пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток культури югослов’янських народів в другій половині 40-х - 90-х роках ХХ ст.

Подолання культурної відсталості розпочалося із сфери освіти. Зважаючи на те, що чверть дорослих країни була не­письменна, були створені спеціальні курси та значно розши­рена мережа шкільної освіти, щоб терміново позбутися цього явища. З 1945 р. у ФНРЮ стала запроваджуватися обов'язко­ва семирічна освіта, аз 1951 р. - восьмирічна. Водночас відбулося відокремлення усієї системи освіти від церкви. У 50-60-ті роки в країні остаточно сформувалася єдина центра­лізована система шкільної освіти. Однак уже в 70-ті роки відповідальність за рівень і стан освіти відійшла до компетенції суб'єктів федерації. Це призвело до появи восьми шкільних систем, що породило низку протиріч і небажаних наслідків. Так, згідно з переписом 1981 р. в СФРЮ було 9,5 % неписьменних (14,7 % - серед жінок). Керівництву тітовської Югославії так і не вдалося піднести письменність у країні на один рівень. У 1981 р. у Словенії було неписьменних 0,8 %, у Чорногорії -9,4, у Сербії (без Косова) - 11, у Македонії - 10,9, у Боснії і Герцеговині - 14,5 %.

 
Система середньої та вищої освіти Югославії продовжувала динамічно розвиватися. Так, у країні налічувалося 18 універси­тетів, а кількість середніх навчальних закладів у 1989 р. досягла майже 1,4 тис. У тітовській Югославії були відкриті нові вищі навчальні заклади у Сараєві, Скоп'є, Подгориці, Нові-Саді, Бітолі, Приштині, Маріборі, Осієці, Спліті, Рієці, Баня-Луці.

Певного динамізму у СФРЮ було досягнуто і в розвитку науки, де в цей період відбувалося екстенсивне нарощування її потенціалу. Справжніми центрами наукових досліджень стали академії наук. До трьох академій, створених раніше, приєдналися Македонська, Чорногорська та Боснійсько-Гер-цеговинська. На початку 80-х років у країні було близько 850 науково-дослідних установ різного підпорядкування, у яких працювало майже 25 тис. учених. Помітних успіхів було досяг­нуто в математиці, хімії, ядерній фізиці, геології. Проте одер-жавлення всієї наукової діяльності, волюнтаристське втручання партійно-державних структур у сферу наукових досліджень та нестача коштів (на науку виділялося близько одного відсотка ВНП) призвели до значного відставання югославської науки від розвинутих країн.

За допомогою держави в країні було створено широку ме­режу наукових і публічних бібліотек (майже 13,5 тис), відкрито значну кількість музеїв, театрів, кінотеатрів, палаців культури. В Югославії працювало дев'ять філармоній, а професійні хореографічні ансамблі (сербський «Коло», хорватський «Ла­до») були відомі далеко за межами СФРЮ. Широкою попу­лярністю користувався фестиваль музичного й театрального мистецтва «Літні ігри» в Дубровнику. Загалом у СФРЮ діяло 57 професійних театрів, світового рівня досягла творчість ре­жисерів Б. Ступиці й Б. Гавела. Відносна відкритість СФРЮ до країн як Заходу, так і Сходу давала змогу югославським гро­мадянам прилучатися до досягнень світової культури й науки. Та, незважаючи на певну демократизацію, партійно-держав­ний апарат і далі суворо стежив за дотриманням «свободи творчості».

До специфіки розвитку культурних процесів у тітовській Югославії слід віднести також і те, що «соціалістичний реа­лізм» так і не перетворився на панівний метод художньої літератури й мистецтва, хоча такі спроби робилися в перші по­воєнні роки. Тоді й особливо в період конфлікту «Тіто - Сталін»  проти діячів культури й мистецтва, які з певним скепсисом ста­вилися до політики правлячої компартії, застосовувалися реп­ресії. Однак уже з другої половини 50-х років були відчинені двері «культурному плюралізмові», а в 60-х роках розшири­лись можливості культурних зв'язків із Заходом. Усе це сприя­ло виникненню й розвиткові в югославській художній культурі різнопланових мистецьких течій. Тому література й мистецтво цього періоду відзначалися багатством та розмаїттям жанрів і напрямків.

Проте в художній літературі тема визвольної боротьби під час Другої світової війни залишалася найбільш популярною. Вона знайшла відображення в цілій низці художніх фільмів («Козара», «Сутьєска»), які отримали визнання глядачів як у Югославії, так і за кордоном. Світового визнання досягли хор­ватські аніматори на чолі з Д. Вукотичем.

У образотворчому мистецтві поряд з представниками ре­алістичної (академічної) школи було багато послідовників різних авангардистських напрямів: абстракціонізму, сюрреалізму та ін. Досить великою популярністю користувалися полотна ху-дожників-примітивістів «хлебінської» школи. Оригінальні рішення в архітектурі були реалізовані під час спорудження нових районів Белграда, комплексу союзного виконавчого віча, торговельно-адміністративного центру, нових будівель факультетів Белградського та Загребського університетів, православного собору Св. Сави.

На початку 80-х років СФРЮ належала до середньо-урбанізованих європейських країн. У її багатонаціональній культурі химерно перепліталися різні елементи традиційної культури й сучасної масової з елементами маргіналізму та до­сить високими надбаннями культури сучасного забезпеченого суспільства. З іншого боку, зміни в культурному житті СФРЮ у 80-х роках стали віддзеркалюватися спочатку в історико-політичній публіцистиці, а потім і в художній літературі. У суспільстві почали відкрито обговорювати раніше заборо­нені теми та вести дискусії з питань історії соціалістичної Югославії, оцінки ролі Й. Тіто. Суперечки на сторінках періодичних видань у республіках ставали дедалі жорсткішими, а погляди прихильників та противників федерації - неприми-реннішими.


10.08.2015; 17:09
хиты: 198
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь