пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

рух за виборчу реформу в Англії

Найбільш великими,впливовими на перебіг розвитку рухами були: боротьба за реформу парламенту, за скасування рабства в британських колоніях, за перехід до свободи торгівлі (>фритред), боротьбадиссентеров за соціальне право, за фабричне законодавство,чартизм,кооперативное рух. Поруч із боротьбою за реформу парламенту, у формуванні громадянського суспільства на Великобританії значної ролі зіграло рух аболиционистов.

Чартизм став найбільшим самостійним народним рухом у роки у Великобританії, а й навіть у Європі. Головним гаслом чартистов стала вимога радикальної парламентської реформи, якавклю чалу б себе загальне виборче право, таємне голосування, щорічні вибори до парламенту, рівні виборчі округу, оплату діяльностічле новий парламенту і скасування майнового цензу для депутатів. Вимоги ці викладені у “народної хартії” (>charter). У своїй боротьбі хартіючартисти діяли у двох напрямах. Першим були підготовка петицій, збирати підписи під ними внесення їх до парламенту. Усього дітей було спрямовано упарла мент три петиції: в 1839, 1842 і 1848 рр. Збір підписів під ними проходив скрізь - на мітингах, фабриках, в робітніх будинках - і перетворювалася на важливу политическую кампанію протесту. Другим напрямом стало проведення митингов, маніфестацій, демонстрацій, страйків і різноманітних товариств.

Чартистам зірвалася домогтися негайного своїхтребований. Проте рух не минуло безслідно. Найважливішим його результатом стало зміна соціальну спрямованість політики правлячих класів. Якщо мах виступів й касаційної скаргичартистов зіграли своєї ролі у цьому, що становище трудящих стає важливою темою зі сторінок преси. У 40-і роки був занят ряд законів, що торкалися медичного обслуговування населення і побудову санітарно го стану міст, розширилося фабричне законодавство. Наполегливе вимога радикальної парламентської реформи зумовлювало поступового зменению позиції і провідних ліберальних політиків з цього питання.



08.04.2015; 23:30
хиты: 103
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь