пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Прихід до влади Бісмарка. Його політичний курс на обєднання країни залізом і кров"ю

У вересні 1862 р. король призначив на посаду прем'єр-міністра великого померанського поміщика сорокасемирічний Отто фон Бісмарка (1815 - 1898), про який сучасники говорили, що він не прийняв би ангела небесного, якби на те не було прусської кокарди.Бісмарк проявив себе ще у 1848 р., коли запропонував королю рішуче застосувати найсуворіші заходи аж до використання військ для розгону франкфуртського парламенту, який намагався мирним шляхом об'єднати Німеччину. З початку 50-х років Бісмарк був представником Пруссії в Союзному сеймі, потім займав пости посла в Петербурзі та Парижі. Бісмарк ще в ті роки зрозумів, що об'єднати Німеччину під прусської гегемонією можна тільки з позиції сили, він не вагався у виборі засобів для досягнення цієї мети. 15

З моменту призначення прем'єр-міністром, Бісмарк став майже необмеженим господарем Пруссії, шістдесятип'ятирічний король Вільгельм повністю виконував його волю. Йдучи на поводі у Бісмарка, він погодився навіть на порушення конституції задля того, щоб прусська армія допомогла об'єднати Німеччину навколо Пруссії.

Нітрохи не бентежачись протестами депутатів, Бісмарк провів явочним шляхом військову реформу. Одночасно він сформулював свою програму об'єднання Німеччини: «Не на лібералізм Пруссії дивиться Німеччина, а на її міць ... Не промовами, не постановами більшості вирішуються великі питання часу - це було помилкою 1848 і 1849 рр.., - А залізом і кров'ю ».

Свою агресивну політику Бісмарк почав вкрай рішуче і безцеремонно втілювати в життя. Не маючи можливості протистояти намірам прем'єр-міністра, депутати пішли на крайній захід і стали змушувати короля Вільгельма 1 відмовитися від престолу. Однак той, виконуючи волю Бісмарка, не зробив цього. Тільки в 1867 р. коли в ландтаг прийшла партія націонал-лібералів, депутати підтримали наполегливі вимоги уряду Бісмарка.

Таким чином, у 50-х і 60-х роках XIX-го століття Німецькі держави переживали конституційна криза. У Німеччині активізувалася боротьба соціалістичних і комуністичних товариств, що ратують за революційну перебудову німецьких держав.

Бісмарк провів військову реформу. Одночасно він сформулював свою програму об'єднання Німеччини. Свою політику Бісмарк почав вкрай рішуче і безцеремонно втілювати в життя.

 


20.05.2015; 17:15
хиты: 147
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь