пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42.Роман «Дон Кіхот» - особливості жанру, проблематика, система образів, художня своєрідність.

Ідейний задум цього твору є глибоким і багатоплановим. З одного боку, Сервантес розвінчує середньовічні лицарські романи, яких у Іспанії з'явилося дуже багато. Для цього автор розгортає перед нами історію комічних пригод - пародію на лицарський роман. Та водночас письменник зобразив і широку картину сучасної Іспанії: протест проти гноблення суспільних верхів, злидні та безправ'я народу. 
 Герой роману «Дон Кіхот » живе заради ідеалів . Це лицарські ідеали благородства , честі , мужності , про які він прочитав у книжках . Дон Кіхот стає мандрівним лицарем і на своєму шляху прагне захищати слабких і пригноблених , битися з ворогом.

Проблематика «Дон Кіхота » Сервантеса полягає в суперечності між лицарськими ідеалами Дон Кіхота , і реальною дійсністю , яка зовсім не ідеальна. Начитавшись лицарських романів , головний герой сідлає коня і відправляється на боротьбу зі злом. Уява Дон Кіхота робить з шкапи – бойового скакуна Росінанта , із сільської дівчини – прекрасну благородну даму Дульсінею , якій він присвячує свої лицарські “подвиги” . Землероб Санчо Панса стає зброєносцем лицаря .

Уява Дон Кіхота наполегливо підтримує його красиву лицарську ілюзію . Він уявляє, що дама його серця живе в палаці , тому що тільки так покладається прекрасним дамам. Дон Кіхот вірить у правдивість лицарських романів , йому і в голову не прийде , що вони – вигадка.

Дон Кіхот намагається захистити нещасних , однак , виходить ще гірше. Так , сільський хлопчина , за якого заступився Дон Кіхот , отримав після цього ще більше побоїв від господаря. Хлопчина в підсумку проклинає всіх мандрівних лицарів. Каторжани , яких звільнив Дон Кіхот , замість подяки закидали камінням його і Санчо . Дон Кіхот уявляє, що зустрічає іншого мандрівного лицаря і відбирає у нього мідний щит , але насправді ця людина – цирульник , що в дощ прикрив голову мідним тазом.

Конфлікт між ідеалом і дійсністю в романі «Дон Кіхот» полягає в тому , що спроби головного героя творити добро , встановлювати справедливість , безуспішні. Цей романтик «один у полі не воїн» . Самотній мандрівний лицар Дон Кіхот , навіть маючи найкращі наміри , навіть не сидячи без діла і намагаючись робити добрі вчинки , нічого не може змінити на краще у навколишньому світі.

Образ Дон Кіхота – це «вічний» образ. У ньому відображено безкорисливе прагнення людини захищати добро і справедливість , сповідувати благородні , високі ідеали – так зване ” донкіхотство ” . Заради своїх ідеалів герой проявляє велику відвагу , він здатний пожертвувати собою. Це викликає справжню повагу .

Санчо Панса і Дон Кіхот. Здавалося б, важко було придумати двох більш несхожих людей, але вони чудово спрацювалися разом, доповнюючи один одного. Вірність і численні достоїнства Санчо Панси послужили причиною того, що його ім'я завжди згадується поряд з ім'ям відважного Дон Кіхота.


05.12.2014; 18:54
хиты: 205
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь