пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18

Варіант № 18

Рівень І

Завдання 1. Розв’яжіть тестові завдання:

  1. Яка соціальна верства стала рушійною силою національного відродження в Наддніпрянській Україні наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст.

Б) козацька старшина

 

А) греко-католицькі священики

Б) козацька старшина

В) польська шляхта

Г) російське дворянство

 

  1.  Позначте прізвище першого голови Південно-Західного відділу Російського географічного товариства:

Б) Григорій Ґалаґан

А) Володимир Антонович                   Б) Григорій Ґалаґан

В) Михайло Драгоманов                     Г) Микола Зібер

 

  1.  Позначте основні форми (форму) діяльності народовців:

Б) правильною є відповідь 2

 
  1. Підготовка збройного повстання

А) правильною є відповідь 1

 

2) пропаганда національних і культурно-освітніх ідей у періодичних виданнях

Б) правильною є відповідь 2

 

 

 

 

В) правильні обидві відповіді

Г) обидві відповіді неправильні

 

 

  1. Позначте назву наукової дисципліни, у якій відзначилися Борис Грінченко й Агатангел Кримський:

А) ІСТОРІЯ.

 

А) історія     Б) право      В) філологія      Г) філософія

 

  1.  Наслідком економічної кризи початку ХХ ст. для промисловості Наддніпрянщини стало:

        Б) зміна спеціалізації економічних районів

 

А) посилення концентрації виробництва

Б) зміна спеціалізації економічних районів

В) зменшення обсягів іноземних інвестицій

Г) збільшення питомої ваги готової продукції

 

  1. Адміністративний поділ на комітати мав місце у:

В) Закарпатті                           

 

А) Північній Буковині              Б) Східній Галичині

В) Закарпатті                           Г) Лодомерії

 

  1. Позначте прізвище митрополита УГКЦ, заарештованого і засланого російською окупаційною владою:

Г) Андрей Шептицький

А) Мирослав-Іван Лобючівський

Б) Сильвестр Сембратович

В) Йосип Сліпий

Г) Андрей Шептицький

 

  1. Позначте прізвище діяча, який не входив до складу делегації Тимчасового уряду, що прибула в Київ на переговори з УЦР улітку 1917 р.:

А) Олександр Гучков

А) Олександр Гучков                         Б) Олександр Керенський

В) Михайло Терещенко                     Г) Іраклій Церетелі

 

  1. Установіть відповідність:
 

А) Остап Вересай

1) актор

 

Б) Михайло Максимович

2) ботанік

 

В) Микола Маркевич

3) історик

 

Г) Михайло Щепкін

 

4) кобзар

5) математик

 

А – 4,  Б – 2,  В – 3,  Г – 14;

 

  1. Установіть послідовність створення українських партій:

А) ТУП     Б) УДП     В) УНП     Г) УСДРП

 

В – 1,  Б – 2,  Г – 3, А – 4,

 

Рівень ІІ

Завдання 2. Розкрийте основні факти біографії діяча та дайте оцінку його діяльності:

  1. Іван Франко

Іва́н Я́кович Франко́ (*27 серпня 1856, Нагуєвичі Дрогобицького повіту — †28 травня 1916, Львів) — український письменник, поет, вчений, публіцист, перекладач, громадський і політичний діяч. Іван Франко народився в селищі Нагуєвичі Дрогобицького повіту в Східній Галичині, поблизу м. Борислав, в родині селянина-коваля. 

Навчався спочатку в школі села Ясениця-Сільна (1862—1864), потім у так званій нормальній школі при василіанському монастирі у Дрогобичі (1864—1867). У 1875 році закінчив у Дрогобичі гімназію. У багатьох оповіданнях («Грицева шкільна наука», «Олівець») художньо передано окремі моменти з цієї пори життя автора. З них довідуємося, як важко було навіть обдарованому селянському хлопцеві, що на дев'ятому році втратив батька, свого найближчого порадника, здобувати освіту. Восени 1875 р. Іван став студентом філософського факультету у Львівському університеті.

Перші літературні твори Франка — вірші (1874 р.) і повість «Петрії і Довбущуки» (1875 р.) були друковані в студентському часописі «Друг», членом редакції якого він став з 1875 року. Активна громадсько-політична і видавнича діяльність та листування з М. Драгомановим привернули увагу поліції, і 1877 р. Франко, разом з Михайлом Павликом, Остапом Терлецьким та іншими, був заарештований за соціалістичну пропаганду. Після восьмимісячного ув'язнення Франко ще активніше включається в громадсько-політичну роботу, допомагає в організації гуртків у Львові, дописує до польської газети «Praca», знайомиться з працями Карла Маркса й Фрідріха Енґельса, та разом з Павликом засновує 1878 р. часопис «Громадський Друг», який після конфіскації виходив під назвами «Дзвін» і «Молот». 1880 р. Франка вдруге заарештовують, обвинувачуючи в підбурюванні селян проти влади. Після трьохмісячного ув'язнення Франко перебував під наглядом поліції і був змушений припинити студії в університеті. Перший період Франка визначають його політичні поезії, своєрідні народні гімни: «Каменярі» (1878 р.), «Вічний революціонер» (1880 р.), «Не пора…» (1880 р.) та інші, а також повісті «Boa constrictor» (1881 р.), «Борислав сміється» (1881 р.), «Захар Беркут» (1882 р.) та низка літературознавчих і публіцистичних статей.

У 1881 р. році Франко став співвидавцем часопису «Світ», після закриття (1882 р.) якого працював в редакції часопису «Зоря» і газеті «Діло» (1883—1885 рр.). Розійшовшися з народовцями, які побоювалися його радикально-соціалістичних і революційних ідей, Франко пробував заснувати незалежний орган і для здобуття підтримки двічі їздив до Києва — 1885 і 1886 рр.; там познайомився з київськими культурними діячами, серед інших з М. Лисенком і М. Старицьким, і в травні 1886 р. одружився з О. Хоружинською. На весіллі говорили, що цей шлюб – символ єдності Заходу і Сходу України. Та спокійне подружнє життя тривало недовго. У його житті з’являлися нові жінки: Ольга Рошкевич (перша наречена), Юзефа Дзвонковська, Уляна Кравченко, Климентина Попович, Ольга Білецька, Целіна Журовська. Сам Іван Якович визнавав: «Значний вплив на моє життя, а, значить, також на літературу мали зносини мої з жіноцтвом…».

Політична діяльність Івана Франка

1888 р. Франко деякий час працював у часописі «Правда». Зв'язки з наддніпрянцями спричинили третій арешт (1889 р.). 1890 р. за підтримкою М. Драгоманова Франко стає співзасновником Русько-Української Радикальної Партії, підготувавши для неї програму, та разом з М. Павликом видає півмісячник «Народ» (1890—1895 рр.). В 1895, 1897 і 1898 рр. Радикальна Партія висувала Франка на посла віденського парламенту і галицького сейму, але, через виборчі маніпуляції адміністрації і провокації ідеологічних і політичних супротивників, без успіху. 1899 р. в Радикальній Партії зайшла криза, і Франко спільно з народовцями заснував Національно-Демократичну Партію, з якою співпрацював до 1904 р., і відтоді покинув активну участь у політичному житті. На громадсько-політичному відтинку Франко довгі роки співпрацював з М. Драгомановим, цінуючи у ньому «європейського політика». Згодом Франко розійшовся з Драгомановим у поглядах на соціалізм і в питанні національної самостійності, закидаючи йому пов'язання долі України з Росією («Суспільно-політичні погляди М. Драгоманова», 1906 р.).

Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» - так традиційно називали себе корінні галичани. В «Одвертому листі до галицької української молодежі» Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…»


З 1894 р., з приїздом М. Грушевського до Львова, Франко тісно співпрацював з НТШ (1899 р. став його дійсним членом, 1904 р. — почесним), публікуючи у «ЗНТШ» більшість своїх наукових праць, історико-літературних нотаток, рецензій; Франко працював також в Етнографічній Комісії, очолював Філологічну Секцію НТШ (1898—1908 рр.). Саме завдяки Франку і Грушевському НТШ стало фактичною академією наук напередодні війни 1914 р.

З 1908 р. стан здоров'я Франка значно погіршився, однак він продовжував працювати до кінця свого життя. За останній період він написав «Нарис історії українсько-руської літератури» (1910 р.), «Студії над українськими народними піснями» (1913 р.), здійснив велику кількість перекладів з античних поетів. 1913 р. вся Україна святкувала сорокарічний ювілей літературної праці Франка.
Помер Іван Франко 28 травня 1916 р. у Львові. Через два дні відбулося кількатисячне урочисте прощання на Личаківському цвинтарі. Спочату поховали Івана Яковича в чужому склепі. Лише через 10 років останки Франка були перенесені в окрему могилу, відому своїм пам’ятником, на якому Франко-каменяр «лупає сю скалу».

 

 

 

Завдання 3. Дайте визначення поняттям:

  1. Гетьман
  2. Сенат

ГЕ́ТЬМАН, а, чол.

1. В XVI ст. — виборний ватажок козацького війська Запорізької Січі, з XVII ст. до 1764 р. — начальник козацького війська та верховний правитель України. Найвищою військово-адміністративною і судовою владою на Україні, яка замінила вигнану в ході війни [1648 р.] польську шляхетську владу, була влада гетьмана і генеральної старшини при ньому (Історія УРСР, I, 1953, 240); Не вернуться запорожці, Не встануть гетьмани, Не покриють Україну Червоні жупани (Тарас Шевченко, I, 1951, 58);  * У порівняннях. Низько насува [Михайло] шапку чорну на чорні брови і походжає, сам оддалік, як гетьман поперед ворогом (Марко Вовчок, I, 1955, 338).

2. Головнокомандуючий збройними силами Польсько-Литовської держави в XVI — XVIII ст

СЕНАТ
1. у стародавньому Римі в царський період особиста рада правителя, в період республіки - орган, що керував внутрішніми і зовнішніми справами держави; у часи імперії влада с. обмежена затвердженням рішень імператора; 2. у багатьох країнах (Франція, США) назва вищої палати парламенту.

 

Рівень ІІІ

Завдання 4. Дайте розгорнуту відповідь:

  1.  
  2.  


28.03.2016; 22:04
хиты: 104
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь