пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Зовн. політика Румунії та участь у І світ. війні.

 

 

 

 

 

Завоювавши свою незалежність за підтримки та прямої збройної допомоги Росії, вже через п’ять років, в 1883 р. Румунія виявилася пов’язаною з австро-німецьким військовим угрупованням. Союз цей зберігався в глибокій таємниці. Союзницькі угоди узгоджувалися румунською стороною з можливістю розширення меж за рахунок приєднання Бессарабії та інших територій, проте кріпли й розчарування.

У Бухаресті все частіше згадували про пригнічений стан румунського населення, що проживає в Австро-Угорщині, національний рух румун в Трансільванії (області зі змішаним румуно-угорським населенням) викликав в Румунії співчуття. Олігархія розуміла, які важливі переваги вона отримає, якщо поставить плани територіального розширення на цю, популярну в суспільстві основу, зверне їх проти габсбурзької монархії під гаслом об’єднання румунів по обидві сторони Карпатського хребта.

Так створювалися передумови для відходу Румунії від Троїстого союзу та зближення її з англо-франко-російським блоком, який утворився в 19041907 рр. та увійшов в історію під назвою Антанти. У німецького кронпринца, який відвідав у квітні 1909 р. Бухарест, склалося враження, що тільки один старий румунський король, за його власним твердженням, залишився вірним Троїстому союзу. Балканські війни ще більше розхитали зв’язки між Румунією та австро-угорським угрупованням. За Бухарестським мирним договором, що завершив Другу балканську війну, румунська олігархія відторгала у Болгарії Південну Добруджу, фортецю Сілістрію та район Добрич-Балчик на правому березі Дунаю. Але і ця поступка спливаючому союзнику з боку австро-угорського блоку вже не могла втримати Румунію.

У червні 1914 р., під час круїзу по Чорному морю, цар Микола II у супроводі міністра закордонних справ С.Д.Сазонова відвідав румунський порт Констанцу. Тут відбулася його бесіда з королем Румунії Каролем 1 і прем’єр-міністром Бретіану. Підбиваючи підсумки бесіди, Сазонов зазначив, що «Румунія буде намагатися приєднатися до тієї сторони, яка виявиться сильнішою і яка буде в змозі пообіцяти їй найбільші вигоди». Незабаром його висновки підтвердилися.

 

На початку Першої світової війни Румунія зволікала з тим, щоб визначитися остаточно, на якому боці їй виступити, хоча загалом дотримувалася дедалі виразніше антантофільської орієнтації. І хоча Король І запропонував не­гайно приєднатися до Троїстого союзу, однак його думка не знайшла підтримки в королівській раді. Було прийнято про­позицію прем'єр-міністра І. Бретіану про здійснення тактики «збройного вичікування».

 

          Вже 1 жовтня 1914 р. було укладено російсько-румунську конвенцію, відповідно до якої Росія, по-суті, виступала гарантом територіальної цілісності Румунії й визнавала за нею право на приєднання заселених румунами Трансільванії та Баната тоді, коли королівство вважатиме це за необхідне. Зі свого боку Ру­мунія зобов'язувалася дотримуватися нейтралітету до моменту приєднання зазначених територій. Таким чином Росія визнавала право об'єднання румунського народу по обидва боки Карпат.

 

          Нарешті після дворічного дипломатичного маневрування та в умовах переходу стратегічної ініціативи у війні до Антанти в середині серпня 1916 р. в Бухаресті були підписані таємний союзний договір і воєнна конвенція між Румунією та державами Антанти про вступ у війну проти Четвірного союзу. 27 серпня Румунія розпочала мобілізацію та оголосила війну Австро-Угорщині, намагаючись уникнути конфлікту з іншими країнами блоку. Однак дипломатичні «хитрощі» не спрацювали. Уже че­рез кілька днів Німеччина, Болгарія та Османська імперія оголосили війну королівству.

 

          Розпочата Румунією військова кампанія проходила невдало. За перші десять днів королівські війська зайняли перевали Кар­пат та місто Брашов. Однак на півдні під натиском болгарських та німецьких військ упала фортеця Туртукай. Наступ румунської армії в Трансільванії був зупинений, а командування наказало передислокуватися на південь. Австро-німецькі війська, підсилені терміново перекинутими до Трансільванії свіжими підрозділами розпочали рішучий наступ і вдерлися в межі «старого королів­ства». Незважаючи на впертий опір румунської армії, усі битви на рівнині були програні. 6 грудня 1916 р. німецькі війська без бою зайняли Бухарест, а залишки румунської армії (70 тис. -10 % від мобілізованої) відступили на північ. Украй виснажені наступом австро-німецькі війська на початку січня 1917 р. пе­рейшли до оборони і врешті-решт фронт стабілізувався.

 

          Підсумки військової кампанії були для Румунії надзвичайно сумними - понад дві третини її території зайняли ворожі війська і на ній встановився жорстокий окупаційний режим. Спустошена воєнними діями країна повинна була утримувати ворожу армію. До Німеччини та Австро-Угорщини майже за два роки окупації з королівства було вивезено близько 2,2 млн тонн пшениці, ку­курудзи, жита, фуражного зерна, олійних культур; 1,15 млн тонн нафтопродуктів, 90 тис. голів великої рогатої худоби, понад 200 тис. овець та свиней; 200 тис. тонн лісу; 100 тис. тонн солі, багато металу, шкіри, текстилю, спирту, вин, горілки, тютюну.


20.05.2015; 15:56
хиты: 122
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь