пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39.Еволюція жанру трагедії у творчості Шекспіра, причини посилення трагізму у творах: «Отелло» - трагедія обманутої довіри, «Король лір» - проблема трагічної помилки, «Макбет» - негативна еволюці героя до підступного честолюбства.(на вибір)

«Макбет» (1606) — це остання із великих трагедій Шекспіра. Історичним дже­релом її стала хроніка Голіншеда.

У трагедії поставлено питання про згубний вплив одноосібної влади і особливо боротьби за владу, яка перетворила хороброго і сміливого Макбета в лиходія. Тут, як і в інших трагедіях, звучить тема справедливості і відплати.

Спочатку Макбет — хоробрий воїн, який мужньо захищав країну від ворогів. Він вірний васал короля Дункана. Проте в його душі все сильніше розгоралося по­лум'я владолюбства, яке стало рушійною силою в його діяльності. Він прагнув за­хопити трон. На цей вчинок його підбурила дружина — леді Макбет. Вона хотіла бачити свого чоловіка королем, тому підказала йому план вбивства Дункана, який зупинився у них в замку. Вночі, коли король заснув, вона підмішала зілля у страву, від якого поснули слуги. А потім Макбет убив короля і підклав під голову слуг за­кривавлений кинджал, щоб звинувати їх у його смерті. На цьому його злочини не припинилися. Макбет найняв вбивць для Банко, який став свідком його задумів; вбив дружину і сина Макфуда. Саме останній і став носієм справедливої помсти. Він вбив Макбета під час поєдинку. Загибель лиходія неминуча, проти нього підня­лися усі сили добра. Його злочини тягнули за собою і покарання.

Леді Макбет була під стать своєму чоловікові, а іноді і жорстокіша за нього. За її ро­зумінням, вважатися людиною міг той, хто здатний був здійснити свої задуми, якими б аморальними вони не були. Але у леді зла гордість покарана людською природою, яка непомітно пробудилася в ній. Вона почала відчувати на руках плями кров тих людей, до вбивства яких вона закликала свого чоловіка. Від цього героїня і збожеволіла.


05.12.2014; 18:53
хиты: 206
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь