пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конституція Другої республіки та обрання президентом Луї Бонапарта.

 

Поразка червневого повстання означала перемогу буржуазної контрреволюції у Франції. 28 червня Кавеньяка затвердили «главою виконавчої Французької Республіки». Розпуск всіх національних майстерень (як і Парижі, і у провінції), закриття революційних клубів, відновлення грошової застави для органів періодичної преси, скасування декрету про взаємне скорочення робочого дня - такими були контрреволюційні заходи, проведені урядом Кавеньяка одразу після розгрому червневого повстання. 4 листопада 1848 р. Установчі збори прийняли Конституцію Другої республіки. Конституція не гарантувала право на працю, але визнавала зсновні громадянські права і свободи. Після придушення робітничого по-зстання французька буржуазія потребувала сильної влади, здатної протистояти революційному рухові. З цією метою було запроваджено посаду президента, наділеного надзвичайно широкими повноваженнями. Законодавча влада надавалася парламентові - Законодавчим зборам. Французька республіка є демократичною і неподільною. Свобода, рівність і братерство - її принципи. Сім'я, праця, власність, громадський порядок - її основи. Про виконавчу владу:
Французький народ вручає виконавчу владу одному громадянину, якому надається титул Президента республіки.
Президент республіки обирається на чотири роки і переобирається лише через проміжок періоду, рівний чотирьом рокам. Може подавати через міністрів законопроекти до Національних зборів. Він стежить і забезпечує виконання законів, публікує закони від імені французького народу.

Президенту надавалися надзвичайно широкі права: призначення та усунення всіх чиновників і суддів, командування військами, керівництво зовнішньою політикою. Таким шляхом буржуазні республіканці розраховували створити сильну владу, здатну швидко придушувати революційний рух. Але з тим наділення президента такою великою владою робило неминучим конфлікти останнім і Законодавчими  зборами.

10 грудня 1848 р. відбулися вибори Президента республіки. Було виставлено шість кандидатів. Передові робочі висунули своїм кандидатом Распайля, що був у цей час у в'язниці. Кандидатом дрібнобуржуазних республіканців був колишній міністр внутрішніх справ Ледрю-Роллен. Буржуазні республіканці підтримували кандидатуру глави уряду - Кавеньяка. Вважалося, що найбільші шанси має приборкувач червневого повстання генерал Кавеньяк. Але досить несподівано президентом обрали небожа імператора Наполеона Бонапарта, сина його брата Людовіка — Луї Бонапарта (1808-1873 pp.). На виборах він отримав 5,4 млн голосів, а Кавеньяк — 1,4 млн. Він зібрав голоси всієї опозиції, за нього проголосували роялісти і католики, селяни і робітники, які не мали ніякого виховання і орієнтувалися лише на знамените прізвище Бонапарт. На відміну від свого великого дядька Луї був людиною посередніх здібностей, але великих амбіцій. Він народився в Голландії, де Наполеон поставив свого брата королем, жив в Італії та Англії, Двічі намагався захопити владу у Франції (в 1836 і 1840 pp.), але невдало, був засуджений за це до довічного ув'язнення, відбув шість років, але зумів утекти.

 

 


08.04.2015; 20:29
хиты: 747
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь