пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47.Рід іменників у назвах посад, професій, звань.

Іменник як частинамовиволодіє формами трьохродів: чоловічого (учень, ліс), жіночого (студентка, парта) й середнього (місто, море). Невелика кількістьіменниківпершоївідміни належать до так званого спільного роду (листоноша, суддя, староста, сирота, нероба, плакса, бідолаха, Шура, Саша тощо). У таких випадкахрідвизначаєтьсязалежновідстаті особи, про яку йдеться: маленька сирота (жіночийрід) - маленький сирота (чоловічийрід); Саша співав (чоловічийрід) - Саша співала (жіночийрід).

Форма роду іменниківвизначається таким чином:

1. Оскільки в діловомуспілкуванніпідкреслюється не стать людини, а їїслужбове й соціальне становище (54, с. 145], то в офіційно-діловомумовленніпереваганадається формам чоловічого роду: філолог, психолог, терапевт, педагог, фізик; міністр, професор, доцент, асистент, декан, директор, проректор; генерал-майор, адмірал, маршал, єфрейтор та ін.

2. Якщо в текстійдемова про жінку, щообіймаєпевну посаду абомаєякесьзвання, то категорія роду передаєтьсясинтаксичнимизасобами: іменники на позначення посади, професіїабозваннявживаються у формічоловічого роду, а залежні слова - у форміжіночого: доктор філологічних наук Плющ МаріяЯківна, старший лаборант Семенова ЮліяДмитрівна, директор школиБродецькаВіраМихайлівна.

3. У діловихпаперах не можнавживатисловосполучення типу наша директор виступила, старша лаборант захворіла, нова професорзапропонувала.

4. Додатковимзасобомпідкресленняжіночоїстаті особи, про яку йдеться в реченні, є відповідна форма присудка, що в таких випадкахкоординується не з підметом, а з прикладкою: Доктор філологічних наук Плющ МаріяЯківнавиступила на засіданніспеціалізованоївченоїради. Терапевт Петренко М.Т. розповіла про новіметодипрофілактикигрипу.

5. При відсутності прикладки присудокуживається у формічоловічого роду, навітьякщомають на увазіжінку: Доктор філологічних наук виступив на засіданніспеціалізованоївченоїради. Терапевт розповів про новіметодипрофілактикигрипу.

6. Допускаєтьсявживанняіменників у форміжіночого роду тоді, коли вказівка на стать є необхідною, а іншимизасобамицьогодосягнути не можна: тріумфукраїнських спортсменок, гастроліславетноїбалерини.


18.12.2014; 22:13
хиты: 235
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь