пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Університет рубрехта і карла в Німеччині

Гайдельберзький університе́т Ру́прехта-Ка́рла (найстаріший університет на території Німеччини. Він знаходиться в місті Гайдельберг,. Університет був заснований курфюрстом Рупрехтом І за затвердженням Папи Римського Урбана VI в 1386 р. Таким чином Гайдельберзький університет був третім університетом (після Праги та Відня) в німецькомовному світі. Довгий час навчання в університеті велося на чотирьох традиційних для Європи факультетах: теології, права, медицини і філософії. І тільки до самого кінця XIX століття список поповнився: з 1891 року студенти Гейдельберга стали вивчати природничі науки. Сьогодні, в результаті проведеної недавно реформи, факультетів стало дванадцять: теології, юриспруденції, філософії та історії, нової філології, економічних і суспільних наук, поведінкових наук і культурознавства, математики та інформатики, фізики та астрономії, хімії та наук про Землю, біологічних наук і два медичних.

. У 1518 році в місті під час так званого Гейдельберзького диспуту Мартін Лютер захищав свої знамениті 95 тез. Але університет ще деякий час не сприймав Реформацію. І тільки в 1556 році він був перетворений у Вищу школу евангелизма.Період розквіту тривав до 1618 року. Тридцятирічна війна важко далася університету, заняття неодноразово переривалися. У 1622 року всесвітньо відома Гейдельберзькому бібліотека була перенесена в Рим. Відкриттю університету після війни завадило повне руйнування Гейдельберга військами Людовика XIV в 1693 році. Університет знову закрився на кілька років..

Перехід Гейдельберга у володіння Бадена в 1802 році привів до повторного створення університету. Університет був реорганізований і став державно фінансованим навчальним закладом. До імені засновника університету було додано ім'я першого великого герцога Карла Фрідріха Баденського. З тих пір він називається Гейдельберзьким університетом імені Руперта і Карла.Період 1945–1947 рр. вважався важливим для відновлення роботи Гейдельберзького університету, в якому за цей час було прийнято нову конституцію навчального закладу, здійснено заходи, спрямовані на те, щоб позбутися руйнівної політики націоналсоціалізму, яка панувала в університеті протягом десятилітт.Починаючи з 2007 року Університет був відзначений у рамках Ініціативи підтримки передових досліджень Федерального уряду Німеччини та увійшов до складу найкращих дослідницьких університетів країни. Зокрема, він входить до асоціації німецьких дослідницьких університетів German U15.Гайдельберзький університет відомий перш за все дослідженнями у сфері медицини, біології та гуманітарних наук (зокрема, у 2007 році при Університеті були засновані два дослідницькі кластери: «Азія та Європа у Глобальному Контексті» та «Клітинні мережі».

Знаменитими студентами є:– Остання імператриця Російської імперії Олександра Федорівна– Засновниця антифашистського руху і німецька письменниця Анна Зегерс– Лідер есерів Камков Борис Давидович– Канцлер ФРН у 80-х роках Гельмут Коль– Німецький філософ Георг Вільгельм Фрідріх Гегель– Російський вчений Менделєєв Дмитро Іванович– Німецький психіатр і філософ Ясперс Карл Теодор– Перша в світі жінка-професор математики Ковалевська Софія Василівна.


23.05.2017; 00:41
хиты: 166
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь