пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Суспільно - історичний процес в Україні в ХVІІ ст. Визвольна війна українського народу.

Українська національна революція 1648 - 1676 рр. зумовила формування нового типу української культури. Українська культура нового часу перебувала в складній взаємодії з західнохристиянською культурою.. Література, театр, живопис, архітектура в Україні в нову добу розвивалися під знаком козацького бароко.Найважливішими рисами барокової культури Заходу були: ірраціоналізм, контрастність, експресія, динамізм, театральність. Усі ці риси властиві також і для новочасної української культури. Але стиль бароко в Україні отримав і нові, унікальні характеристики. В результаті національної революції було зруйновано традиційну середньовічну структуру суспільства. Замість іноземної, іновірної аристократичної еліти - польської шляхти, місце провідної верстви в Україні зайняло козацтво. Це була відкрита, динамічна і демократична суспільна група. В Україні кожен міг стати козаком. Для цього було достатньо придбати коня, військове спорядження і записатися до найближчої сотні. Серед представників козацької старшини було немало освічених і культурних осіб. Замовляючи твори мистецтва, козацька старшина, з одного боку, інвестувала в українську культуру, а з іншого - виявляла свої власні естетичні смаки і вподобання. Крім цього, козацьке бароко органічно увібрало в себе культурні здобутки блискучої князівської Київської Русі.

Козацький собор став своєрідною візитною карткою новочасної козацької України. Насамперед, це більш помірний орнамент і спрощені, більш природні форми на відміну від західноєвропейської барокової архітектури]. До цього слід додати таку унікальну ознаку як відсутність чітко вираженого головного фасаду . Козацький собор ніби відкритий до всіх сторін світу.. Зберігаючи стриманість в декоруванні, козацький собор завжди виділявся пишністю. Особливого поширення набув хрестоподібний храм. Над кожною частиною козацького храму зводився купол, в основі якого був гранчастий барабан. Суто українським мистецьким винаходом для барокової архітектури стали так звані заломи. Заломи вбудовувались у верхів'я храму у вигляді кількох, поставлених один на одного ярусів, кожен з яких прорізає склепіння попереднього. Для козацького собору властивим є також і унікальна грушовидна форма купола, який завершувавався іншим куполом значно менших розмірів. 
Свого розквіту козацьке бароко в архітектурі досягло в період гетьманування Івана Мазепи. Відомо, що гетьман побудував 14 храмів, а за його ініціативи та фінансування були реконструйовані понад 20 культових споруд. Зазнав впливу бароко і традиційний український іконопис. Результатом цього впливу стала парсуна - портрет виконаний на основі прийомів іконопису.
 

 

21.


03.06.2016; 01:27
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь