пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політичний та соціально-економічний розвиток Словенії наприкінці ХХ - на початку ХХІ ст.

лоща Словенії становить 20,2 тисквкмнаселення  1,98млн (1997). Столиця Любляна (260 тисжителів). На півночіСловенія межує з Австрієюна сході — з Угорщиноюна півдні - зХорватієюна заході - з ІталієюНаціональне свято: 25 червня —День словенської державності (1991). Понад 95 % населеннястановлять словенціякі сповіду­ють католицизмГрошоваодиниця - толар.

У СФРЮ Словенія була найбільш розвинутою в економічному відношенні республікою. На її частку припада­ло 19 % промислового та 7 % сільськогосподарського вироб­ництва, що становило понад 17 % ВВП СФРЮ. У Словенії вироблялося ЗО % вантажних автомобілів, 50 % автобусів, ЗО % холодильників та 40 % телевізорів. Однак економічна криза, що охопила СФРЮ, мала серйозні наслідки й для Сло­венії: більшість підприємств перебувала на грані банкрутства, а третина працездатних громадян була безробітною.

Перший крок до незалежності Словенії було зроблено у вересні 1989 p., коли скупщина республіки ухвалила допов­нення до конституції, які заклали підґрунтя суверенітету, а рес­публіканська влада запровадила низку заходів, спрямованих на досягнення ще більшої державної самостійності. Так, з 1990 р. словенці відбували військову службу лише в межах республіки; у гарнізонах ЮНА, розташованих у Словенії, командні посади обіймали офіцери-словенці; у березні 1990 р. з назви республіки було вилучено слово «соціалістична»; з липня 1990 р. формування територіальної оборони були підпорядковані лише словенському уряду. Після затвер­дження в липні 1990 р. декларації про незалежність було прий­нято рішення про те, що в Словенії втрачають чинність майже ЗО федеральних законів, а всі законодавчі акти, прийняті Со­юзною скупщиною в Белграді, повинні затверджуватися рес­публіканським парламентом. На референдумі в грудні 1990 р.  понад 88 % дорослого словенського населення висловилося за вихід республіки з СФРЮ. На базі підрозділів територіаль­ної оборони розпочалося створення збройних сил Словенії.
 

Початок громадянської війни в СФРЮ пов'язаний з подіями в Словенії, керівництво якої в день проголошення не­залежності віддало наказ взяти під контроль зовнішні кордони республіки, повітряний простір, митні пункти, порти та аеро­дроми. Наступного дня, 26 червня, союзний уряд віддав наказ ЮНА «захищати югославські кордони». До операції із «вста­новлення контролю над 35 прикордонними переходами та аеродромом Брнік і портом Конар» було залучено дві тисячі вояків ЮНА. 27 червня війська стали рухатися до кордонів, а з літаків скидалися листівки, у яких населенню роз'яснювалася мета їхнього пересування. Керівництво Словенії закликало населення до захисту батьківщини. У спротиву «агресії ЮНА» брало участь 35 тис. бійців словенської територіальної оборо­ни. Незважаючи на опір, військові колони продовжували про­суватися до кордонів. Уже 28 липня ЮНА встановила конт­роль над прохідними пунктами, а ввечері було досягнуто угоди про припинення вогню.

За підсумками переговорів, які відбувалися за посередни­цтва представників ЄС, члени Президії СФРЮ та керівники республік (окрім Сербії) 7 липня 1991 р. підписали Бріонську декларацію «Про мирне врегулювання югославської кризи». Згідно з досягнутими домовленостями контроль кордону перехо­див до Словенії, розблоковувалися армійські казарми, звільня­лися полонені, для Словенії і Хорватії встановлювався 90-ден-ний мораторій на проголошення державного суверенітету, а ЮНА залишала словенську територію. Унаслідок «дев'ятиден­ної війни» армія втратила понад 40 вояків убитими, а 184 були поранені; серед словенців - троє вбитих та 66 поранених.

Скупщина Словенії 8 жовтня 1991 р. ратифікувала декла­рацію про суверенітет. Невдовзі було створено прикордонну митну службу та завершено формування збройних сил. 23 грудня 1991 р. було прийнято конституцію Словенії, яка ви­значила її як парламентсько-президентську республіку.
У розбудові держави важливу роль відіграли політичні партії. За підсумками парламентських виборів у грудні 1992 р. найбіль­шу кількість голосів отримали Ліберальні демократи Словенії (ЛДС), за ними йшли Християнсько-демократична партія (ХДП),
 

Об'єднана партія соціальних демократів (ОПСД), Словенська національна та Народна партії. Коаліційний уряд, який складав­ся з представників ХДП і ОПСД, очолив Я. Дрновшек1.

На виборах до Державних зборів у жовтні 1996 р. перемо­гу здобули ЛДС (понад 25 % голосів) та СНП (19 %). Соціал-де-мократична партія (СДП) отримала 16 % голосів, ХДП - 10 %, ОПСД - 9 %. Після створення коаліції ЛДС та Народної партії уряд очолив Я. Дрновшек. На президентських виборах 1997 р. знову переміг М. Кучан.

У перші роки незалежності в країні спостерігався спад виробництва (до 20 %). Однак уже в 1994 р. розпочалося еко­номічне піднесення, яке характеризувалося створенням нових фірм та підприємств, припливом німецького, італійського та австрійського капіталів. Запровадження наукомістких форм виробництва створило важливі передумови для зростання ВВП і поліпшення матеріального добробуту населення. Щорічний приріст ВВП з 1996 р. становить понад 3 %.

Незалежну Словенію визнало понад сто держав. У 1992 р. країна стала членом ООН та Ради Європи. Словенія встано­вила стабільні двосторонні відносини з сусідніми країнами. Але одностороннє закриття АЕС «Кршко» та засудження втру­чання хорватської армії в конфлікт у БіГ призвели до погіршен­ня відносин з Хорватією та СРЮ. Не було зроблено демар­кації словенсько-хорватського сухопутного й морського кор­донів. Після підписання Дейтонських угод (1995) розпочалася нормалізація словенсько-югославських відносин.

1 Згідно з конституцією Словенії найвищий орган законодавчої вла­ди - Державні збори - складається з 90 депутатів, які обираються на пропорційній основі. Право законодавчої ініціативи надається уряду, депутатам та майже п'яти тисячам виборців.

Президент Словенії обирається всенародним голосуванням на п'ять років і може обіймати посаду два терміни. У разі надзвичайних обставин президент має право видавати тимчасові нормативні акти, що мають силу закону. Першим президентом Словенії було обрано М. Кучана.

Уряд є вищим органом виконавчої влади. Він подає до парламенту законопроекти та розробляє державний бюджет. Національна рада, яка репрезентує соціальні, економічні та професійні інтереси грома­дян, складається з представників від роботодавців, працівників, фер­мерів, торговців та «самозайнятих» (по чотири), від «неекономічного» сектору (шість) та інших соціальних прошарків.


Певна напруженість виникла у словенсько-італійських відносинах. Так, у березні 1995 р. Італія наклала «вето» на проведення переговорів про вступ Словенії до ЄС. Однак су­перечності вдалося подолати, і в червні 1996 р. Словенія отри­мала статус асоційованого члена ЄС, а в грудні 1997 р. вона була включена до держав з перехідною економікою. Понад 70 % зовнішньоторговельного обігу Словенії припадає на країни ЄС, а з 1995 р. вона бере участь у програмі НАТО «Партнерство заради миру».

За підсумками виборів до Державних зборів у жовтні 2000 р. найбільшу кількість депутатських місць (34) отримали ЛДС. У листопаді було створено коаліційний уряд, до складу якого увійшли представники ЛДС, СДП, СНП та Демократич­ної партії пенсіонерів (ДПП).

Словенія набула досвіду вдалого реформування еко­номіки. Серед усіх країн Центрально-Східної Європи вона має найкращі показники економічного розвитку. Так, ВВП на душу населення перевищив 9,1 тис. доларів. Приріст ВВП у 2000 р. досяг 4,6 % при семивідсотковому безробітті. Шлях до еконо­мічного процвітання Словенії було прокладено через прива­тизацію економіки, фінансову стабілізацію, стримування без­робіття, зменшення відтоку капіталу з країни та модернізацію системи оподаткування. У 2000 р. МВФ дав позитивну оцінку словенській економіці, зазначивши, що вона досягла рівня се-редньорозвинутих країн Європи.

Уряд постійно збільшує частку державного бюджету, спря­мовану на стимулювання технологічного розвитку, узгоджую­чи все це з відповідними директивами ЄС. Словенія всіляко на­магається встановлювати й посилювати наукову співпрацю на міжнародному рівні з країнами ЄС, з сусідніми країнами, світо­вими державами та міжнародними організаціями. У травні 2004 р. Словенія стала членом НАТО та увійшла до ЄС.


10.08.2015; 17:09
хиты: 199
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь