пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Позитивізм О. Канта.

Засновник філософії позитивізму, відомої також під назвами "Соціальна фізика" і "Соціологія" Огюст Конт (1798 - 1857 рр.) Проголосив нову перспективу в історичному русі суспільства, виявлену і передбачали науковим знанням. Проте в цьому питанні він мав і попередників в особі Тюрго, Кондорсе і Сен-Симона. Особливо слід відзначити вплив на нього соціальної філософії Сен-Симона. У 1822 р Сен-Сімон і Конт спільно розробили "План наукових робіт необхідних для реорганізації суспільства", в якому проголошена ідея про те, що політика має стати соціальною фізикою, а метою останньої стане відкриття природних і незмінних законів прогресу, аналогічних закону тяжіння, відкритого Ньютоном в механічної фізики.

"Основний характер позитивної філософії, - писав він, - виражається у визнанні всіх явищ підлеглими незмінним природним законам, відкриття і зведення числа яких до мінімуму і становить мета всіх наших зусиль, причому ми вважаємо безумовно недоступним і безглуздим шукання так званих причин, як первинних, так і кінцевих ". Згідно Конту, вся історія розвитку мислення може бути представлена в трьох стадіях - теологічної, метафізичної і позитивної.

Контовське уявлення про право виходить з ідеї про те, що підпорядкованість моральних і суспільних явищ незмінним законам який суперечить свободі людини. Справжня свобода полягає, згідно з таким поданням, в можливо безперешкодному проходженні пізнаних законів, відповідних даному явищу - коли падаюче тіло спрямовується до центру Землі, це слідування з пропорційною часу падіння швидкістю і є свобода. Так і в житті людини або рослини. Кожна їхня функція життєдіяльності вільна лише у випадку, якщо вона здійснюється відповідно до законів і без всяких зовнішніх і внутрішніх перешкод.

Ось чому всяке людське право, всяка людська свобода є безглузда анархія, якщо вони не підкоряються якимось законом, в цьому випадку вони не сприяють ніякому порядку - ні індивідуального, ні колективному.

Людські прихильності не можуть відразу перейти від сімейної громади до людства, тому необхідно посередництво патріотизму, любові до батьківщини. Сучасні громадські заворушення, на думку Конта, посилюються найбільше честолюбством дрібної буржуазії, її сліпим презирством до народу. В ідеальному ладі, бажано, тому повне зникнення середнього класу при збереженні багатого патриціату і решті частини, що називається пролетаріатом.

Всі закони, сконструйовані позитивної філософією, є "загальні факти" або цілком підтверджені наглядом гіпотези. Разом з тим, "оцінена об'єктивно, їх точність завжди залишається приблизною". Різні незмінені закони утворюють якусь "природну ієрархію, в якій кожна категорія (законів) базується на попередній, згідно з їх низхідній ступеня узагальнення і зростаючої складності".


08.06.2015; 14:00
хиты: 288
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь