пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні способи розв’язання політичних конфліктів і криз.

У світовій політичній практиці є два основні шляхи розв'язання політичних конфліктів-мирний і воєнний. Під час мирного врегулю­вання конфліктів використовуються переговори, суд та інші беззбройні способи. Діалог конфліктуючих сторін є найцивілізованішим способом, але переговори можуть бути як способом врегулювання, так і способом загострення політичного конфлікту. Важливою умовою результативності переговорів є готовність усіх суб'єктів конфлікту зрозуміти один одного й досягти компромісу. Якщо вони не мають намірів йти на поступки, то проведення переговорів безрезультатне, може призвести до ескалації (поглиблення) конфлікту.

Воєнний спосіб розв'язання конфлікту полягає у збройному зіт­кненні конфронтуючих учасників політичного процесу. Війна є крайньою формою прояву політичного конфлікту.

У авторитарних та демократичних суспільствах проблема роз­в'язання конфліктів вирішується по-різному. У суспільствах авто­ритарного типу владні структури намагаються придушити конфлікт у зародку, що на думку В. Перебенесюка та І. Бекешкіної, призво­дить до наступного вибухового розвитку конфлікту (насильство, рево­люція).

У демократичних суспільствах інтереси різних соціальних груп представляють політичні партії і конфлікт розв'язується шляхом переговорного процесу, реформування суспільства, зміни пануючої еліти на виборах, підчас парламентської боротьби та іншими циві­лізованими методами.

 Дослідники виділяють морально-правовий (нормативний), силовий, реалістичний, ідеалістичний, інтегративний та ін. стилі поведінки у політичному конфлікті.

Морально-правовий (нормативний) підхід передбачає врегулю­вання конфлікту з допомогою правових і моральних норм.

 Силовий підхід використовується в умовах нерівності партнерів і не призво­дить, як правило, до усунення причини конфлікту, а створює загрозу ескалації конфлікту.

Реалістичний підхід розглядає суть конфлікту як вроджене прагнення людини до панування. А оскільки всі пану­вати не можуть, то відбувається примус  тих, хто панує, над тими, хто підпорядковується.

Ідеалістичний стиль поведінки у конфлікті передбачає, що усі зацікавлені сторони встановлюють взаємовідносини, які прийнятні для усіх.

Інтегративний стиль поведінки полягає у тому, що кожна із конфліктуючих сторін, забуваючи про свої попередні цілі та цінності, знаходить нові - взаємоприйнятні.



25.05.2016; 00:37
хиты: 106
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь