пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Оформлення сторінки документів.Рубрикація тексту.


Для документів з високим рівнем стандартизації друкарським або іншим способом виготовляють бланки, що містять трафаретний текст.Бланк - це зуніфікована форма (службового) документа з надрукованою постійною інформацією й місцем, відведеним для змінної. Бланки виготовляють згідно з вимогами Національного стандарту України

Він установлює такі види бланків:
- загальний бланк для створення різних видів документів (без зазначення у бланку назви документа), крім листа;
- бланк листа;
- бланк конкретного виду документа (із зазначенням у бланку назви виду документа), крім листа.
Бланки виготовляють на білому папері високої якості фарбами насичених кольорів. Реквізити друкують українською мовою.
Бланки можна облікувати, проставляючи порядкові номери нумератором, друкарським або іншим способом на нижньому березі зворотного боку бланка.
Застосування бланків під час складання документів підвищує культуру ділового спілкування, надає інформації офіційного характеру.
ОФОРМЛЮВАННЯ СТОРІНКИ
Організаційно-розпорядчі документи оформлюють на папері формату A4 і А5 ). Можна використовувати і папір формату A3та А6 .
Документи повинні мати такі береги (в мм):

 30 мм - лівий;10 - правий;20 - верхній та нижній.
Текст документів, оформлених на папері формату А4, треба друкувати через 1,5 міжрядкових інтервали, а формату А5 - через 1-1,5 міжрядкового інтервалу.Назву виду документа друкують великими л1терами.Також великими л1терами друкують:НАКАЗУЮ
На бланку друкується тільки перша сторінка документа, а наступні - на чистих аркушах паперу. Якщо текст документа займає більше однієї сторінки, то на другу сторінку не можна переносити один підпис, на ній мас бути не менше двох рядків тексту.
Нумерація сторінок. У документах, оформлених на двох і більше аркушах паперу, нумерація сторінок починається з другої. Номери сторінок ставлять посередині верхнього берега аркуша арабськими цифрами без слова "сторінка" та розділових знаків.Якщо текст друкується з обох боків аркуша, то непарні сторінки проставляються у правому верхньому кутку, а парні - у лівому верхньому кутку аркуша.Якщо текст документа містить кілька рішень, висновків тощо, його треба розбити на розділи, підрозділи, пункти, які друкують з абзацу.
Рубрикація. Це членування тексту на складові частини, графічне відокремлення однієї частини від іншої, а також використання заголовків, нумерації та ін. Рубрикація є зовнішнім вираженням композиційної будови ділового папера. Ступінь складності рубрикації залежить від обсягу, тематики, призначення документа. Найпростіша рубрикація -поділ на абзаци.
Абзац - це відступ управо в початковому рядку, яким починається виклад нової думки у документі, а також фрагмент тексту між двома такими відступами. Середня довжина абзацу має бути 4-6 речень, хоча в текстах документів с абзаци, що складаються з одного речення.

Слід пам'ятати, якою б не була його довжина, абзац - це внутрішньо замкнене смислове ціле, що виражає закінчену думку.
Абзацне членування тексту доповнює нумерація рубрик тексту, шо вказує на взаємозалежність певних розділів, частин, пунктів та їх підпорядкування. Існує дві системи нумерації - комбінована (традиційна) й нова.


18.12.2014; 22:13
хиты: 242
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь