пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.3 Франція

Студентський рух у Франції має давню історію. У Сорбонні в період між 1443 і 1445 рр.. дев'ять місяців йшла страйк проти скасування податкових пільг. З вересня 1444 по березень 1445 йшла безперервна 6-місячна страйк. У 1446 р. пройшли бунти проти скасування судової автономії університету і підпорядкування його парламенту Парижа. Студенти Сорбонни регулярно оголошували страйки після арештів студентів поліцією. У 1453 р. університет страйкував з нагоди смерті Раймона де Морегара, студента, вбитого вартою Шателє.

У 20-му столітті у Франції відбувалися студентські протести проти законів або реформ, з вимогами поліпшення умов життя (підвищення посібників, проблема житла) або за політичними мотивами, що не відносяться безпосередньо до студентів Висока активність студентів та їх чутливість до подій завжди перебувала під пильною увагою політичних сил і влади. Якщо заворушення травня 1968-го допомогли багатьом силам прийти до влади, то студентський рух 1986-го р. істотно знизило шанси Жака Ширака на президентських виборах в 1988р.

Як і в багатьох інших країнах, у Франції найбільш сильним рухом було студентський рух травня 1968-го р. Як протест проти закриття і вигнання нантерскіх студентів студенти паризької Сорбонни розпочали власні демонстрації. Францію захлиснули безлади, під час яких численні групи - комуністи, анархісти, праві лібертарних активісти - використовували ситуацію для реалізації своїх політичних ідей. Рух травня 1968-го перейшло у загальний страйк, що тривала кілька тижнів і паралізував всю країну, ставши набагато більшим, ніж просто студентським рухом.

Події в Парижі викликали хвилю студентського протесту по всьому світу. Західнонімецьке студентський рух брало участь у демонстраціях проти «надзвичайного законодавства». У багатьох країнах студентські протести змусили владу вдатися до сили.

Але найтривалішою страйком у Франції 20-го ст. був страйк 1976-го р., що тривала 3 місяці (з березня по травень). Вона ставила за мету перешкодити проведенню реформ другого циклу навчання (створення нових спеціальностей) і сприймаються студентами як спроба підігнати вищу освіту під потреби ринку і зробити його ще менш доступним.

Через три роки уряд Жака Ширака спробувало знову ввести обмеження на вступ до університетів, але на цей раз сотні тисяч студентів вийшли на вулиці. Як і в минулі роки, маніфестації взяли запеклий характер, але цього разу під ударами поліцейських загинув студент Малік Усекін. Міністр освіти Ален Девакі був змушений поступитися і скасувати реформу.

Французькі студенти знову піднялися в березні 1994 р., коли до влади в країні прийшли праві, на цей раз проти введення «контрактів трудового сприяння», що зменшують МРОТ до 80% його первинної величини для працівників молодше 25 років; потім у листопаді-грудні 1995 р . проти скорочень бюджетного фінансування вишів. Інша хвиля протесту піднялася проти Національного фронту під час президентської передвиборної гонки в 2002 р.


23.05.2017; 00:41
хиты: 150
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь