пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27

 

Варіант № 27

Рівень І

Завдання 1. Розв’яжіть тестові завдання:

  1. Позначте назви міст, у яких започаткувався український професійний театр:

А) Київ і Луцьк                 Б) Львів і Луцьк

В) Вінниця і Чернігів        Г) Харків і Полтава

 

  1. Яке положення характеризує розвиток ринкових відносин у сільському господарстві Наддніпрянської України в другій половині ХІХ ст.:

А) збільшення селянських наділів

Б) поглиблення розшарування селянства

В) застосування примусової праці селян

Г) безземелля та малоземелля селянства

 

  1. Позначте назву щоденної української газети, що у 1880–1939 рр. виходила у Львові:

А) «Діло»     Б) «Заняття»     В) «Підприємство»     Г) «Справа»

 

  1. Позначте назву міста, в якому у 1865 р. було відкрито Новоросійський університет – третій у підросійській Україні:

А) Новоросійськ     Б) Одеса     В) Сімферополь     Г) Херсон

 

  1. Позначте назви (назву) галузей промисловості, які особливо охопила економічна криза 1900–1903 рр.:
 
  1. Кам’яновугільна

А) правильною є відповідь 1

 

2) металургійна

Б) правильною є відповідь 2

 

 

 

 

В) правильними є обидві відповіді

Г) обидві відповіді неправильні

 

 

  1. Що означає назва художнього стилю «класицизм»:

А) «дійсний»    Б) «зразковий»   В) «сучасний»   Г) «чудернацький»

 

  1. Позначте чого не організовувала у концтаборах для українських полонених СВУ:

А) українські газети                   Б) українські університети

В) українські хори                     Г) українська церква

 

  1. Позначте, коли відбувся З’їзд народів у Києві:

А) липень 1917 р.                     Б) серпень 1917 р.

В) вересень 1917 р.                  Г) жовтень 1917 р.

 

  1. Установіть відповідність:
 

А) кооперація

1) оновлення, осучаснення

 

Б) лояльність

2) прихильність, відданість

 

В) модернізація

 

 

 

 

3) фінансова установа, що створює фонд для покриття збитків клієнтів від нещасних випадків

 

Г) страхова компанія

 

 

 

 

4) форма об’єднання людей, які спільно займаються певним видом господарської діяльності

5) форма устрою з єдиною системою найвищих органів влади і управління

 

А-4

Б-2

В-1

Г-3

 

 

  1.  Установіть послідовність подій:

А) Греко-Католицьку церкву очолив Андрей Шептицький

Б) досягнення польсько-українського компромісу

В) найвище піднесення селянського страйкового руху в Галичині

Г) створення молодіжної організації «Пласт»

 

А,В,Г,Б

 

Рівень ІІ

Завдання 2. Розкрийте основні факти біографії діяча та дайте оцінку його діяльності:

  1. Олександр Духнович

Олександр Васильович Духнович народився 24 квітня 1803 р. в с. Тополі, Гуменського округу на Пряшівщині в родині священика. Початкову освіту одержав дома. У 1813 р. О. Духновича відвезли до Ужгорода для завершення початкової освіти та вступу до гімназії. У 1816 р. помер батько, мати з шістьма дітьми залишилась без засобів до існування, і найстарший, Олександр, всупереч великому бажанню студіювати землемірство, змушений був вступити до духовної семінарії в Ужгороді (1823). Після закінчення семінарії О. Духновича призначили службовцем єпархіальної концелярії у Пряшеві. Не витерпівши жорстокої експлуатації єпархіального начальства і нужденного животіння, О. Духнович 1830 р. втік до Ужгорода. Але пряшівський епіскоп перешкодив йому влаштуватися на посаді, і О. Духнович став домашнім учителем ужгородського урядовця. 1833 року О. Духновича знову відкликали до пряшівської єпархіальної канцелярії. Незабаром він був призначений адміністратором у с. Комлоші (тепер Хмельова), а через рік священиком у с. Біловежі. Через чотири роки йому дозволили перейти до іншої єпархії, і до січня 1844 р. він працював на посаді нотаріуса консисторії в Ужгороді, а в 1844 р. назавжди переселився до Пряшева. До подій в Угорщині 1848 р. О. Духнович поставився неприхильно, бо, як стверджує він в автобіографії, угорська буржуазія не зважала на права інших націй, не визнавала елементарних прав українців на Закарпатті. У квітні 1848 р. за освітню діяльність його було арештовано, а після звільнення письменник довгий час перебував під жандармським наглядом. Різноманітна діяльність О. Духновича (письменник, історик, педагог, видавець, журналіст і громадський діяч) тісно пов’язана з культурним відродженням у Галичині. Письменник присвятив себе праці на користь народові, вболівав за його гірку долю і мріяв про світле майбутнє. Гостре політичне спрямування мають його драматичні твори «Добродитель перевишає багатство» (1850), «Головний тарабанщик» (1852), в яких він затаврував зрадників народу, багатіїв, високих урядовців. В історичній праці «Истинная история карпатороссов» Духнович виступив з протестом проти мадьяризації українського населення в Угорщині. Художня спадщина О. Духновича не рівновартісна: цінніші ті твори, в яких письменник йшов від фольклору і народної мови, а не від вимог «високого стилю» з його штучною мовою. Багато сил віддав О. Духнович на організацію сільських шкіл, народної освіти. Написав для цього педагогічні праці «Народна педагогия в пользу училищ и учителей сельских» (І ч., 1857) та «Педагогия специальная» (загублена в рукописі). Помер О. Духнович 30 березня 1865 р. в м. Пряшеві.

 

 

Завдання 3. Дайте визначення поняттям:

Більшовизм — ідеологічна і політична течія XX ст. Більшовизм виник і організаційно оформився на другому з'їзді Російської соціал-демократичної робітничої партії (1903). Група делегатів з'їзду, очолювана Володимиром Ульяновим (В. І. Леніним), здобула більшість у голосуванні за резолюцію про статут партії. Суперечності виникли навколо формування першого параграфа статуту про членство в партії. Більшістю голосів було прийнято проект В. І. Леніна: членство в партії обумовлювалося не лише визнанням програми й матеріальною підтримкою партії, а й особистою участю в одній із партійних організацій. Опонент Леніна Л. Мартов і його група вважали, що членство в партії, крім визнання програми й матеріальної підтримки партії, обумовлюється лише регулярним особистим сприянням партії під керівництвом однієї з її організацій. Відтоді РСДРП розкололася на "більшовиків" — прихильників Леніна і "меншовиків" — прихильників Мартова. Більшовизм знайшов своє втілення у теоретичній, політичній і практичній діяльності Комуністичної партії Радянського Союзу (РСДРП, РСДРП(б), РКП(б), ВКП(б), КПРС), яка проголошувала себе партією наукового комунізму, соціалістичної революції і диктатури пролетаріату.

 

ОУН очолювала український політичний рух, що ставив собі за мету встановлення незалежної Української держави. На конгресі представників націоналістичних організацій, що відбувся у Відні з 27січня по 3 лютого 1929 р., у результаті об'єднання Української військової організації (УВО) й націоналістичних студентських організацій було створено Організацію українських націоналістів (керівник- Євген Коновалець). ОУН була підпільною організацією, яка мала жорстко централізовануструктуру. Організація не відмовлялась від участі в політичних, економічних, культурно-освітніх об'єднаннях. Членами ОУН були переважно студенти та молодь. Немає достовірних даних про чисельність організації, але за найвищими оцінками, вона сягала 20тис. осіб (1939 р.). Властивий організації дух самовідданості, що доходив до фанатичної самопосвяті національній справі, виявився надзвичайно привабливим для молодих людей. Можна сказати, що ідеологія ОУН сформувалаполітичний світогляд цілого покоління західних українців.

 

Рівень ІІІ

Завдання 4. Дайте розгорнуту відповідь:

  1.  


28.03.2016; 22:04
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь