пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Типи виборчих систем та їх характеристика.

Виборча система — це сукупність передбачених законом виборчих процедур, пов 'язаних з формуванням органів влади.

Виборчих систем в світі існує 2: мажоритарна, пропорційна і змішана. (але всього систем є приблизно 150).

Мажоритарна виборча система (від фр.  - більшість) передбачає, що перемагає той кандидат, котрий набрав встановлену законом більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Залежно від того, яким чином встановлюється ця більшість, розрізняють мажоритарну систему абсолютної (50%+1голос) і відносної біль­шості (плюральну-перемагає той, хто набирає більшість голосів ніж інші кандидати) та з преференціями(застос.лише в Німеччині).

Пропорційна виборча система передбачає проведення виборів за партійними списками і розподіл мандатів між партіями та вибор­чими блоками партій:відкриті(голос.за партію але разом з тим голосуємо і за кандидатів всередині партії), закриті(голос за політичну силу, потім затверджується список, якщо отрим.100місць – то лише перші 100 із списку мають місце) списки, все державний і регіональний підрахнок голосів. ЦБД – рахує голоси і визначає кількість місць.

При пропорційній системі вводиться нижній барєр: від 0,68% до 5%.

Історично пропорційна виборча система з'явилася пізніше від мажоритарної, на початку XX ст., і сьогодні застосовується у 48 кра­їнах світу.

-пропорційна система з преференціями (перевагами), яка дозволяє виборцям, які голосують за певний партійний список, позначати відповідними номерами тих кандидатів, яким вони віддають перевагу.

Змішана виборча система є комбінацією мажоритарної і пропорційної виборчих систем. Найголовнішим і найпростішим варіантом такої системи є "лінійне змішування", за якого частина депутатів обирається за мажоритарною системою, а інша частина - за пропорцією. Класичним прикладом застосування змішаної виборчої системи є ФРН, у якій 50 відсотків депутатів Бундестагу обирається за земельними партійними списками, а інші 50 відсотків - на основі мажоритарної системи відносної більшості. 


25.05.2016; 00:37
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь