пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Історична думка в Україні і Росії в першій чверті 18 ст

Історична думка в Україні і Росії в першій чверті 18 ст.

1708 р.  Петро І доручив директору Московського друкарського двору – Ф. Полікарпову написати російську історію, починаючи з Василія ІІІ, і у 1715 р. написав, але праця не сподобалася царю (бо мало про новітні часи).

Незалежно від Полікарпова, секретний шведський посольства Олексій Манкієв пише – «Ядро русской истории» - 7 книг.  Характеристика роботи - з найдавніших часів до початку 18 ст. Перша багатотомна праця, в 1-й книзі порушувалося питання про похід руського народу до варягів, їх прихід. Російська історія викладалася на фоні всесвітньої, намагався критично осмислювати належні документи. Полемізував з істориками, які вважали, що слово «словянин» від латинського «раб», походить від слова «слава». Прихильник абсолютизму, негативно ставився до селянських рухів.

Найбільше праць присвячено Північній війні і Петру І.

Борис Куракін, родич царя, працю присвятив Петру – багато цінних деталей і характеристик; про реформи писав «по гарячих слідах».

Петро Шафінов (барон) – невелика праця про Північну війну: «Осуждение какие законные причины царя Петра I проч. к началу войны против Карла XII, короля шведского шлем». Складався з 3 питань і 3 відповідей:

1. які законні причини початку війни, багато документів, які свідчать, що балтійське узбережжя здавна російське

2. хто винен, що війна така довга (наприкінці 1715р.)

3. чи дотримувалися сторони «правил війни».

«Книга Марсова» 1713р. – альбом про Пн. війну: схеми, плани, карти, укази. «Журнал Северной войны» - хроніка події. Ці праці перевидані за кордоном.

 


18.11.2014; 01:00
хиты: 102
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь