пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття трудового договору та умови укладання.

Громадяни реалізують своє право на працю шляхом укладання трудового договору індивідуально з власником підприємства або уповноваженими особами (адміністра­цією) власника. Визначає зміст трудового договору ст. 21 Кодексу законів про працю України. Трудовий договір є угода між; працівником і власником підприємства, устано­ви, організації або уповноваженим ним органом чи фізич­ною особою, за якою працівник зобов 'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприєм­ства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов 'язуються виплачувати працівнико­ві заробітну плату, забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладання трудо­вого договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідаль­ність сторін (в тому числі і матеріальна), умови мате­ріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосуй вання контракту визначається законодавством.

Трудовий договір працівника необхідно відрізняти від колективного трудового договору, який укладається між всім трудовим колективом і власником (див. попередні питання). Трудовий договір між працівником і власни­ком має індивідуальний, двосторонній характер. Він укладається на підставі трудового законодавства і колек­тивного трудового договору.

Трудовий договір потрібно відрізняти також від ци­вільно-правових договорів, і зокрема, договору підряду. Індивідуальний трудовий договір відрізняється від до­говору підряду своїм предметом. Предметом індивіду­ального трудового договору є процес праці, результати праці, умови праці тощо, з обов'язковим дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, законодав­ства про працю і роботу повинен виконувати сам пра­цівник. Предметом цивільно-правового договору підря­ду є уречевлена праця, кінцеві результати праці, без дотримання правил внутрішнього трудового розпоряд­ку і законодавства про працю. По договору підряду громадянин може виконувати роботу в будь-який час із дотриманням строків завершення роботи і якості ро­боти.

Трудовий договір може укладатися на різний строк. Він може бути:

1)   безстроковим, що укладається на невизначений строк;

2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

3) таким, що укладається на час виконання певної ро­боти.

Строковий трудовий договір укладається, як прави­ло, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим: 1) при організованому наборі працівни­ків; 2) при укладанні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами праці; 3) при укладанні конт­ракту; 4) у випадках, коли працівник наполягає на укла­данні трудового договору у письмовій формі; 5) при укладанні трудового договору з неповнолітнім (ст. 187 КЗпП); 6) в інших випадках, передбачених законодав­ством України.


14.05.2015; 00:15
хиты: 116
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь