пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.4 Великобританія

До 1960-х рр.. студентський рух в британських університетах не мало великого значення. Активізацію діяльності студентських організацій викликала війна у В'єтнамі, расизм, а також різні локальні зловживання владою - підвищення плати за навчання і зниження норми представництва студентів. У 1962 р. спільно з CND пройшла перша студентська акція протесту проти війни у В'єтнамі. Проте по-справжньому активна діяльність студентів почалася з середини 1960-х рр.. У 1965 р. 250 студентів Единбурга влаштували пікет перед консульством США і провели акцію протесту проти в'єтнамської війни на Гроувснорской площі.

У 1966 р. з'явилися «Альянс радикальних студентів» та «Кампанія солідарності з В'єтнамом», що стали центрами протестного руху. Перша студентська сидячий страйк (сит-ін) була організована в Лондонській школі економіки в 1967 р. з нагоди відрахування двох студентів. Успіх цієї акції, а також 100,000-а студентська демонстрація в тому ж році стали початком масового студентського руху. Воно діяло до середини 1970-х рр.., Організувавши за цей час 80000-ную демонстрацію на Гроувснорской площі, антирасистські протести і захоплення в Ньюкаслі, руйнування систем контролю пересування демонстрантів, вимушене закриття Лондонської школи економіки та обрання Джека Стро керівником NUS в ПАР.Але потрібно відзначити дві важливі речі, що стосуються студентського руху та Великобританії. По-перше, більшість британських студентів продовжували вірити в демократичну систему, і влади не зверталися з ними дуже жорстко, тому що акції студентів були цілком мирними і добре організованими. По-друге, багато акцій протесту виносили вимоги більш ніж локального характеру, наприклад, про норму студентського представництва в управлінні коледжами, поліпшення соціальної підтримки, зниження плати за навчання або навіть цін в їдальнях. У цьому відмінність студентського руху в Великобританії від інших країн.

Глава 2. Контруніверсітети як форма студентського виступу

У США в першій половині 60-х років, за підрахунками оглядачів у русі за реформу вищої освіти взяло участь більше людей, ніж у демонстраціях проти військових операцій Пентагону у В'єтнамі. Вчені відзначають, що «хоча нові студентські ліві тягнули до суто політичних питань, їхню базу тим не менш становили більш помірні, незадоволені насамперед академічної системою».

Формою академічного протесту став рух «за вільний університет», або, як його інакше називали, контруніверсітет, тобто університет, звільнений від бюрократичної опіки.

Вперше ідея подібного університету з'явилася в 1905 р. в одному з коледжів Каліфорнійського університету в американському місті Берклі. Прологом для сприйняття цих ідей послужило наростання авторитарних методів керівництва в цьому, одному з найбільш привілейованих у США, навчальному центрі. Безуспішні спроби його учнів послабити свавілля університетської адміністрації, підтримуваної урядовими колами, сприяли формуванню переконання, що інтереси студентів можуть бути реалізовані лише в тому випадку, якщо вони самі будуть брати участь в управлінні університетом. Для цього потрібно, бойкотуючи офіційну програму і заняття, скасувати взагалі всяке підкорення, в тому числі підпорядкування учнів своїм викладачам, оскільки, як стверджували незадоволені, відносини навчальний - навчається мають такий же характер, як і відносини експлуатує - експлуатований. Заняття повинні проводитися у формі вільної дискусії па задану тему, що отримало назву «тич-ін» (по-англійськи «самонавчання»). Один з перших тич-інів відбувся в Берклі в березні 1965 р. Він тривав 37 годин і зібрав близько 1500 чоловік.

Вже 22 липня 1965 учні західноберлінського університету, бойкотувавши заняття, влаштували тич-ін, в центрі якого стояла проблема свободи і її несумісності з бюрократією та іншими явищами буржуазного суспільства. Тіч-ін супроводжувався демонстрацією фільмів, що викривають свавілля влади у всіх сферах суспільства.

Наступний етап у розвитку «вільного університету» в Західному Берліні пов'язаний з липнем 1967 р., коли під час чергових студентських виступів був убитий студент Бено Онезорг. Поліцейська провокація підштовхнула розвиток ідеї «вільного університету».

Деякий час після створення університету студентство вірило в його демократичний статус, але свавілля адміністрації привів до того, що в 1967 р. студентство виступило з вимогою замінити «вільний університет» контруніверсітетом. Цей університет, організований студентами в тому ж році, включав понад 30 гуртків та робочих комісій, які займалися проведенням тич-інів. Контруніверсітет був відкритий для всіх бажаючих, навіть для тих, хто не належав до студентської громади.

Особливо великого розмаху рух за контруніверсітет отримало в дні загальної травневого страйку в 1968 р. у Франції. Якщо до цього «вільний університет» діяв протягом невеликих проміжків часу, був розрахований на те, щоб задовольнити потребу студентства в інформації і у вільному обміні думками, то в травні 1968 р. французькими студентами була зроблена спроба організації «вільного університету», якщо не як постійно діючого, то в усякому разі тривало функціонуючого в якості самоврядної студентської громади.

Головним організаційним центром цієї громади була асамблея - збори студентів, що бажають взяти участь у справах університету. Усі питання вирішувалися голосуванням. Для складання проектів різних рішень обиралися комісії. Процес навчання проходив і гуртках, по відношенню до яких комісії здійснювали консультативні функції. Спроба відродити цю форму роботи вищої школи була зроблена французькими студентами навесні 1976 Березневі виступу в університетах Тура, Парижа супроводжувалися оккупірованіем університетських будинків, проведенням теоретичних семінарів з актуальних питань сучасності.

Центром бродіння англійської студентства стала Лондонська школа економіки - єдине в Англії вища гуманітарна навчальний заклад. Перше його виступ відбувся в березні 1967 р. Студенти Промовляй чи страйк, зайнявши навчальні будівлі, зажадали демократизації вищої школи, почали проводити диспути, консультації. З 3200 студентів тільки 300 чоловік, оголосивши себе «новими лівими», намагалися перетворити навчальний заклад у «бастіон революції». І хоча вони користувалися підтримкою всього іншого студентства, все ж таки було помітно, що останнє вкладало в свої акції іншої, більш раціональний сенс - орієнтацію на демократичне перетворення вищої школи.

Наступною великою акцією протесту англійської студентства був страйк в січні 1969 р. Приводом стало встановлення грат - на вікнах у Лондонській школі економіки.Відповідь влади - припинення занять на три тижні, що призвело до нового страйку, що тривала до 19 лютого і підтриманої студентами інших навчальних центрів. Страйки на зразок інших країн супроводжувалися нерідко тич-інами, розробками проектів академічних реформ.

В академічному русі студентства чітко розрізняються два моменти: перший - прагнення до поліпшення вищої школи, другий - встановлення залежності між змінами в університеті і реорганізацією всього суспільства. Виявом цього може служить концентрація уваги учнів вищих шкіл на проблемі управління, яке, на думку студентів, повинна носити вільний, демократичний характер. Не випадково, що академічне рух набув форму боротьби за «вільний університет», оскільки саме демократизація університету, на думку студентів, може якісно змінити процес викладання та навчання.

Глава 3. Способи придушення студентських виступів

Будь-яке невдоволення студентів, раніше сприймалися як внутрішня справа того чи іншого вузу, нині все частіше підлягає розгляду державних адміністративних органів, діяльність яких має яскраво виражений антидемократичний характер.

Адміністративний диктат стає відмітною рисою сучасного університету. Навіть з точки зору буржуазного законодавства він має неконституційний характер, оскільки його основу становлять довільні рішення виконавчої влади. Розрив між зафіксованими в законах правами і довільними заходами влади - свідчення входження вищої школи в систему бюрократичного регулювання, яке в разі необхідності доповнюється поліцейським свавіллям. Наприклад, головне поліцейське відомство США - Федеральне бюро розслідувань (ФБР) - має право арешту по одному лише підозрою у винності. Під час студентських хвилювань па підставі цього несанкціонованого американським конгресом права заарештовуються тисячі студентів.

Широко застосовуються у вищих школах та інші заходи насильства, зокрема судовий свавілля відносно бунтує студентства. Під час заворушень у Каліфорнійському університеті (США) були заарештовані і віддані під суд 600 студентів. У Франції вирішальне слово в прийнятті того чи іншого рішення, що стосується внутрішньо справ, належить не викладачам і студентам, а міністерству вищої освіти та її чиновникам. У травні 1968 р. вперше за всю історію існування Паризького університету на його територію були введені війська і збройні загони поліції для придушення студентських заворушень. Розроблялися проекти закону про дозвіл права введення збройних сил на територію університетів і коледжів у США. Застосування для боротьби зі студентським рухом репресивних заходів оголює глибоко реакційну сутність існуючого капіталістичного ладу, надає студентської боротьбі драматичний характер (придушення студентських виступів супроводжується численними жертвами). Все це веде до наростання в університетському середовищі дріб'язкової адміністративної опіки

Тривалий час університетська автономія рятувала студентство від судово-поліцейського терору влади. До того ж і студентство, що виступало в цілому в якості привілейованої групи молоді, своїм добромисним поведінкою не давало приводу для його застосування. Опозиційні настрої учнів вищих шкіл, викликані зростанням державно-монополістичного диктату над сферою освіти, призвели до того, що в якості об'єкта судового і військово-поліцейського насильства виявилися і студенти.

Підпорядкування вищих закладів репресивного механізму сучасного капіталізму відбувається і по інших каналах. Один з них - участь університетів і їх учнів у дослідженнях для військових відомств. У США загальна сума замовлень військового міністерства вищій школі складає, як правило, багато мільярдів доларів.

Інший канал мілітаризації університетів - заклик студентів до армії. Звільнення від військової служби раніше розглядалося як одне із свідчень привілейованого становища учнів вищих шкіл. Наступ на університетські права супроводжується поступовою ліквідацією цього привілею. У ФРН вона фактично здійснювався на основі законів про загальну військову повинність.

В Англії традиційне звільнення студентів від служби в армії спирається на відсутність загальної військової повинності. З 70-х рр.. англійська армія має не загальний, а професійний характер, комплектується за рахунок добровольців. Зростання технічної оснащеності сучасних збройних сил, що вимагають фахівців з вищою освітою, привів до того, що вербування добровольців посилюється в стінах університетів. Молодіжні друковані видання, у тому числі призначені для студентства, оспівують мілітаризм. Не задовольняючись агітаційними заходами, правлячі кола вдаються у разі необхідності до примусового залучення студентства в обслуговування своєї військової машини. Так, уряд США, посилаючись на нібито несумлінне ставлення деяких студентів до своїх академічним обов'язків, закликає в армію ту частину учнів вищих шкіл, яка особливо активно висловлює свою недовіру існуючому режиму. Армійська служба сприяє радикалізації студентських мас. Військова машина сучасного капіталізму має такий відверто гнобительський, антидемократичний характер, що навіть ті з студентів, які зберігали відомі ілюзії щодо капіталістичного ладу, починають швидко їх втрачати.

Ідеологічна обробка населення, включаючи вузівську молодь, зводиться в ранг державної політики.

Через друк, радіо, телебачення, викладання соціальних наук студентству прагнуть нав'язати стандарти поведінки, угодні верхів. Серед цих стандартів - терплячість, старанність, лояльність, вміння пристосовуватися і підкорятися. Курс береться на те, щоб впровадити в свідомість студентства інтелектуальний і соціальний конформізм, виховати з них сумлінних виконавців своїх професійних обов'язків.

Ідеологічний терор, поширення на студентів репресивних функцій сучасного капіталізму у поєднанні з кризою системи вищої освіти веде до зростання опозиційних настроїв в університетському середовищі, до появи в учнів вищих шкіл прагнення участю в боротьбі домогтися задоволення своїх прав.

Успіхи Радянського Союзу та інших соціалістичних країн у вирішенні проблем прилучення до досягнень науково-технічної революції всіх членів суспільства стали потужним поштовхом у процесі радикалізації студентських мас.

Початок цієї радикалізації поклали 60-ті роки, особливо період 1967-1969 рр.., Коли студентські заворушення і протести були зафіксовані в 25 провідних капіталістичних країнах, у тому числі в найбільш великих - Англії, США, Франції, Італії, ФРН та ін У ряді випадків (Франція-весна 1968 р., ІталіяАнглія, ФРН і США-1967-1968 рр..) в результаті студентських хвилювань (страйки, демонстрації, бойкот) виявилася паралізованою на деякий час система освіти, влади цих країн змушені були зробити термінові заходи з реорганізації навчального процесу нібито для задоволення інтересів учнів вищих шкіл. Зрозуміло, далі незначних змін уряд не пішов, що викликало серію студентських виступів і в 70-х роках, наприклад у Франції навесні 1976 р., в грудні цього ж року у ФРН. Не припинялися вибухи студентського невдоволення в Італії, Англії та інших країнах.

Підйом громадської активності учнів вищих шкіл супроводжувався посиленням уваги до них різних політичних сил, кожна з яких прагнула привернути бунтівників студентів на свій бік.

В даний час в умовах державно-монополістичного капіталізму відбулося переплетення економічної потужності монополій з державною політичною владою. Під впливом цього процесу в революційному русі виникає потреба в тому, щоб боротьба пригноблених мас за соціальні та економічні права доповнювалася і зливалася з політичними вимогами.Виступи робітничого класу і його союзників з числа студентів також спираються на загальну платформу демократичних вимог, стають за своїм змістом антимонополістичної боротьбою, спрямованою проти влади монополій та їх державних інститутів.

Висновок

Переплетення приватних проблем студентства (поліпшення якості викладання) з корінними проблемами, що стосуються управлінських, організаційних основ капіталістичного суспільства, - особливість студентського руху нашого часу. Вона показує, що, борючись за демократизацію університету, лицем до лиця стикаючись з усією системою капіталізму, студентство на власному досвіді приходить до розуміння необхідності її демократичної реорганізації. Воно починає також розуміти, хто стоїть на шляху до цього - монополістична олігархія, що підкорила собі державні установи і використовує їх в інтересах зміцнення свого панування в усіх сферах суспільної життєдіяльності. Студентський рух, таким чином, впритул підійшло до питання, які вирішуються революційними силами в країнах капіталу: про владу, про необхідність її заміни. У цих умовах академічні виступи містять передумови для постановки більш широких завдань антимонополістичного змісту.

При аналізі особливостей сприйняття студентами революційних вимог необхідно звернути увагу ще на одну обставину. Вища школа до цих пір розвивається переважно як надбудовних установа, тому на кризу власне надбудовних відносин (політичних, правових, ідеологічних) студентство реагує особливо болісно. Як показала дійсність, легше за все від своїх університетських проблем воно переходить до проблем із суміжних надбудовних областей і лише потім звертається до економічних питань. Звідси характерна деталь: включившись в революційну боротьбу на основі кризи вищої школи, студентський рух дуже швидко наповнюється політичними вимогами, загальнодемократичними гаслами.

Показником цього процесу є схильність студентства до сприйняття проблем війни і миру, проблем дегуманізації культури. Великий резонанс у студентському середовищі отримала критика мілітаристських тенденцій. Антивоєнний рух серед студентів набуло не менше прихильників, ніж власне академічне. Звичайно, мілітаризм засуджується студентством не тільки через те, що він не сумісний з гуманізмом.

У ряді випадків студенти намагаються чинити політичний вплив на правлячі кола, організовуючи демонстрації, мітинги протесту. І хоча в подібних виступах беруть участь далеко не всі студенти, все-таки в університетському середовищі ці виступи користувалися великою популярністю і співчуттям, свідчили про крах ілюзій щодо можливості вирішити академічні проблеми. Так народилося і зміцніло судження про студентство як про байдужому, байдуже до політики шарі молоді. В організаційному відношенні студентський рух - дуже складне явище. У ньому є як ультраправі, так і ультраліві організації, більшість з яких представляють, як правило, філії загальнонаціональних об'єднань та спілок. Важливе значення при цьому має нерозуміння учнівською молоддю принципу демократичного централізму, на основі якого будується діяльність спілок молоді.

 


23.05.2017; 00:41
хиты: 163
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь