пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. Виховна система В О Сухомлинського

Педагогічна творчість В.О.Сухомлинського багатогранна і невичерпно багата. Василь Олександрович увійшов в історію ра¬дянської і світової культури як видатний педагог і письменник, як патріот і поборник найгуманніших ідей у вихованні, як політичний трибун і громадський діяч, безмежно відданий своєму народові.

Благородній справі виховання молодих поко¬лінь В.О.Сухомлинський віддав усе своє невтомне життя і вогоньсерця. Учений-педагог ставить у своїх тво¬рах найрізноманітніші проблеми виховання. Це передусім проблеми морального і естетичного виховання, розу¬мового розвитку, формування світо¬гляду, проблеми всебічного гармонійного розвитку і громадян¬ського виховання.

Водночас В.О.Сухомлинського все життя хвилювали й про¬блеми сімейного виховання, батьківської педагогіки. Система виховання дитини дошкіль¬ного віку.

В.О.Сухомлинський виявив дуже важ¬ливу особливість психіки дитини - чим молодший її вік, тим вразливіша, сприятливіша вона до виховного впливу, тим легше пробудити в ній благородні почуття, виховати чи перевиховати. У дошкільному віці, коли дитина особливо інтелектуаль¬но і соціально активна, порівняно легко виховати елементарні моральні почуття і правила поведінки: слухняність і доброзичли¬вість, чесність і правдивість. Також  надзвичайна дитяча спостережливість, ці¬кавість і допитливість, скільки разів малюки завдають клопоту старшим своїми  «чому?», «для чого?», «навіщо?». То зароджується пізнавальний інтерес - потреба все знати, зрозуміти, пояснити. Задоволь-няючи дитячу допитливість розумними, доступними для її розу¬міння відповідями, підтримуючи її цікавість, ми сприяємо роз¬питку мислення й уяви дитини, Однак, дорослі не завжди усвідомлюють свою від¬повідальність за розумовий розвиток дитини, їм не вистачає ні часу, ні зусиль, щоб задовольнити дитячу допитливість, помірку¬вати, порозмовляти з дитиною, дати правильну і зрозумілу від¬повідь. Так зароджується психологія байдужості, так виростають діти, яких ніщо не приваблює. От чому В.О.Сухомлинський звертається своїми працями до батьків із закликом вчити дітей спостерігати, пізнавати світ, міркувати, бути уважними до їхніх запитань, за¬охочувати і спрямовувати дитячу допитливість.

Видатний педагог відмічав найтиповіші вади сімей¬ного виховання. людської особистості, марнотратства, споживацького, па¬разитичного способу життя.Трудове виховання дітей.

Особливу увагу В.О.Сухомлинський приділяв трудовому вихованню дітей як у сім'ї, так і в школі. У Павлиській школі ним було запроваджено чітко продуману систему вихо¬вання дітей, створені належні умови для формування трудових традицій, які переросли в культ праці. В.О.Сухомлинський відзначав, що марне витрачання часу, байди¬кування, ледарство проникає нині у життя дітей; та деякі батьки вважають, що їхні діти повинні тільки гратися, забавлятися, розважатися, а праця - це обов'язок дорослих. За думкою В.О.Сухомлинського, в праці розкриваються здібності, моральні та інтелектуальні сили молодої людини, формується її особистість. Тільки в процесі трудової діяльності виникає потреба в спілкуванні, у становленні соціаль¬них і психологічних відносин, ділових взаємин між людьми, взаємодопомоги, взаєморозуміння, дисциплінованості, погодже¬ності дій і вчинків тощо. Через усі педагогічні праці В.О.Сухомлинський проводить основну ідею - ідею самоутвердження і становлення особистості громадянина у творчій праці на благо суспільства. Дати дитині радість творення, радість праці, праці на благо людей - це і є справжня мудрість батьківської любові до дітей.  Розвиток пізнавальної діяльності дитини в процесі навчання.

Основи пізнавальної діяльності і навчальної праці закладаються в ранньому дитинстві, а тому В.О.Сухомлинський дає практичні поради батькам: розвивати в дітей спостережливість, вміння орієнтуватися в різноманітних ситуа¬ціях, мислити, міркувати, фантазувати. Цьому особливо сприяє вивчення явищ природи в ранньому дитинстві, спільні прогулян¬ки, бесіди, читання книжок, спільна праця.

Сам процес навчання повинен бути життєрадісним, захоплюючим, будити думку і по¬чуття, мати дослідницький характер. Величезного значення надавав В.О.Сухомлинський вихован¬ню дітей засобами природи, безпосередньому спілкуванню їх з природою. Спілкуючись з природою, діти не тільки вчаться пізнавати світ, мислити, вони вчаться розуміти прекрасне. Збагачуються духовний світ дитини, її почуття, облагороджується душа. Такі уроки допомагають виховати в дитини любов до природи, захоплення красою і гармонією, бережливе ставлення до неї. На яскравих при¬кладах В.О.Сухомлинський показує, як у дітей зароджуються благородні почуття, коли вони спостерігають за життям малих пташенят у гнізді, вирощують квіти і плодові дерева, закладають сади і виноград¬ники, доглядають столітні дуби. Почуття влади людини над природою - це передусім збере¬ження і примноження її багатств і краси. 


04.06.2015; 13:45
хиты: 255
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь