пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Соціально-економічні та політичні заходи комуни

Що стосується окремих соціально-політичних заходів комуни, то дозволено було не платити домовласникам квартирних грошей з жовтня 1870 по липень 1871 року, відстрочені платежі за векселями, припинено продаж прострочених застав. 6 травня постановлено було, що всі речі, закладені в ломбарді раніше 26 квітня, що в сумі не перевищують 20 франків, і складаються з одягу, білизни, меблів, книг і робочих інструментів, можуть бути отримані назад без викупу. Заборонені були відрахування із заробітної плати, нічна робота в пекарнях; визначений мінімальний розмір винагороди для осіб, які перебувають на службі; вирішено при всіх підрядах і поставках для міста віддавати перевагу робочим асоціаціям перед приватними підприємцями. Декрет від 16 квітня передавав продуктивним асоціаціям всі промислові заклади, покинуті власниками, причому за останніми збережено було право на винагороду. Комуна визнала за незаконнонародженими всі права законних дітей; декретувала відділення церкви від держави, з припиненням відпущення всяких сум на духовенство; церковне майно оголосила народною власністю; робила спроби для введення республіканського календаря; прийняла червоний прапор. Деякі з комісій комуни функціонували стерпно, особливо якщо взяти до уваги надзвичайну обстановку, приякій вони діяли. Особливо виділялася комісія фінансів, керована Журденом, колишнім бухгалтером; в той час як він орудував мільйонами (бюджет комуни з 20 березня по 30 квітня становив 26 млн франків), Журден для себе особисто обмежувався платнею дрібного конторника, його дружина продовжувала служити прачкою, а дитина відвідувала школу для бідних.

Цікава історія французького банку при комуні. До утворення ради комуни, центральний комітет, не наважуючись захопити урядові каси, зробив у банку позику в 1 млн франків. У підвалах банку зберігалося тоді готівкою, цінними паперами, вкладами і т. п. близько 3 мільярдів франків. Захопленням цих сум комуна могла б завдати своїм супротивникам неймовірної шкоди; але вона не мала про них уявлення. Рада комуни приставила добанку, в якості свого комісара, Беле, добродушного старого інженера, якого віце-директор банку, де-Плек, обійшов, представляючи йому невірні звіти. Навіть тих сум, про існування яких Беле знав, він наважувався торкатися лише з великою обережністю. «Твердиня капіталу, - говорить про це комунар Ліссагаре, - у Версалі не мала захисників більш ревних, ніж у ратуші».

Добре направлялися монетна і поштова справа: першою завідував Камеліна, другою - Тейсс, обидва - члени міжнародної асоціації. Але в загальному діяльність комісій свідчила про повну непідготовленість і неспроможність членів комуни. Комісія громадської безпеки з самого початку діяла дуже погано: поліція, на чолі якої стояв прокурор комуни, Рауль Ріго, нічого не знала і нічого не помічала; антикоммунарські газети, які вранці заборонялися, ввечері вільно продавалися на бульварах; всюди проникали агенти версальського уряду. Загальне керівництво військовими діями зовсім було відсутнє; хто хотів - робив вилазки, куди хотів - ставив гармати; одні не вміли керувати, інші не вміли коритися.

Ряд соціально-економічних заходів Комуни був направлений на підвищення загального добробуту громадян Парижа, які перебувають у вкрай тяжкому становищі через безробіття, браку продовольства та ін Однією з перших завдань, покладених на муніципалітети, була організація громадського піклування. 
Неодноразово поверталася Комуна до питання про квартирній платі. Спочатку був прийнятий декрет про заборону виселення боржників, потім заборгованість була скасована з 1 жовтня 1870 по 1 червня 1871 р., а потім проведена реквізиція порожніх квартир та ін 
Комуна НЕ конфіскувала багатства, що зберігалися в паризьких банках, зокрема у Французькому банку. Ці банки фінансували версальське уряд. Відчували гостру потребу в грошах, вона залишила банки недоторканними. Паризька комуна також не змогла скасувати деякі податки, що викликають невдоволення населення, налагодити необхідне постачання бійців Національної гвардії. 
Однією з найсильніших сторін у діяльності Комуни була широка демократизація системи народної освіти. Комуна поклала в основу шкільної політики такі принципи, як загальне, безкоштовне, обов'язкове, світське і всебічну освіту. Демократичні перетворення торкнулися також бібліотечної справи, художніх музеїв, театрів, які були передані у відання Комісії освіти, та ін Однак багато починань у цій сфері Комуні завершити не вдалося. 
Паризька комуна проіснувала всього 72 дні, але її вплив на розвиток соціалістичного руху в Західній Європі було безсумнівним. Вона внесла свій внесок в історичний досвід розвитку демократії, збагативши його новими державними і правовими інститутами. Разом з тим Комуну не можна розглядати в якості певної еталонної моделі самоврядування народу, як це робилося раніше в радянській історичній літературі. При цьому не враховувалися ні короткочасність її існування, ні особливі екстремальні умови, в яких вона виникла, ні та невелика територія, на якій вів боротьбу революційний Париж. 
Комуна вже в силу цього не могла стати зразком ефективно організованого механізму самоврядування народу, який міг би бути застосовний дляорганізації державної влади в демократичних державах, забезпечити їх політичну стабільність, свободу подальших демократичних перетворень, політичний плюралізм і пр. 
Абсолютизація форм організації влади Паризької комуни стала результатом відомої недооцінки багатющого історичного досвіду, традицій у сфері організації інституційного механізму демократичної влади. Принципи організації такого механізму, наприклад парламентської демократії, поділу влади, як показав історичний досвід, самі по собі мають неминущу загальнолюдську цінність. 


20.05.2015; 17:15
хиты: 120
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь