пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Фонема. Іваріант і варіант фонеми, їх функції.

 

Фоне́ма — найменша (неподільна) структурно-семантична звукова одиниця, що здатна виконувати деякі функції у мовленні. Українська мова має 48 фонем. Зокрема фонема творить, розділяє і розпізнає морфеми, слова, їхні форми в мовному потоці.

Функції фонеми

Зазвичай виділяють:

конститутивну: фонеми є тим матеріалом, з допомогою якого творяться одиниці вищих рівнів;

ідентифікаційну: із суцільного потоку мовлення людина розпізнає окремі звуки, а завдяки цьому й окремі слова;

дистинктивну: фонеми розрізняють як зміст слова, так і його форму.

 

Варіанти фонем є трьох типів:

Під позиційним варіантом розуміють вияв фонеми як звуку тільки в певній означеній позиції в слові. Позиційним варіантом є звуковий вияв фонеми /и / як [ие] або [еи] у ненаголошеній позиції.

1) на початку слова слова перед приголосним(йде, усі)

2) після голосного перед приголосним (майдан, правда)

3) в кінці слова після голосного(мий, пішов)

Комбінаторним варіантом фонеми називають звук, який з'являється замість головного вияву даної фонеми внаслідок змін, що відбуваються в артикуляції під впливом звукового оточення, наприклад, комбінаторним варіантом є реалізація фонеми /т′/ у звукові [д′] під впливом наступного дзвінкого: /молод′ба/. Тільки для приголосних.

Факультативним варіантом фонеми називається її не обов'язковий, але можливий у літературній мові звуковий вияв. Наприклад, перед фонемою /і/ звичайна для літературної мови фонема /т′/ /ст′іл/, хоч окремі носії в деяких словах реалізують її в звукові [т] [стіл].

 

Головний вияв(інваріант) фонеми – звук який вимовляється в сильній позиції, тобто в позиції найменшої фонетичної зумовленості. Сильна позиція для голосних в українськй мові – це позиція під наголосом, між твердими приголосними; для приголосних – ця позиція між голосними або на початку слова перед голосним.

У нашому мовленні фонеми реалізуються в певних позиціях – слабких чи сильних, а звідси вони знаодять своє виявлення в звуках. Одні звуки, перебуваючи в сильній позиції, найбільше наближаються до ізольованої фонеми, еталоної, а інші – в слабких позиціях – можуть мати різне звучання.

 

 


22.12.2014; 19:42
хиты: 210
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь