пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Державний переворот 2 грудня 1851 року. Опір республіканців.

Бонапартистський державний переворот

Вночі проти 2 грудня 1851 р. Луї-Наполеон вчинив державний переворот, зрадливо порушивши спою присягу на вірність Конституції 1848 р. Загони військ зайняли всі найважливіші пункти столиці й будинок парламенту. Законодавчі збори було оголошено розпущеними. Багатьох ватажків орлеаністів і легітимістів та найвизначніших республіканських діячів заарештували. В столиці було введено стан облоги. У зверненні до народу Луї-Наполеон виправдував свої злочинні дії облудними твердженнями, що він начебто захищає республіку від змовників. Ця брехня супроводилась заходом, з допомогою якого Луї-І Іаиолеон розраховував обманути громадську думку й затушувати контрреволюційний характер перевороту: він оголосив про скасування закону 31 травня 1850 р. і про відновлення загального виборчого права.

 

Опір республіканців у Парижі та в провінції

 

Велика буржуазія, чиновництво й офіцерство схвалили бонапартистський переворот і підтримали його. Католицьке духівництво закликало населення підтримати дії президента. Легітимісти й орлеаністи обмежились формальними протестами проти незаконних дій президента. Тільки невелика група лівих республіканців та демократів, серед яких активну роль відігравав знаменитий письменник Віктор Гюго, спробувала організувати опір перевороту і закликала народ до зброї. Близько півтори тисячі захисників республіки протягом двох днів, 3 і 4 грудня, вели на вулицях Парижа збройну боротьбу проти 40 тис. урядових військ. Основне ядро повсталих становили робітники і студенти. Але маса пролетаріату залишалась пасивною, тому що робітничий клас був на цей час знекровлений, роззброєний, позбавлений керівництва. Крім того, робітники не мали ніякого співчуття до Законодавчих зборів, бо легітимісти й орлеаністи були в очах робітників гнобителями народу анітрохи не меншими, ніж Луї-Наполеон та його кліка. Республіканське повстання в Парижі було жорстоко придушене.

 

Більш серйозний опір бонапартистському перевороту чинили в провінції. У двадцяти департаментах Центральної та Південної Франції, в районах, де переважали дрібні селяни, вибухнули повстання. Учасниками їх були ремісники та робітники маленьких міст і містечок, демократична інтелігенція, передова частина селянства. Ці розрізнені республіканські повстання не мали чіткої програми дій і невдовзі їх було придушено.

 

У січні 1852 р. було прийнято нову конституцію, яка передавала президентові на 10 років усю повноту влади в країні, а через рік після бонапартистського перевороту, 2 грудня 1852 р., у Франції було відновлено монархію, так звану Другу імперію, авантюриста і клятвопорушника Луї-Наполеона проголошено імператором під іменем Наполеона III.


 


08.04.2015; 20:36
хиты: 105
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь