пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5

Варіант № 5

Рівень І

Завдання 1. Розв’яжіть тестові завдання:

  1. Позначте прізвища (прізвище) діячів, які відіграли велику роль у розвитку театру в Полтаві:
 
  1. Григорій Квітка-Основ’яненко

А) правильною є відповідь 1

 
  1. Михайло Щепкін

Б) правильною є відповідь 2

 

 

 

 

В) правильними є обидві відповіді

Г) обидві відповіді неправильні

 

 

  1. Позначте рід заняття Терещенків, Харитоненків, Яхненків:

А) інженери      Б) купці      В) робітники      Г) підприємці

 

  1. Коли відбулася Кримська війна за панування Росії в Чорноморських протоках і на Балканському півострові:

А) 1806–1812 рр.              Б) 1812–1814 рр.    

В) 1828–1829 рр.              Г) 1853–1856 рр.

 

  1. Яка течія національно-визвольного руху була найбільш впливовою впродовж другої половини ХІХ ст. на Буковині:

А) москвофіли      Б) народовці      В) українофіли      Г) слов’янофіли

 

  1. Позначте назву міста, у якому в 1905 р. Петро Шмідт очолив повстання:

А) Київ     Б) Миколаїв     В) Одеса      Г) Севастополь

 

  1. Позначте причину вбивства Мирославом Січинським намісника Галичини Анжея Потоцького:

А) відповідь на криваву розправу під час виборів

Б) з метою грабежу

В) тероризм

Г) через особисті причини

 

  1. Позначте, якого характеру не мала Перша світова війна:

А) визвольний                   Б) грабіжницький

В) імперіалістичний          Г)несправедливий

 

  1. Позначте назви партій, які мали більшість у Радах робітничих і солдатських депутатів навесні 1917 р.:

А) більшовики та есери          Б) більшовики і меншовики

В) есери і меншовики             Г) есери і кадети

 

  1. Установіть послідовність подій:

А) діяльність декабристських організацій 1825

Б) польське повстання 1830-31 або 1863

В) пропаганда волелюбних ідей у Харківському університеті та гімназії вищих наук у Ніжині 1826-27

Г) російсько-турецька війна, після якої змінився статус Бессарабії 1877-78

 

  1. Установіть відповідність між істориками та їхніми працями:
 

1А) Володимир Антонович

1) «Бесіди про часи козацькі на Україні», «Про походження козацтва»

 

5Б) Михайло Грушевський

2) «Богдан Хмельницький», «Руїна»

 

2В) Микола Костомаров

3) «Історія запорозьких козаків»

 

3Г) Дмитро Яворницький

 

4) «Історія Малоросії»

5) «Історія України-Руси»

 

 

Рівень ІІ

Завдання 2. Розкрийте основні факти біографії діяча та дайте оцінку його діяльності:

  1. Микола ІІ

Микола ІІ, старший син імператора Олександра ІІІ й імператриці Марії Федорівни, зійшов на престол після смертісвого батька. Коронація Миколи ІІ ознаменувалася катастрофою на Ходинському полы в Москві, у якій загинули кілька сотень людей.

Микола ІІ одержав гарну освыту, він володів французькою, англійською і німецькою мовами. У жовтні 1890 року великий князь Микола Олександрович зробив подорож на Далекий Схід, направляючись через Відень, Грецію і Єгипет в Індію, Китай і Японію. Зворотний шлях Миколи Олександровича лежав через весь Сибір.

Імператор був простий і легко доступний. У його характері сучасники відзначали два недоліки - слабку волю і мінливість.

Усе царювання Миколи ІІ пройшло в обстановці революційного руху, що наростав. На початку 1905 року в Росії спалахнула революція, що поклала початок деяким реформам. 17 квітня 1905 року був виданий Маніфест про віротерпимість, що дозволяв росіянинам переходити з православ'я в інші християнські релігії і визнавав релігійні права розкольників. 17 жовтня 1905 року вийшов Маніфест, по якому визнавалися основи цивільної волі: недоторканість особи, воля слова, збор і союзів. Була заснована Державна дума (1906 р.), без схвалення якої жоден закон не міг ввійти в силу.

По проекті П.А.Столипына проводилася аграрна реформа: селянам було дозволено вільно розпоряджатися своєю землею, створювати хутірські господарства. Була зроблена спроба скасування сільської громади, що мало величезне значення для розвитку капіталістичних відносин у селі.

В області зовнішньої політики Микола ІІ почав деякі кроки по стабілізації міжнародних відносин. У 1898 році російський імператор звернувся до урядів Європи з пропозиціями підписати угоди про збереження загального світу і встановлення меж постійного росту озброєнь. У 1899 і 1907 роках відбулися Гаазькі конференції миру, окремі рішення яких діють і донині.

У 1904 році Японія оголосила Росії війну, що закінчилася в 1905 році поразкою російської армії. За умовами мирного договору Росія сплатила Японії близько 200 млн. карбованців за утримання російських військовополонених і уступила їй половину острова Сахалін і Квантунську область з фортецею Порт-Артур і містом Далянь (Дальній). У 1914 році Росія на стороні країн Антанти проти Німеччини вступила в Першу світову війну.

Невдачі на фронті в Першій світовій війні, революційна пропаганда в тилу й у військах, розруха, міністерська чехарда і т.д. викликали різке невдоволення самодержавством у різних колах суспільства. Військові реформи 1905-12 років, що проводилися після поразки Росії в російсько-японській війні 1904-05 років, яка виявила серйозні недоліки в центральному управлінні, організації, системі комплектування, бойовій підготовці і технічному оснащенню армії. У перший період Військових реформ (1905-08) було децентралізовано вище військове керування (засноване незалежне від Військового міністерства Головне управління Генерального штабу, створена Рада державної оборони, генерали-інспектори були підлеглі прямо імператору), скорочені терміни дійсної служби (у піхоті і польовій артилерії з 5 до 3 років , в інших родах військ з 5 до 4 років, на флоті з 7 до 5 років), омолоджений офіцерський склад; поліпшені побут солдатів і матросів (харчування і речове постачання) і матеріальне становище офіцерів і солдатів.

У період Військових реформ (1909-12) була проведена централізація вищого керування (Головне керування Генштабу включене до складу Військового міністерства, скасована Рада державної оборони, генерали-інспектори підлеглі військовому міністру); за рахунок слабких у бойовому відношенні резервних і фортечних військ посилені польові війська (число армійських корпусів збільшилося з 31 до 37), створений при польових частинах запас, що при мобілізації виділявся для розгортання другочергових (включаючи польову артилерію, інженерні і залізничні війська, частини зв'язку), створені кулеметні команди в полках і корпусні авіазагони, юнкерські училища перетворені у військові училища, що одержали нові програми, уведені нові статути і наставляння. На початку березня 1917 року голова Державної думи М.В.Родзянко заявив Миколі ІІ, що збереження самодержавства можливо тільки за умови передачі трону царевичу Олексію при регенстві брата імператора великого князя Михайла. 2 березня 1917 року Микола ІІ, з огляду на слабке здоров'я свого сина Олексія, відрікся від престолу на користь свого брата Михайла Олександровича. Михайло Олександрович також підписав Маніфест про зречення від престолу. У Росії почалася республіканська ера.

5 травня 1905 року була затверджена Рада державної оборони; думка про цю установу була зовсім правильною: необхідно була така установа, у якому зосереджувалися б головні питання оборони держави, при участі представників військового і морського відомств. Головою був призначений князь Микола Миколайович, одночасно з цим пішло перетворення Військового міністерства й установа посади інспектора піхоти; на цю посаду був призначений генерал-ад'ютант О.К.Гриппенберг. По питанню про перетворення Військового міністерства було запропоноване створення посади начальника Генерального Штабу, незалежного від військового міністра. Аналогічно було запропоноване перетворення і Морське міністерство, а саме заснувати посади командуючих флотами і підкорити їхньому Государю через Раду державної оборони. Проект був відхилений, тому що діяльність Ради була незадовільною.

З 9 березня по 14 серпня 1917 року колишній імператор і члени його родини містилися під арештом у Царському Селі, потім їх переправили в Тобольськ. 30 квітня 1918 року в'язнів привезли в Екатеринбург, де в ніч на 17 липня 1918 року по постанові СНК і ВЦИК колишній імператор, його дружина і діти і слуги, що залишилися при них доктор і, були розстріляні чекістами.

 

Завдання 3. Дайте визначення поняттям:

  1. Інтелігенція - (від лат. intelligens — той, що розуміє, мислячий, розумний) — клас людей, які професійно займаються розумовою, переважно складною, творчою працею, розвитком і поширенням культури. Поняттю інтелігенція нерідко додають й більш широкого значення, вважаючи її-втіленням високої моральності і демократизму. Термін «інтелігенція» введений письменником П. Д. Боборикіним із російської перейшов у інші мови. На Заході більш поширений термін «інтелектуали», що вживається і як синонім інтелігенції. Інтелігенція неоднорідна за своїм складом. Передумовою появи інтелігенції був розподіл праці на розумову і фізичну. Зародившись в античних і середньовічних суспільствах, отримала значний розвиток в індустріальному і постіндустріальному суспільствах. 
  2. УЦР - спочатку український представницький орган політичних, громадських, культурних та професійних організацій; згодом, після Всеукраїнського Національного Конгресу — революційний парламент України, який керував українським національним рухом. Період дії: 4 (17) березня 1917 — 29 квітня 1918. Українська Центральна Рада (УЦР) була утворена з ініціативи Товариства українських поступовців (ТУП) у березні 1917 р. 

16 (3 за старим стилем) березня була висунута ідея організації координаційного українського центру, 

16 (3) — 17 (4) березня точилася гостра диску­сія навколо принципів його створення, після чого було обрано голову, її заступників та членів Ради. Перший офіційний протокол засідання УЦР було складено 22 (9) березня. До Ради увійшли пред­ставники Українського наукового товариства, тех­нічно-агрономічного та педагогічного товариств, Національного українського союзу, кооперативів, київсь­кі студентські організації, Союз міст, робітничі, військові, соціал-демократичні групи. Головою заоч­но обрали Михайла Грушевського. Заступниками голови стали Федір Крижанівський і Дмитро Дорошенко, товаришем голови — Дмитро Антонович. 29 квітня стало останнім днем діяльності Центральної Ради. В результаті державного перевороту за сприяння німців до влади прийшов гетьман П. Скоропадський.

Рівень ІІІ

Завдання 4. Дайте розгорнуту відповідь:

  1.  
  2.  


28.03.2016; 22:04
хиты: 154
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь