пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59.Редакторська підготовка тексту. Розробка дизайну тексту.

Більшу частину інформації  людина отримує саме за допомогою прочитання текстів, будь то новини, дисертації або різні статті. Тому особливу увагу необхідно приділити тому, як оформлений текст.

Які ж основні моменти включає в себе комплексний дизайн тексту?

1. Шрифт

Найголовніше  правило полягає в тому, щоб всі елементи тексту були оформлені одноманітно: це допомагає зробити текст читабельним і легким для сприйняття і розуміння. Справедливо це зауваження і по відношенню до шрифту. Оптимальний варіант для опублікованого тексту - це шрифт без зарубок. Рубані шрифти володіють більшими символами і великим міжсимвольним відстанню, тому їх зручніше читати з екрану монітора.

Не слід забувати також про розмір шрифту: він повинен бути досить великим. В принципі, вибір конкретних параметрів залежить від особливостей тематики та загального стилю оформлення видання.

2. Вирівнювання

Існує, як відомо, чотири варіанти вирівнювання: по лівому краю, по правому краю, по ширині і по центру. Вирівнювання по ширині краще не використовувати, оскільки в цьому випадку відстань між словами в рядку може бути занадто великим. Наприклад, якщо рядок містить менше 40 символів, то при вирівнюванні по ширині текст буде «переривчастим». Також не рекомендується вирівнювання по правому краю: око втомлюється щоразу вишукувати початок стрічки, тому текст просто незручно читати. Таким чином, оптимальний варіант - вирівнювання по лівому краю.

3. Заголовки

Існує 6 рівнів заголовків, і всі вони можуть бути використвні. Але найкраще використовувати 3-4 рівня, так як вживання всіх рівнів може призвести до того, що читач заплутається. Контрастний колір і великий розмір шрифту слід приберегти для заголовків верхніх рівнів. У міру наближення до головного, основного тексту яскравість заголовків слід знижувати. Для чого? Все гранично просто. Справа в тому, що чим яскравіше і світліше колір тексту, тим менше контрастує він зі світлим фоном. Щодо заголовків верхнього рівня можна сказати, що низька контрастність тут компенсується розміром і формою. При зменшенні розміру виникає необхідність компенсації його за допомогою кольору (береться більш темний).

4. Відступи

Давно відомо, що читабельність будь-якого тексту  збільшується за рахунок достатньої кількості порожнього, що не заповненого якими б то не було знаками простору. Тобто, якщо відступів багато, то очі при читанні втомлюються набагато менше. Відступи між текстовими блоками не повинні бути занадто великими, щоб не виникало відчуття відірваності одного блоку від іншого.

Відступами можуть розділятися абзаци. Відстань, яку допускається між ними, знаходиться в діапазоні від висоти шрифту до висоти рядка.

ü Відстань від кінця блоку тексту до наступного заголовка має бути більше в два рази, ніж від заголовка до початку тексту.

ü Відстань від заголовка до початку текстового блоку має дорівнювати відстані між абзацами.

5. Абзаци

Абзаци можуть бути російські чи англійські. Англійські відокремлюються один від одного відступами, в результаті чого кожен абзац виглядає як самостійний блок тексту. Російський абзац вертикальних відступів не припускає, замість них - «новий рядок». Найчастіше використовуються англійські абзаци: це набагато зручніше при читанні. Неприпустимо змішувати англійські абзаци і новий рядок.


10.12.2014; 21:42
хиты: 206
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь