пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Історична оцінка Паризької комуни

Виникненню Паризької Комуни передувала повстання 18 березня 1871. Приводом до нього була спроба урядових військ відібрати у національної гвардії артилерію. 
Пізно увечері 17 березня 1871 р . в глибині робочих кварталів Парижа засідав Центральний комітет національної гвардії. У залі панувала спокійна, ділова обстановка. І здавалося, нічого не віщувало «бурі». 
Коли члени ЦК розходилися по домівках, за розпорядженням військового міністра Лефло у дворах казарм шикувалися полиці лінійних військ, командири яких отримали наказ виступити і захопити всі опорні пункти національної гвардії, і перш за все висоти Монмартру і Бельвіля, де була сконцентрована артилерія національної гвардії. 
На перших порах здавалося, що зловісний план Тьера (глава виконавчої влади) виконується ідеально. Париж спав, виведені на вулиці війська ніяких перешкод не зустріли. До 5 години ранку 18 березня передові частини генерала Леконта досягли висот Монмартру і Бельвіля. 
Як тільки війська Леконта увійшли в зіткнення з вартою у гармат і пролунали перші постріли, на висоті Монмартра стали стікатися національні гвардійці і парижани. Леконт квапив офіцерів і солдатів скоріше завершити операцію з евакуації знарядь з Монмартра. Тут як раз і сталося те, що не було враховано контрреволюціонерами. Солдати 88-го полку на Монмартра і війська на висоті Бельвіля почали братання з народом. Леконт, який намагався закликати їх до покори, був схоплений своїми ж солдатами і розстріляний разом з другим генералом Клеманом Томом. 
Таким чином, події на Монмартрі і Бельвіля показали, що контрреволюціонери погано розрахували: загальне невдоволення у Франції охопило тоді всі верстви населення і проникло в армію. Це був момент, коли генерал залишився без армії. 
Робочі Парижа взялися за зброю, щоб відстояти свої завоювання. У 6-й годині ранку 18 березня на Монмартрі вдарили дзвони двох місцевих церков. Розбуджені паризькі робітники і ремісники ставали під прапори батальйонів національної гвардії і під керівництвом її мужніх командирів перейшли незабаром від оборони до наступу. Близько першої години дня 18 березня Тьер дав розпорядження відтягнути свої деморалізовані війська назад, в західні округу Парижа, а потім відступити з ними далі за межу міста, у бік Версаля. Тьер прагнув врятувати все, що можна було ще врятувати, для повторного контрреволюційного удару. Цьому мимоволі сприяли самі національні гвардійці. 
Під вечір 18 березня штурмом була захоплена ратуша. Влада буржуазії була повалена. Так здійснилася в рамках одного міста перша в історії пролетарська революція. Історичний значення Паризької Комуни.

Історія людства знає багато революцій. 5 революцій пережилаФранция. Але 4 революції, що відбулися нашій країні під час з 1789 по 1870гг., носили буржуазний (почасти буржуазно-демократический) характер; вони незатронули основ капіталістичного ладу. Принципова новизна ПарижскойКоммуны 1871 р. від попередніх їй революцій полягала у тому, що этобыла перша група у історії пролетарська революція, створила первоеправительство робітничого класу.

Попри короткочасність існування Коммуны(72 дня), несмотряна її тактичні помилки й остаточне поразка, вона залишила глибокий слід вистории визвольних змагань пролетаріату як Франції, а й другихстран. Найбільше революційне виступ робітничого класу ХІХ ст., Коммунавызвала небувало широке рух міжнародної солідарності пролетариата,которое очолили секції Інтернаціоналу та її Генеральний Рада.

Досвід Паризької Комуни виявив хибність і неспроможність навчань итеорий утопічного і дрібнобуржуазного соціалізму - бланкизма і прудонизма.

Принципи суспільно-державного устрою Паризької Коммунысвидетельствуют у тому, що вона було вищий щабель, чемлюбая відома форма демократії. “Прямий протилежністю імперії былаКоммуна”[24]. Вона заклала основи пролетарської демократії. Парижскаяреволюция була найпершою історія революцією, у якій пролетаріат былгегемоном і повів у себе широкий загал трудящих мас.

Але попри всі своїх помилках Паризька Комуна представляла собой“величайший зразок найбільшого пролетарського руху XIX века”


20.05.2015; 17:18
хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь