пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

емська депеша. І початок франко пруської війни.

.У 1868 році була повалена іспанська королева Ізабелла II , почалася революція . Німеччина і Франція висунули свої кандидатури на іспанський престол. Претензії Леопольда таємно підтримував Отто фон Бісмарк . У Парижі були обурені домаганнями Леопольда . Наполеон III змусив Гогенцоллерна відмовитися від іспанського престолу , а після цього посол Наполеона зажадав , щоб ця відмова схвалив і сам Вільгельм .

Привід до війни ( Емський депеша ) [ред | правити вихідний текст ]

Основна стаття: Емський депеша

8 липня 1870 французький посол був направлений до пристарілого прусського короля Вільгельма I , лечівшемуся в Бад- Емсі [ 1 ] , щоб передати невдоволення імператора Франції Наполеона III кандидатурою Леопольда Гогенцоллерна на іспанський престол. Погодившись з вимогами французької сторони , Вільгельм I незабаром особисто зв'язався з Леопольдом і його батьком Антоном Гогенцоллерн і дав зрозуміти , що було б бажано відмовитися від іспанського престолу. Леопольд погодився з доводами короля і припинив претендувати на корону Іспанії .

Однак конфлікт не був вичерпаний. Канцлер Пруссії Бісмарк сподівався спровокувати Францію на війну і розлютився , дізнавшись про рішення Вільгельма I. Наполеон III був задоволений дипломатичною перемогою над Пруссією , однак його оточення і більшість французів різко виступали за війну.

Вільгельм I і Бенедетті в Емсі

13 липня Франція висунула нову вимогу Вільгельму I , за яким прусський король мав дати формальне зобов'язання , що заборонить Леопольду прийняти іспанська престол , якщо йому коли-небудь це запропонують . За своїм характером це вимога була зухвалою і порушує дипломатичний етикет , і роздратований Вільгельм відповів французькому послу Вінсенту Бенедетті , що не має права давати подібних обіцянок. Незадоволений подібним ухильним відповіддю короля , Париж направив нову вимогу , за яким Вільгельм I повинен був дати письмову обіцянку ніколи не робити замах на гідність Франції . Однак прусський король відмовив послу в аудієнції , і тому довелося викласти вимоги на вокзалі , перед від'їздом Вільгельма до столиці. Король Пруссії пообіцяв , що продовжить цю розмову в Берліні. Їдучи з Емса , він розпорядився поставити канцлера до відома про всі події, що відбулися .

Увечері Бісмарк ознайомився з отриманої депешей . Він був розчарований поведінкою короля , що йде на приниження заради того , щоб уникнути війни з Францією , яка явно прагнула її розв'язати. Тоді Бісмарк викреслив з повідомлення слова короля , сказані на вокзалі з приводу продовження розмови в Берліні. В отриманому варіанті депеші Вільгельм I відмовив прийняти французького посла і « велів передати , що більше не має нічого повідомити йому ».

Тим же ввечері 13 липня 1870 Бісмарк віддав розпорядження опублікувати дану фальсифіковану депешу в газетах. Як він і розраховував , реакція Парижа була бурхливою - більшість французьких депутатів проголосувало за війну проти Пруссії , яка була оголошена 19 липня 1870


20.05.2015; 17:03
хиты: 116
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь