пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політичний та соціально-економічний розвиток Боснії та Герцеговини наприкінці ХХ - на початку ХХІ ст.

До розпаду СФРЮ Боснія і Герцеговина за­лишалася однією з найменш розвинутих республік. Однак до початку громадянської війни тут працювали підприємства гірничої (видобування вугілля, залізної руди, кам'яної солі), ма­шинобудівної (виробництво верстатів, велосипедів, сільськогос­подарських машин), металургійної (чорна, кольорова), хімічної, лісопереробної та легкої галузей промисловості. В цілому ж у структурі економіки БіГ надмірну вагу мали підприємства війсь­ково-промислового комплексу (ВПК). Сільськогосподарське виробництво хоч і перебувало в приватній власності, однак залишалося низкоефективним, тому продукти харчування до БіГ імпортувалися.

У СФРЮ багатонаціональна БіГ вважалася найтоле-рантнішою з республік. Ніхто не міг уявити, що саме тут відбу­деться такий жорстокий міжетнічний конфлікт. У 1990-1991 pp. під час переговорів між союзним керівництвом та лідерами республік про долю федерації представники БіГ тривалий час не могли визначити своєї позиції. Проте події стали розгорта­тися досить трагічно.

На листопадових (1990) парламентських виборах у БіГ 38 % голосів (86 мандатів з 240) у скупщині отримала мусуль­манська Партія демократичних дій (ПДД), 26,5 % (72 мандати) - Сербська демократична партія (СДП), майже 15 % (34 ман­дати) - Хорватська демократична співдружність (ХДС). Під­сумки виборів у цілому відповідали етнонаціональній структурі населення республіки, а також вказували на те, що за півтора року до початку громадянської війни у БіГ відбувся поділ за національною ознакою. До коаліційного уряду увійшли пред­ставники трьох основних національних партій1.

Очікуваного співробітництва партій-переможниць, які хоч і представляли різні етноси та перемогли на виборах під ан­тикомуністичними гаслами, ані в коаліційному уряді, ані в парламенті не складалося. Однак у лютому 1991 р. ПДД та ХДС запропонували скупщині спільний проект декларації про суверенітет БіГ. У цих умовах боснійські серби (виходячи з досвіду своїх хорватських одноплемінників) розпочали об'єдну­вати громади з переважно сербським населенням. Так виник­ли САО Босанська Крайна (північний захід), Романія (район Сараєва, Самберія й Маєвиця (північний схід) та Східна й Ста­ра Герцеговини.

Восени 1991 р. становище в БіГ стало швидко погіршуватися: додому з фронтів поверталися добровольці-хорвати, надходи­ли перші «похоронки», все частіше виникали перебої з поста­чанням продовольства і бензину, були зруйновані мости через Саву. Республіка опинилася у повній економічній блокаді, аеропорти та орендований порт на Адріатичному морі було закрито, що спричинило енергетичну кризу. За таких умов

1 Лідер боснійських мусульман та голова ПДЦ А. Ізетбегович став публічним політиком лише в 1990 р. - коли вже був пенсіонером. У своїх промовах він говорив про створення громадянського суспільства, су­веренність громадян, єдину й неподільну республіку, але в дійсності дотримувався положень Ісламської декларації (1970), у якій чітко за­значалася головна мета руху - ісламізація боснійських мусульман.

'Лідером боснійських сербів став поет і лікар Р. Караджич, який народився в 1944 р. в Чорногорії. У 1959 р. він приїхав до БіГ, де був студентом медичного факультету Сараєвського університету, після закінчення якого стажувався у США. У 1987 р. був несправедливо засуджений, але пізніше виправданий. У 1990 р. Р. Караджич був од­ним із засновників СДП.

 

14 жовтня 1991 р. депутати скупщини БіГ (без участі сербів) ух­валили меморандум «Про суверенітет БіГ та вихід із СФРЮ». 25 жовтня на зібранні представників чотирьох САО БіГ прий­няли ухвалу про проведення плебісциту сербського народу. За підсумками референдуму, який відбувся 9 листопада, 92 % його учасників висловилися за створення оновленої югослав­ської федерації. Керівництво БіГ визнало плебісцит незаконним, наполягаючи на створенні незалежної й унітарної держави.

У лютому 1992 р. в БіГ під патронатом ЄС розпочала робо­ту Міжнародна конференція по колишній Югославії (МККЮ), учасниками якої був розроблений проект її майбутнього устрою у вигляді конфедерації. Робота МККЮ відбувалася в умовах постійного загострення обстановки. Однак тоді відкритих зіткнень у БіГ ще не відбувалося, але певні ознаки вказували на те, що підготовка до збройного протистояння вже розпочалася. Так, впродовж кількох місяців з нафтоперегонних заводів Сербії до БіГ армійським транспортом на аеродроми, до гарнізонів та військових баз завозилося пальне; до Західної Герцеговини були передислоковані підрозділи хорватської національної гвардії; у Східній Герцеговині ЮНА здійснювала заходи по зміцненню оборони аеродромів та інших військових об'єктів.

Майбутнє БіГ повинен був визначити референдум про су­веренітет і незалежність республіки. Однак коли на засіданні скупщини БіГ 25 січня 1992 р. обговорювалися умови його проведення, сербська фракція залишила зал. На запитання плебісциту «Ви за суверенну й незалежну БіГ, державу рівно­правних громадян-мусульман, сербів, хорватів та інших на­родів, які живуть у БіГ?» 1 березня 1992 р. з 63,4 % його учас­ників 62,6 % висловилися за суверенітет. Серби бойкотували референдум, посилаючись на те, що вони з цього приводу вже висловили свою думку.

Водночас напруженість у БіГ досягла такого рівня, що будь-який привід міг зруйнувати нестійкий мир. У неділю 1 березня 1992 р. біля православної церкви у центрі Сараєва під час весільної церемонії мусульманин убив серба — батька нарече­ного, було поранено також священика. Напруженість у місті стала швидко зростати: будувалися барикади, діти не відвіду­вали шкіл, не працював міський транспорт, не функціонувала залізниця тощо. Напруженість у міжетнічних і міжконфесійних відносинах поступово переросла у збройне протистояння, у якому напочатку брали участь лише загони самооборони1, а потім і регулярні військові підрозділи. Громадянська війна в БіГ за переділ територій велася з небаченою наприкінці XX ст. жорстокістю.

Початок збройного конфлікту був пов'язаний із рішенням 4 квітня 1992 р. президії БіГ (без представників сербів2) про мобілізацію резервістів до територіальної та громадської оборони. Призов до військових формувань лише мусульман і хорватів викликав занепокоєння у боснійських сербів. Вже наступного дня декілька десятків тисяч мешканців Сараєва зібралися біля будинку скупщини БіГ, щоб висловити своє ставлення до зростання загрози втягування боснійців у грома­дянську війну. Маніфестанти зажадали від керівництва рес­публіки терміново створити «уряд національного порятунку». Саме в цей момент з верхніх поверхів готелю «Холідей Ін» невідомі відкрили вогонь по натовпу — вісім осіб було вбито, майже 50 - поранено.

Після прийняття 6 квітня 1992 р. керівництвом ЄС декла­рації, у якій пропонувалося визнати незалежність БіГ, вже нас­тупного дня таке рішення прийняли уряди країн Західної Євро­пи, США та Хорватії. Президія БіГ проголосила в республіці надзвичайний стан, а 8 квітня запровадила стан «безпосе­редньої воєнної загрози». У травні БіГ стала членом НБСЄ, ООН та розпочала активне співробітництво з організацією «Ісламська конфедерація» (ІК).

7 квітня 1992 р. у Баня-Луці скупщина Республіки Сербської БіГ проголосила незалежність PC та її право вступати у співдружність з іншими суб'єктами Югославії. Після цього акту серби залишили скупщину, уряд та інші владні структури БіГ. Наприкінці квітня 1992 р. у БіГ існувало два адміністративні центри: мусульманський у Сараєві та сербський у Пале.
Згідно з офіційними даними, у БіГ навесні 1991 р. у власному користуванні вогнепальну зброю мали 132 тис. сербів, 92,5 тис. му­сульман та 34 тис. хорватів. Саме вона була використана при фор­муванні збройних загонів на початковому етапі конфлікту.
2 У неповному складі президія БіГ стала працювати з 10 березня 1 992 p., коли її залишили два сербських представники, а з назви рес­публіки зникло слово «соціалістична».

Голова президії БіГ А. Ізетбегович наказав підрозділам те­риторіальної оборони блокувати гарнізони ЮНА, а команду­ванню останніх було запропоновано умови щодо безпереш­кодного виходу, передусім передачі всієї зброї предствникам БіГ. У свою чергу засідання НБСЄ у Гельсінкі запропонувало Югославії до 29 квітня вивести з території БіГ усі підрозділи ЮНА. ЗО квітня у Белграді було прийнято рішення про вивід у 15-денний строк югославського війська.

Вивід підрозділів ЮНА з БіГ супроводжувався збройними зіткненнями. Однак навіть після того як 18 травня було підпи­сано відповідний договір і війська залишили територію БіГ, становище в ній не змінилося на краще. Майже 80 % складу військ ЮНА в БіГ становили боснійські серби, які перейшли до збройних сил PC. Уже наприкінці травня 1992 р. повномасш-табні бойові дії між різними ворогуючими таборами пошири­лися майже на всю територію республіки.
За масштабами, змістом та наслідками кривавий конфлікт 1991-1995 pp. у БіГ мав характер міжетнічної, громадян­ської або навіть національно-визвольної війни. Кожна з ворогуючих сторін, окрім головного завдання - облаштування «етнічно чистих» територій, мала ще й певну власну мотивацію та мету своїх дій. Так, для боснійських мусульман «метою мак­симум» було утворення ісламської держави, а у разі розділу БіГ висувалася «мета мінімум» — максимальне розширення підконтрольної території з включенням до неї районів навколо Сараєва, а також анклавів Гарадже, Жепа, Сребрениця. Метою боснійських сербів було виділення та утримання під контролем території з переважно сербським населенням та створення на базі PC самостійної сербської держави. Метою боснійських хорватів був захист своїх національних інтересів у місцях їхнього компактного проживання, а у разі розділу БіГ -приєднання цих територій до Хорватії.

Від початку громадянської війни і майже до її припинення на території БіГ існувало три самостійних національно-держав­них утворення. З весни 1992 р. й до середини березня 1994 р. на певній території функціонувала влада мусульманської РБіГ, яка була визнана багатьма країнами світу. Вищим державним органом її була президія на чолі з Ф. Абдичем, який невдовзі добровільно поступився посадою голови А. Ізетбеговичу. Скупщина РБіГ на 90 % складалася з депутатів ПДД.

З липня 1992 р. боснійські хорвати у контрольованих ними регіонах БіГ проголосили Хорватську співдружність Герцег-Босна. Однак уже наприкінці серпня 1993 р. це утворення бу­ло перетворене на Хорватську республіку Герцег-Босна (ХРГБ) з власним парламентом, урядом та державною символікою. Резиденція президента ХРГБ перебувала в місті Груде, а столи­цею був визначений Мостар. Однак жорстокості громадян­ської війни примусили сербське населення покинути це місто, а хорвати і мусульмани у ході боїв поділили його на дві «національні частини». Зірваний міст через Неретву в Мостарі надовго залишався символом міжнаціональної нетерпимості. У ХРГБ не було не тільки визначених кордонів, а й бюджету та власної грошової одиниці. Збройні сили Герцег-Босни («хор­ватське віче оборони») перебували на повному забезпеченні хорватської держави.

Впродовж майже трьох років на теренах БіГ точилася жор­стока громадянська війна між сербами, мусульманами й хорватами. Здебільшого сербам протистояли об'єднані сили останніх. Однак серед противників сербів не було повної єдності. Війна за переділ території БіГ відзначалася неймо­вірною жорстокістю, причому десятки тисяч осіб опинилися в концтаборах, а на захоплених землях проводилися «етнічні чистки». Карта розселення народів БіГ перекроювалася за допомогою залякування, насильства та вбивств. Фактично кожен з ворогуючих етносів перебував у конфлікті з двома іншими. У БіГ склалася ситуація, коли велася «війна всіх проти всіх», хоч переважна частина зіткнень припадала на серб-сько-мусульмансько-хорватське протистояння.

Для припинення громадянської війни та роз'єднання во­рогуючих сторін за рішенням РБ ООН у червні 1992 р. до БіГ було введено миротворчі сили ООН. Учасники Міжнародної конференції по колишній Югославії (МККЮ), яка розпочала роботу у серпні 1991 p., намагалися розробити варіанти врегулювання конфлікту. Так, «план Кутильєро» поділяв БіГ на десять провінцій, а «план Оуена-Столберга» пропонував варіант «унії трьох республік». Проте «контактна група» (складалася з міністрів закордонних справ США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Росії) у 1994 р. приступила до реалізації доктрини «примус до миру». Ця доктрина передба­чала об'єднання мусульмансько-хорватської та сербської складових і утворення єдиної держави БіГ.

У Вашингтоні у березні 1994 р. з ініціативи США керівницт­ва боснійських мусульман і хорватів підписали угоду про ство­рення Федерації Боснії і Герцеговини. У липні голова президії БіГ А. Ізетбегович і президент Хорватії Ф. Туджман домовилися про створення боснійсько-хорватської військової унії. Того ж місяця, сподіваючись на скасування міжнародних санкцій, уряд СРЮ оголосив про розрив зв'язків із PC. У цих умовах прези­дент боснійських сербів Р. Караджич спеціальним декретом перевів економіку PC на воєнний режим і заявив про намір сербів продовжувати війну до перемоги.

У серпні 1994 р. уряди США, Росії, Німеччини, Великої Бри­танії та Франції, подолавши суперечності в підході до юго­славської кризи, вперше виступили із спільною ініціативою щодо припинення громадянської війни. У Женеві на МККЮ був підготовлений план поділу БіГ, згідно з яким хорватсько-му­сульманській Федерації БіГ відходило 51 % території, а решта -PC. Але керівництво боснійських сербів категорично відхилило цей проект.

У грудні 1994 р. між ворогуючими сторонами БіГ було укладено чотиримісячне перемир'я. Та вже на початку травня 1995 р. війська боснійських мусульман перейшли до активних бойових дій у районі Сараєва та Бихача. У відповідь боснійські серби почали контрнаступ на оголошені ООН «зонами без­пеки» мусульманські анклави.

Влітку 1995 р. воєнно-політичне становище в БіГ ставало дедалі сприятливішим для мусульмансько-хорватської феде­рації. На початку серпня війська Хорватії захопили СР Крайна, що привело до зняття чотирирічної блокади мусульманського анклаву Бихач. Скориставшись вибухом, який стався 30 серпня 1995 р. на ринку в Сараєві, РБ ООН ухвалила здійснення проти боснійських сербів військової операції «Звільнена сила». Упродовж двох тижнів авіація НАТО бомбардувала позиції боснійських сербів, а мусульмансько-хорватські війська вели наземні операціц у результаті яких відсоток контрольованої ними території БіГ досяг 51.
У листопаді 1995 р. в Дейтоні (США) президенти Сербії, Хорватії та голова Президії Федерації БіГ підписали угоду щодо припинення вогню й схвалили план поділу БіГ. Згідно з досягнутими домовленостями створювалося два «утворення» -мусульмансько-хорватська Федерація БіГ і Республіка Серб-

 

ська, які й склали єдину державу - Республіка БіГ (РБіГ). Обидва утворення отримували право встановлювати особливі парале­льні відносини з сусідніми країнами відповідно до суверенітету і територіальної цілісності РБіГ. Для забезпечення виконання угоди до БіГ під егідою НАТО був направлений 60-тисячний миротворчий військовий контингент.

У грудні 1995 р. в Парижі президенти Сербії й Хорватії та голова Федерації БіГ підписали мирну угоду, яка поклала край трирічній громадянській війні у БіГ. У договорі підтверджувало­ся існування єдиної держави - Республіки БіГ (столиця Сараєво), яка складалася з мусульмансько-хорватської Феде­рації БіГ (51 % території) і Республіки Сербської БіГ (49 % території). Кордони нового утворення збігалися з кордонами колишньої БіГ.

За роки громадянської війни у Боснії і Герцеговині загинуло майже 380 тис. осіб, а 1 млн 250 тис. перетворилися на біженців і покинули межі республіки. Надзвичайно великими були й матеріальні втрати БіГ. Так, майже 80 % промислових підприємств було зруйновано або виведено з ладу та майже до мінімуму скоротився імпорт нафти. Фактично за період війни економіку й соціальну сферу БіГ було знищено. Загальні матеріальні збитки згідно з оцінками фахівців становили від 30 до 70 млрд доларів.


10.08.2015; 17:09
хиты: 203
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь