пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Місце історії в системі наук

Обєкт пізнання:

А) суспільно гуманітарних наук

Б) історичної науки

В) про місце останньої в системі наук

Соціологія узагальнююча наука. Історія наука конкретна. Історія в порівнянні з ішими суспільно гумунітарними науками  характеризується тим що об’єктами її пізнання є перш за все суспільний розвиток у минулому. В цьому і специфіка, особливості історичного пізнання.

Звернене в минуле історичне пізнання має ретроспективний характер. Всяке наукове пізнання являє собою взаємодію того хто пізнає   суспільний об’єкт і об’єктом який пізнається.

Різні науки відрізняються перш за все об’єктами пізнання.

Об’єкт пізнання – це сукупність якісно визначених явищ і процесів реальності. Ці явища і ці процеси суттєво відрізняться:

  1. За своєю внутрішньою природою
  2. Основними рисами
  3. Законами функціонування і розвитку – від інших об’єктів цієї реальностіі.

При цьому належить пам’ятати:

1.Онтологічний і гносеологічний аспекти пізнання, тісно взаємопов’язані і пізнання має практично діючу спрямованість.

2.І в гносеологічному плані, з точки зору інтересів практичної пізнавальної діяльності і доцільна під об’єктом пізнання мати на увазі всю обєктивну реальність. У зв’язку з цим пізнання набуває реального орієнтиру для розширення і поглиблення

Оскільки практичне пізнання на будь якому етапі свого розвитку охоплює лише частину реальності  потрібно мати поняття, яке б розкривало той зміст об’єкту пізнання, який би був включений у пізнавальний процес. Таким поняттям є предмет пізнання.

Предмет пізнання – це визначена цілісна сукупність найсуттєвіших властивостей і ознак об’єкта пізнання яку належить дослідити.

Отже, якщо об’єкт пізнання реальність не залежно від того хто її досліджує, то предмет пізнання – це виділена суб’єктом астина цієї реальності.

 В міру того, як поглиблюється знання предмет пізнання розширюється.

Раціонально: в історичному пізнанні належить обмежуватися тими стосунками і явищами  котрі безпосередньо включені в дослідження, бо охопити в конкретному вивченні багатомірність соціального буття практично не можливо.

Тепер в історичній науці тривають дискусії про можливість пізнання всього історичного процесу, тобто інтегрально вивчати минуле.

 Однією з перешкод інтегрального вивчення вв. «соціологізація історії» за якою втрачається історична конкретика, але з іншого боку відсутність загальної картини історії збіднює можливості історичного пояснення.

 Інтегральних концепцій в історії було багато:

  1. Антична натурфілософія
  2. Християнський провіденціалізм
  3. Філософія історії
  4. Романтична історія народів
  5. Марксистка теорія суспільно економічних формацій
  6. Історія цивілізації школи Анналів

Видавали журнал Аннали соц. і політ історії. Очолювали її Блок, Февр, Бродель

Фернанд Бродель обгрунтув уяву про глобальний характер предмета історичної науки і вв що історик повинен в кінцевому рахунку  охоплювати всю особливість соц. явищ.

Предмет іст науки є рухливий, а його розширення йде по лінії всебічного охоплення іст дослідження сус розвитку.

Школа Анналів яскравий приклад пошуків істини в спарві розуміння з-нь іст науки. Кожна із названих концепцій мала значні пізнавальні здобутки для свого часу \, які розширювали й розкривали нові сторони сусп. . життя . серед істориків тепер поширюється думка про доцільність нової спроби ств інтегральних концепцій всесвітньої історії в центрі якої стояла людина. Така антропологізуюча історія повинна охопити всі сторони людського життя, передбачити синтез всіх наук які вивч людиную.


28.03.2017; 00:37
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь