пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

франко-пруська війна і завершення обєднання німеччини.

Франко-пруська війна 1870–1871, війна між Францією, з одного боку, і Пруссією, а також ін. державами Північно-німецького союзу і Південній Німеччині (Баварією, Вюртембергом, Баденом, Гессен-Дармштадтом) – з іншою. Була породжена глибокими протиріччями між Пруссією і Францією. Пруссія прагнула завершити об'єднання Німеччини під своєю гегемонією, ослабити Францію і її вплив в Європі, а Франція, у свою чергу, – зберегти переважаючий вплив на Європейському континенті, затримати об'єднання Німеччини, не допустити зміцнення позицій Пруссії, а також запобігти звитяжною війною наростання кризи Другої імперії. Приводом для війни став дипломатичний конфлікт між Францією і Пруссією із-за кандидатури принца Леопольда Гогенцоллерна-Зігмарінгена, родича прусського короля Вільгельма, на вакантний королівський престол в Іспанії. Обидві сторони загострювали конфлікт, готуючись до військового зіткнення. 13 липня 1870 прусський канцлер О. Бісмаркпрагнучи спровокувати Францію до оголошення війни, свідомо спотворив текст запису бесіди між королем Пруссії і франц.(французький) послом, додавши документу образливий для Франції характер (див. Емсськая депеша 1870 ) 15 липня французький уряд почав призов в армію резервістів. 16 липня почалася мобілізація в Германії. 19 липня франц.(французький) уряд Наполеона III офіційно оголосило війну Пруссії. Дипломатія Бісмарка, скориставшись прорахунками французької зовнішньої політики, забезпечила вигідний Пруссії нейтралітет європейських держав – Росії Великобританії, Австро-Угорщині, Італії. Війна почалася в невигідній для Франції обстановці, пов'язаній з дипломатичною ізоляцією і відсутністю союзників.

  На першому етапі війна з боку Пруссії носила історично-прогресивний характер, оскільки об'єктивно була направлена проти спроби Наполеона III перешкодити завершенню об'єднання Німеччини. 

Французьке командування, опасаючись затяжної війни, передбачало швидко зосередити армію на кордоні і завдати раптового удару з району Страсбурга на З.-В.(північний схід) з метою відсікання армій южногерм. держав від військ Північнонімецького союзу. З початку мобілізації Рейнська армія (8 корпусів) почала розгортання на широкому фронті від Тіонвіля до Бельфора. Мобілізація і розгортання франц.(французький) військ йшли повільно і неорганізовано. Плани перевезень були порушені. Війська личили до кордону із запізненням, не маючи достатньої кількості продовольства і спорядження. Наполеон III, що узяв на себе командування армією, був вимушений відмінити настання. Після перших поразок франц.(французький) військ у Франції стали наростати антибонапартистські настрої. Проте що прийшла 9 серпня до влади правобонапартістськая угрупування на чолі з графем Палікао підпорядкувала свою політику інтересам збереження бонапартистського режиму і тим самим прискорила військовий розгром Франції.

  12 серпня Наполеон III передав в Меце обов'язки головнокомандуючого маршалові А. Ф. Базену і виїхав в Шалон. Базен прийняв рішення відвести свою армію через Верден до Шалону, з'єднатися з армією Мак-Магона і прикрити напрям на Париж. Герм. командування після нетривалої зупинки на р. Саар відновило настання, 3-я герм.(німецький) армія, не зустрічаючи опору, рухалася на Люневіль, Нанси; 1-я герм, армія наставала на Мец; 2-я герм.(німецький) армія рухалася на Понт-а-мусон, заходивши у фланг і тил франц.(французький) військам в районі Меца. 14 серпня 1-я герм.(німецький) армія атакувала франц.(французький) війська на лівому березі р. Мозель в районі Коломбо – Нуйі (східніше Меца). Бой не приніс перемоги жодній із сторін, але затримав переправу армії Базена через Мозель. 15 серпня, коли франц.(французький) війська відновили відступ, дороги на Верден були вже перекриті двома корпусами 2-ої герм.(німецький) армії. У битвах при Віонвіль – Марс-ла-тур (16 серпня) і Сен-Пріва – Гравелот (18 серпня) армія Базена потерпіла поразку, була відкинута до Мецу і блокована 7 герм.(німецький) корпусами. Герм. настанню на Париж протистояла Шалонськая армія маршала Мак-Магона (близько 140 тис. чіл.).

  По вказівці уряду, що вимагав вжити рішучі заходи для деблокади обложеною в Меце армії Базена, Мак-Магон почав рух до Мецу. Герм. командування направило проти нього 3-у і знов створену Маасськую армії, які наставали широким фронтом на С. і З.-В.(північний схід) напереріз Шалонськой армії. В результаті вона виявилася оточеною в районі Седана 1 вересня почалося битва, яка вирішила долю армії Мак-Магона. Герм. війська, маючи в своєму розпорядженні чисельну перевагу, позиційну перевагу і сильну артилерію, завдали нищівної поразки франц.(французький) армії. Після наполегливої 12-годинної битви за наказом Наполеона III над седанськой фортецею був піднятий білий прапор. 2 вересня Шалонськая армія капітулювала. Седанськая катастрофа послужила поштовхом до революції 4 вересня 1870. Друга імперія лягла. Франція була проголошена республікою. До влади прийшов уряд буржуазних республіканців і орлеаністов на чолі з генералом Л. Ж. Трошю («уряд національної оборони»).

  З розгромом Другої імперії і її падінням були усунені зовнішні причини, що утрудняли об'єднання Німеччини. У листопаді 1870 між Північнонімецьким союзом і южногерм. державами – Баденом, Баварією, Гессен-Дармштадтом, Вюртембергом – були підписані союзні договори, відповідно до яких південнонімецькі держави вимушені були погодитися увійти до складу Німецької імперії, що створювалася.

  З вересня 1870 характер Ф.-п. ст змінилося. Вона стала справедливій, визвольній з боку Франції і загарбницькою з боку Німеччині, що прагнула до відторгнення від Франції Ельзаса і Лотарінгиі. Для керівництва військовими зусиллями Франції була створена т.з. делегація уряду в Турі (потім в Бордо); з 9 жовтня її очолив Л. Гамбетта . Завдяки активній участі народних мас в обороні країни турськой делегації удалося в короткий термін сформувати 11 нових корпусів загальною чисельністю 220 тис. чіл. з резервістів і мобілів (ненавчений резерв армії).

  Стратегічне положення Франції було важким,

28 січня 1871 було поміщене перемир'я на важких для Франції умовах. Герм. військам передавалися більшість франц.(французький) фортів, велика кількість зброї і боєприпасів, Париж виплачував 200 млн. франків контрибуції. Гарнізон Парижа (за винятком 1 дивізії і частин Національної гвардії) капітулював і роззброювався. До цього часу герм.(німецький) війська окуповували зверху 1 / 3 території Франції з населенням більше 10 млн. чоловік.

  26 лютого у Версалі був підписаний прелімінарний мирний договір. 1 березня герм.(німецький) війська увійшли до Парижа і зайняли частину міста. Після здобуття звістки про ратифікацію (1 березня) Національними зборами Франції прелімінарного договору вони 3 березня були виведені з франц.(французький) столиці.

  Антинародна і антинаціональна політика франц.(французький) уряди, різке погіршення положення трудящих привели до революційного вибуху. 18 березня в Парижі перемогло нар.(народний) повстання, почалася перша в історії пролетарська революція (див. Паризька Комуна 1871 ). У боротьбі проти Паризької Комуни герм.(німецький) окупанти сприяли контрреволюційному версальському уряду (з лютого 1871 його очолював А. Тьер). В той же час в ході дипломатичних переговорів герм.(німецький) керівники намагалися використовувати скрутне становище франц.(французький) буржуазії, щоб погіршити для Франції умови мирного договору. По Франкфуртському світу 1871 (мирний договір підписаний 10 травня) Франція передала Німеччині Ельзас і сівбу.(північний)-вост. частина Лотарінгиі, зобов'язалася виплатити 5 млрд. фр.(франк) контрибуції, до сплати якої на частини території країни розміщувалися герм.(німецький) окупаційні війська.

  В ході Ф.-п. ст було завершено об'єднання Німеччини під гегемонією Пруссії, виникла Німецька імперія. У Франції звалився режим Другої імперії і виникла Третя республіка. Міжнародні позиції Франції були ослаблені. Франкфуртський світ створив нове розставляння сил і став чинником загострення напруженості в Європі.


20.05.2015; 17:15
хиты: 168
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь