пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття шлюбу, умови і підстави його укладання

Шлюб є добровільна угода (союз) між чоловіком і жін­кою, яка укладена на підставі рівноправності і направ­лена на створення сім % народження і виховання дітей, яка породжує юридичні права і обов 'язки між подруж­жям і дітьми. Згідно ст. 51 Конституції України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, які мають рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї.

Відповідно до ст. 12 Кодексу про шлюб та сім'ю шлюб укладається в державних органах запису актів громадян­ського стану. Укладання шлюбу проводиться урочисто, за згодою осіб, які одружуються.

Реєстрація шлюбу встановлюється в державних і гро­мадських інтересах і з метою охорони особистих і май­нових прав та інтересів подружжя і дітей. Права і обо­в'язки подружжя породжує лише шлюб, який офіційно укладений в органах ЗАГСу. Ці юридичні права і обо­в'язки виникають з моменту реєстрації шлюбу в органах запису актів громадянського стану.

Укладання шлюбу відбувається після закінчення мі­сячного строку з дня подавання заяви в органи ЗАГСу. В окремих випадках, за наявності поважних причин, цей строк може бути скорочений органами ЗАГСу.

Для укладення шлюбу необхідна взаємна згода осіб, які одружуються, і досягнення ними шлюбного віку. Шлюбний вік для чоловіків 18 років, для жінок - 17 ро­ків. Держадміністрація районів, районів міст Києва та Севастополя, виконкоми міських і районних рад можуть у виняткових випадках знижувати шлюбний вік. Особи, які одружуються, мають бути взаємно обізнані про стан здоров'я один одного.

Відповідно до ст. 17 Кодексу не допускається укла­дення шлюбу:

1)  між особами, з яких хоча б одна перебуває вже в іншому шлюбі;

2) між родичами по прямій висхідній чи низхідній лі­нії, між повнорідними і неповнорідними братами й сест­рами, а також усиновителями і усиновленими;

3) між особами, з яких хоча б одна визнана судом не­дієздатною внаслідок душевної хвороби або недоумства.

Інших підстав, які перешкоджають вступати в шлюб, законодавство не передбачає.

При укладанні шлюбу подружжя за своїм бажанням обирає прізвище одного з подружжя, як їх спільне прі­звище, або кожен з подружжя зберігає своє дошлюбне прізвище, або може приєднати до свого прізвища прі­звище другого з подружжя, за винятком, якщо дошлюбне прізвище хоча б одного з подружжя є подвійним.

Кожен з подружжя користується в сім'ї рівними права­ми і несе рівні обов'язки. Питання виховання дітей та ін­ші питання життя сім'ї вирішуються подружжям спільно.

Згідно ст. 27 Кодексу особи, які беруть шлюб, мають право за власним бажанням укладати угоду - шлюбний контракт щодо вирішення питань життя сім'ї, в якому передбачити майнові права і обов'язки подружжя. Умо­ви шлюбного контракту не можуть погіршувати стано­вище будь-кого з подружжя порівняно з законодавством України. Порядок укладення шлюбного контракту ви­значається Кабінетом Міністрів України.


14.05.2015; 00:15
хиты: 154
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь