пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12

Варіант № 12

Рівень І

Завдання 1. Розв’яжіть тестові завдання:

1.            Позначте прізвище ініціатора відкриття Харківського університету

А) Василь Капніст                 Б) Григорій Квітка-Основяненко

В) Іван Котляревський         Г) Михайло Максимович

 

2.            Позначте назву міст, які сполучила перша залізниця на підросійській Україні, збудована у 1866 р.:

А) Балта–Одеса                        Б) Київ–Курськ

В) Київ–Кременчук                  Г) Харків–Катеринослав

 

3.            Позначте прізвище видатного діяча громадсько-політичного руху на Західній Україні, педагога, історика, керівника Наукового товариства імені Тараса Шевченка в 1892–1897 рр.:

А) Олександр Барвінський            Б) Олександр Кониський

В) Михайло Павлик                      Г) Іван Франко

 

4.            Позначте прізвище архітектора за участю якого було споруджено Володимирський собор, ряд будинків по Володимирській вулиці:

А) Олексій Бекетов                      Б) Олександр Беретті

В) Олександр Вербицький         Г) Юліан Захаревич

 

5.            Позначте назву українських поселень на Далекому Сході:

А) Жовтий Клин                     Б) Зелений Клин

В) Червоний Клин                 Г) Чорний Клин

 

6.            Позначте кількість українських народних початкових шкіл у Галичині на початку ХХ ст.:

А) близько 100        Б) близько 500     2510

В) близько 1500      Г) близько 3500

 

7.            Позначте назви країн, яких підтримувала СВУ в Першій світовій війні:

А) Велика Британія і Франція     

Б) Німеччина і Австро-Угорщина

В) Росія і Польща

Г) жодна

 

8.            Позначте прізвище діяча, який очолював делегацію Центральної Ради, відряджену в Петроград у травні 1917 р.:

А) Володимир Винниченко             Б) Михайло Грушевський

В) Борис Мартос                             Г) Іван Стешенко

 

9.            Установіть послідовність подій:

 

А) повстання селян Буковини під проводом Лук’яна Кобилиці(1843р)

Б) реформи Марії-Терезії та Йосифа ІІ (1740-1790)

В) утворення «Руського собору»(  23 травня 1848)

Г) «холерні бунти» на Закарпатті  (у 1810–1815 рр. та 1831 році,)

1-Б

2-Г

3-А

4-В

 

  1. Установіть відповідність:
 

А)Володимир Антонович 2)історик

 

1) географ

 

Б) Іван Полюй 4)фізик

 

В) Олексій Потебня 5)ФІЛОЛОГ

Г) Платон Симиренк 3)меценат

А-2

Б-4

В-5

Г-3

 

 

Рівень ІІ

Завдання 2. Розкрийте основні факти біографії діяча та дайте оцінку його діяльності:

Петро Столипін народився (14) квітня 1862 року в столиці Саксонії Дрездені.Батьки походили з стародавніх дворянських родів - Столипіни і Горчакови.

1885 рік - закінчення Петербурзького університету. Після отримання диплома Столипін змінює місце служби на Міністерство землеробства. Займає там досить скромну посаду помічника столоначальника.

1899 - Столипін повертається в Міністерство внутрішніх справ.

26 квітня 1906 - Столипін був призначений міністром внутрішніх справ при прем'єр-міністрі І. Л. Горемикіні. Липень цього ж року - I Держдума розпущена. Горемикін позбавляється своєї посади, і Столипін стає прем'єр-міністром Росії.

12 серпня 1906 - замах на Петра Столипіна, організоване есерами-максималістами. Під час званого вечора вибухає його дача на Аптекарському острові Петербурга. В результаті гинуть 27 чоловік, серед кількох десятків поранених виявляються син і дочка Столипіна. Шістнадцятирічна Наталя на все життя залишається інвалідом. Прем'єр-міністр в результаті теракту не постраждав.

Через тиждень після замаху Столипін підписує указ про запровадження військово-польових судів. Протягом 48 годин три офіцери розглядали справу без урахування будь-яких прав підсудного, після чого виносили вирок, найчастіше - розстріл. Вирок був без права оскарження та наводився у виконання протягом 24 годин. Дума не затверджує цей указ, проте він повсюдно діє в Росії протягом 8 місяців, і «засудженими»

Осінь 1906 року - початок знаменитої аграрної реформи. За ініціативою Столипіна видано указ про скасування подушної податі і кругової поруки в селянській громаді, зняті обмеження свободи пересування селян, розширені їхні права на земських виборах, привнесено багато інших змін, що змінили життя самого численного шару населення Росії в кращу сторону. Навіть не доведена до кінця, аграрна реформа П. А. Столипіна до Першої світової війні вивела Росію на перше місце серед експортерів пшениці у світі. Чверть селянських господарств виділилася з общини..

З подачі Столипіна розпущена II Державна Дума, яку прем'єр-міністр вважав занадто радикальною за складом.

Червень 1909 - Микола II зустрічається з імператором Німеччини Вільгельмом II. На зустрічі присутній і Петро Столипін. Після бесіди з російським прем'єр-міністром Вільгельм II не раз говорив: «Якби в мене був такий міністр, на яку висоту ми підняли б Німеччину».

1911 рік - Столипін подає у відставку. Занадто мало його ініціатив і планів втілюється в життя, до того ж він постійно змушений відволікатися на врегулювання місцевих конфліктів, припиняти свавілля і хабарництво градоначальників.

Однак Микола II відставку не приймає. Після бесіди з імператором Столипін погоджується залишитися, але з умовою: замінити ряд членів Державної ради, яких прем'єр-міністр вважає своїми супротивниками, на інших, угодних йому людей.

1 вересня 1911 - черговий замах на прем'єр-міністра, який цього разу вдається. Есер Д. Г. Богровим стріляє в Столипіна в опері. 5 вересня 1911 – він помер

 

Завдання 3. Дайте визначення поняттям:

  1. Емський указ розпорядження російського уряду, спрямоване на придушення української культури, підписане імператором Олександром II 30 (18) травня 1876 р. у м. Емсі (Німеччина). Емський указ доповнював основні положення Валуєвського циркуляра 1863 р. Виданий у зв'язку з меморандумом, надісланим цареві помічником попечителя Київського навчального округу М. Юзефовичем, в якому українців звинувачено в тому, що вони хочуть "вільної України у формі республіки з гетьманом на чолі". Емський указ забороняв ввозити на територію Російської імперії з-за кордону українські книги, українською мовою видавати оригінальні твори і робити переклади з іноземних мов, тексти для нот, театральні вистави і публічні читання. Місцевій адміністрації наказувалося посилити нагляд, щоб у початкових школах не велося викладання українською мовою, з бібліотек вилучити книги українською мовою.
  2. Український національний конгрес. Розпочався у Києві 6 квітня 1917 р. Представляв політичні партії й різні українські організації — класові, військові, економічні, культурні. Серед делегатів були представники Кубані, Галичини, усіх фронтів. Вони прийняли вимогу негайної організації Крайової Ради й висловили думку про те, що ініціативу у творенні цього територіального органу влади повинна взяти на себе Українська Центральна Рада. Соціально-економічних питань конгрес майже не торкався.
     

Рівень ІІІ

Завдання 4. Дайте розгорнуту відповідь:

  1.  
  2.  


28.03.2016; 22:04
хиты: 156
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь