правлять світомВ». Діячі руху французького Просвітництва, виходячи з того, що головна основа і причина змін суспільства - в ідеях, боротьбі думок, стверджували, що для зміни суспільства в прогресивному напрямку потрібно просвітити людей, ввести в їх свідомість ідеї добра, істини, справедливості і т. д . Позитивісти XIX в. говорили про те, що світом керують ідеї.

Першим варіантом матеріалістичного розуміння суспільства можна вважати географічний напрямок в соціології (В«географічний детермінізмВ»), яке стверджує, що на специфіку та історію суспільного життя визначальний вплив надає географічне середовище. Про це докладніше йтиметься в наступному розділі. Другий, основний варіант матеріалістичного розуміння історії запропонований в марксизмі. Маркс і Енгельс виходили з простого факту: перш ніж займатися наукою, мистецтвом, філософією і т.д., люди повинні їсти, пити, одягатися, мати дах над головою і т. п., а для цього необхідно працювати. Праця - основа суспільного життя. Якщо мати на увазі структуру суспільства, що включає в себе співвідношення чотирьох сфер суспільного життя, то вибудовується ієрархія: економічна - соціальна - політична - духовна сфери.

Натуралістична (або віталістична) - пояснює соціум В«знизуВ», з природи, з фізичних, географічних, біологічних закономірностей; відповідно до цієї точки зору людство - рядовий біологічний вид серед біологічних видів; її біологічні потреби залишаються базовими, а культура, що відрізняє людину, - лише їх модифікація;

Технократична (як і матеріалістична, може бути віднесена до діяльнісних концепціям) - виникла і розвинулася у зв'язку з бурхливим зростанням науки і техніки; постулює чільну роль техніки для розвитку суспільства і техноморфной самого суспільства.

Можна виділити також феноменологічну модель соціальної реальності (Гуссерль, Шютц та ін представники феноменології), явівшуюся породженням новітнього часу , кризи новоєвропейської цивілізації. Як і діяльнісна модель, вона намагається пояснити товариство В«з нього самогоВ», відкидаючи субстанці...оналізм натуралістичної та ідеалістичної концепцій, і послідовно проводить антісубстанціалістскую позицію. Натуралістична і діяльнісна моделі, навпаки, - це типові продукти новоєвропейської цивілізації, що випробували сильний вплив науки і світогляду Нового часу.


08.06.2015; 16:51
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь