пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Форма держави та її елементи

Форма держави включає 3 елементи:

1)форма державного правління;

2)форма державного устрою;

3)форма державного режиму.

Форма правління – організація вищих органів держ. влади, порядок їх утворення, компетенція, розподіл компетенцій між ними.

2 форми правління:

 -монархія;

 -республіка.

Форма устрою – визначає адміністративно-територіальний поділ держави, взаємодію між центральною владою в цілому і її складовими елементами. –унітарні; -федеративні; -конфедеративні.

Форма режиму – сукупність методів, способів і засобів здійснення державної влади. – з демократичним і недемократичним(авторитаризм, тоталітаризм) режимом.

 

  1.  Поняття та види форм правління.

Форма правління – організація вищих органів державної влади, порядок їх утворення, компетенція, розподіл компетенцій між ними.

Є 2 види форм правління:

Монархія – форма правління за якою вища державна влада здійснюється одноособово і переходить як правило за спадковістю. Монархії бувають абсолютні і обмежені (конституційні).

Республіка – вища державна влада здійснюється колегіальними та одноособовими органами, які обираються на визначений законом срок. Республіки бувають 3-ох видів: парламентська, президентська,змішана.

 

 

  1.  Поняття та види форм державного устрою.

 

Форма державного устрою – це поняття, яке визначає адміністративно-територіальний поділ держави, взаємодію між центральною владою і її складовими елементами.

Унітарна держава - єдина держава, що не має всередині відокремлених державних утворень, які користуються певною самостійністю. Ознаки:

1. єдина системи державних органів;

2. єдине законодавство;

3. єдиної території;

4. єдина судова влада.

Федерація -  це союзна держава, територіальні частини якої володіють деякими ознаками  суверенітету, що здійснюються зі збереженням цілісності держави. Ознаки:

1. Поділяється на складові частини, які мають деякі атрибути суверенітету: символіку, вищі державні органи, конституцію тощо. Проте влада повністю залишається за єдиною федеративною державою, котра цілковито володіє суверенітетом;

2. Територія федерації складається з території її суб’єктів.

3. Існування двох рівнів законодавства: на рівні федерації та на рівні суб’єктів без безумовного пріоритету норм федерального законодавства;

4. Суб’єкти федерації позбавлені права виходу зі складу федеративної держави, хоча такі спроби трапляються час від часу.

Конфедерація - добровільне об'єднання самостійних держав для досягнення конкретної мети.Ознаки:

1.Вона створюється на підставі договору між її суб’єктами;

2. Суверенітет належить суб’єктам, які входять до її складу і зберігають право вільного виходу з неї;

3. Конфедерація розглядає вузьке коло питань. Це нестійка форма об'єднання, яка з часом або розпадається, або перетворюється на федерацію.

 

  1.  Поняття та види форм державного режиму.

 

Державний режим — це сукупність методів, засобів і способів здійснення державної влади. У залежності від ступеня демократичності тієї чи іншої держави розрізняють демократичні, авторитарні та тоталітарні режими, межі між якими є досить нечіткими і відносними.

Сучасні демократичні режими характеризуються сукупністю таких основних ознак:

—   народ виступає єдиним джерелом влади;

— народ здійснює владу як безпосередньо (шляхом виборів і референдумів), так і через виборні органи (місцеве самоврядування, парламент, президент і т. д.);

—   поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову, реальна незалежність судової влади від інших гілок влади, особливо від виконавчої;

—   рівноправність людей, наявність реальних механізмів захисту прав людини.

Авторитарні режими характеризуються такими ознаками:

—   недостатній контроль з боку населення за формуванням та діяльністю органів влади;

—   обмеженість реальних прав людини та можливості їх захисту;

Тоталітарним режимам властиві такі риси:

—   тотальний (повний) контроль з боку держави за всіма проявами і сферами життя суспільства;

—   відсутність механізмів захисту прав і свобод, безправ'я людини;

—   реальна влада зосереджується в руках однієї особи чи групи осіб;

Державний режим є основною складовою частиною політичного режиму, який включає в себе не лише методи здійснення державної влади, але і способи діяльності інших учасників політичної системи суспільства: політичних партій, громадських організацій тощо.

 

 


13.05.2015; 23:57
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь